در شبکههای اجتماعی روزانه مطالب و جوکهای فراوانی میان افراد و گروه ها با محتوای مختلف رد و بدل میشود، اما بعضی از این مطالب دارای مضمونهای ناپسند از جمله تمسخر قومیتها، پیشرفتهای کشور و توهین به دختران و زنان میباشد. در صورتیکه با اطمینان میتوان گفت بیشتر این عبارات و مفاهیم در دنیای واقعی مصداق ندارد.
متأسفانه در کشور ما به علت پخش سریع و متداول اینگونه جوکها و عبارات، مسخره کردن خود و نادیده گرفتن موفقیتها و پیشرفتها به شکل خرده فرهنگ درآمده است.
* اوقات فراغت با ساختن جوکها
جوکهای تحقیرآمیزی که نسبت به برخی قومیتها ساخته و پرداخته میشود، ریشه در ضعف فرهنگی گروهی از شهروندان دارد.
این مردم هستند که با رفتار و گفتار و حرکات خود فرهنگ را بوجود میآورند. آداب هر جامعهای از ساده به سمت پیچیده شدن در حال تحول است همچنین با مرور زمان و بوجود آمدن انواع و اقسام تکنولوژیهای جدید و مدرن، فرهنگها و به نوعی نحوه زندگی افراد بخصوص جوانان که نسل جدید به حساب میآیند، دستخوش دگرگونی میشود.
در حال حاضر گروهی از جوانان به علت نداشتن اوقات فراغت مناسب خود را با جوکها و سایر مطالب موجود در شبکههای اجتماعی سرگرم میکنند، بطوری که این مسئله برایشان غیرقابل اجتناب شده است.
مریم 27 ساله، مهندس کامپیوتر میگوید: استفاده از شبکههای اجتماعی و فرستادن این مطالب برای دیگران را به علت بیکاری و برای پر کردن اوقات فراغت خود انجام میدهد و از آنجایی که احساس میکند خواندن این جوکها برای همه افراد عادی شده، این عبارات را برای بیشتر کسانی که میشناسد، ارسال میکند.
* وقتی پیشرفتها تبدیل به جوک میشود!
انقلاب اسلامی ایران همواره به گونهها و اشکال مختلف مورد تهاجم امواج پرقدرت رسانهای غرب قرار گرفته است.
جهان غرب تلاش میکند که با تحریف اخبار و اطلاعات و فریب افکار عمومی، ایران را درمانده و ناکام نشان دهد و بسیاری از موفقیتها، پیشرفتها و حتی فعالیتهای سیاسی مانند انتخابات ریاست جمهوری و موفقیتها در زمینه انرژی هستهای را مورد تمسخر قرار دهد.
در این تهاجم، هدف اصلی، جوانان هستند زیرا در سن جوانی افراد به دنبال اندیشهها و سرگرمیهای جدید هستند از این رو با مسخره کردن پیشرفتها و توسعههای ایران در عرصههای مختلف و ساختن جوکهای بیاساس، میخواهند که جوانان را از مسیر اصلی خارج کنند و افراد را نسبت به واقعیتهای زندگی گمراه کنند.
* یک لحظه خندیدن به چه قیمت
صرف نظر از نکات پیش گفته ساختن و پخش مطالب توهینآمیز نسبت به اقوام مختلف، ممکن است باعث خندهای لحظهای برای بعضی از افراد شود، اما به علت معنای پنهان این عبارات در نهایت به دل آزردگی و ناراحتی تعداد زیادی از مردم منجر میشود که این مسئله اتحاد مردم کشور را از بین میبرد و فرهنگ را پارهپاره میکند.
فاطمه، 32 ساله، کارشناس حسابداری میگوید: وقتی جوکها را میخوانم و متوجه میشوم که به اصالت و هویتم توهین شده به شدت ناراحت میشوم اما از آنجایی که این مطالب لحظهبهلحظه برای افراد ارسال میشود و در صورت اعتراض به فرستنده بیجنبه خوانده میشوم، نمیتوانم ناراحتی خود را بروز دهم اما سعی میکنم از فرستادن این مطالب برای سایرین خودداری کنم.
دکتر امانالله قرائیمقدم، جامعه شناس در گفتگو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در باره پیامد جوکهای قومیتی معتقد است: فرهنگ است که ما را به هم متصل میکند و این جوکها باعث تضاد درون گروهی و برهم خوردن انسجام میان اقشار مردم میشود.
* گروهی کارشان گل به خودی است!
پخش جوکهای فراوان در باره اقوام، پیشرفتهای کشور و زنان و دختران، در اصل تحقیر و مسخره کردن خودمان است در صورتی که مردم ما در عرصههای مختلف پیشرفتهای قابل توجهی داشته اند به همین دلیل شاید بعضی از افراد بخواهند از طریق این جوکها اعتمادبهنفس ملی را پایین آورده و پیشرفتها را نادیده بگیرند.
از طرف دیگر اگر قرار باشد هر قومی خود را از قوم دیگر جدا و بیگانه بداند و به تمسخر بپردازد، روحیه اتحاد از بین میرود.
بنابر این بهتر است افراد مخصوصاً جوانان، شناخت بهتر و درستی نسبت به اقوام مختلف کشور پیدا کنند و بیشتر با فرهنگ آنها آشنا شوند و دلبستگی افراد نسبت به یکدیگر بیشتر میشود.
همچنین از آنجایی که هر کدام از این جوکها باعث تخریب و عقبافتادگی خودمان میشود بهتر است در ارسال این مطالب دقت بالایی داشته باشیم تا به نوبه خودمان از ترویج اینگونه آسیبهای فرهنگی جلوگیری کنیم.
انتهای پیام/
چون این مطالب در همه شبکه های اجتماعی بدون استثنا رواج بدی دارد
ممنون از تحلیل خوبتون