یک روانپزشک گفت: برخی از افراد بدلیل ترس از بروز مشکلات و پیامدهای ناشی از آن، در اتخاذ راه‌حل رفع مشکل دودل شده و ترجیح می‌دهند تصمیم‌گیری نکنند.

علیرضا سفیدچیان، روانپزشک در گفت‌و‌گو با خبرنگار حوزه جوانان و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: به طور کلی تصمیم‌گیری یک فرآیند ذهنی است که تمام افراد بشر در سراسر زندگی خود با آن سروکار داشته و در پرتو فرهنگ،ادراک، اعتقاد و ارزش‌ها، نگرش‌ها، شخصیت، دانش‌و‌بینش فرد صورت می‌گیرد.

وی در خصوص فرار از تصمیم‌گیری بدلیل ترس از مسئولیت آن تصریح کرد: می‌توان گفت که تمامی فعالیت‌ها و اقداماتی که در همه زمینه‌ها از سوی افراد بشر انجام می‌شود، حاصل فرآیند تصمیم‌گیری است اما گاهی در خصوص مسائلی که مطمئن نیستیم و ممکن است پیامدهای بدی را به همراه داشته باشد یا ترجیح می‌دهیم تصمیم‌گیری نکنیم و یا در اتخاذ آن دو‌دل می‌شویم.

سفیدچیان با اشاره به برخی از مهمترین تصمیمات زندگی افراد افزود: انتخاب رشته تحصیلی، شغل، مذهب، ازدواج، خودسازی و ایجاد تغییرات مثبت در خود از جمله مهمترین تصمیماتی است که بشر با آن روبه‌رو بوده و عوامل فردی متعددی مانند: اعتمادبنفس، استقلال فکری، عدم ترس از خطر کردن و... در اتخاذ این تصمیمات تاثیرگذار هستند.

این روانپزشک با بیان اینکه در مراحل تصمیم‌گیری توجه به نکات زیر سود‌بخش است تاکید کرد: همیشه برای هر مسئله‌ای راههای عملی مختلفی وجود دارد که در هر شرایطی، برگزیدن تصمیم خوب، بهترین راه‌حل عملی است گرچه اتخاذ آن باید برای سودبخش‌بودن بموقع انجام شود که آن نیز مستلزم پیداکردن راه‌حل‌های بیشتر و بارش مغزی برای افزایش امکان تصمیم‌گیری بهتر است.

 وی با اشاره به مراحل سودبخش مهارت تصمیم‌گیری گفت: گاهی شرایط فیزیکی یا عوامل بیرونی موجب محدودساختن انتخاب می‌شوند اما افراد با علم به اینکه تصمیمات مهم و غیرقابل برگشت به اطلاعات و دقت بیشتری نیاز دارند نباید اولین راه‌حلی را که به ذهنشان می‌آید را بهترین بدانند.

این روانپزشک با بیان دیگر مراحل سودبخش مهارت تصمیم‌گیری ادامه داد: نوشتن موارد مختلف تصمیم‌گیری موجب روشنی و فراموش‌نشدن اطلاعات می‌شود و افرادی که تصمیمات بر آنها اثر دارد باید در تصمیم‌گیری شرکت داده شوند.

سفیدچیان در خصوص روش‌های مهارت تصمیم‌گیری گفت: روش‌های متعددی در تصمیم‌گیری وجود دارد که از جمله آنها تصمیم‌گیری هیجانی احساسی( براساس احساسات و هیجانات فرد نسبت به موقعیت)، لحظه‌ای و آنی ( بدون تفکر و توجه به پیامدهای‌ آن)، واگذاری تصمیم‌گیری به دیگران( بدلیل تر س از شکست مسئولیت تصمیم‌ها را به دیگران واگذار می‌کند) پشت‌گوش انداختن( به تعویق انداختن تصمیم‌گیری با شک و تردید) و تصمیم‌گیری منطقی( بررسی مزایا و معایب راه‌های مختلف) هستند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار