به گزارش
گروه وب گردی باشگاه خبرنگاران جوان ، تراکم بالای دانشآموزان در کلاس درس همواره از سوی معلمان به عنوان یکی از عوامل کاهش کیفیت درآموزش اعلام میشود به گونهای که با حضور حدود 40 دانشآموز در کلاس درس، بخش عمده ای از انرژی و زمان معلم صرف کنترل دانشآموزان میشود.
طبق گفته یکی از معلمان مقطع ابتدایی، تعداد دانشآموزان او در کلاس درس دوم ابتدایی 40 نفر است و همین موضوع بر کیفیت کار تأثیرگذار است چرا که با اجرای ارزشیابی توصیفی نیاز است تا معلم در طول سال دانشآموزان را رصد کند و موفقیت این روش ارزشیابی در گروی تعداد اندک دانشآموز در کلاس درس است. یکی دیگر از معلمان پایه پنجم ابتدایی نیز تعداد دانشآموزانش در کلاس درس را 38 نفر اعلام میکند.
به اذعان یکی دیگر از معلمان، تراکم بالای دانشآموزان در کلاس درس فقط محدود به دوره ابتدایی نیست بلکه در در دوره متوسطه و شاخه نظری نیز گاهی شاهد کلاسهای درس 40 نفره هستیم اما در دوره ابتدایی به دلیل کمبود معلم شرایط نامناسبتر است به گونهای که حتی معاون و مدیر مدرسه باید اقدام به تدریس کنند.
طبق بخشنامه ساماندهی نیروی انسانی، تراکم دانشآموزان در نقاط شهری و در سه ساله نخست دوره ابتدایی حداکثر 32 نفر و در سه ساله دوم حداکثر 35 نفر است همچنین در دوره متوسطه اول و دوم تراکم دانشآموزان در کلاس درس حداکثر 36 نفر است.
با اضافه شدن پایه ششم به دوره ابتدایی، آموزش و پرورش با کمبود معلم در این دوره مواجه شد و به دلیل عدم جذب نیروی جدید و بازنشستگی تعدادی ازنیروها در هر سال، کمبود معلم در این دوره به شدت احساس میشود.
تدریس مدیر و معاونین مدارس ابتدایی به مدت 6 ساعت در هفته از جمله راهکارهای آموزشوپرورش برای جبران کمبود معلم در دوره ابتدایی بود.علی اصغر فانی وزیر آموزشوپرورش در این خصوص میگوید: 6 ساعت تدریس مدیران در هفته از مصوبات گذشته بوده که اجرایی نمیشد و این جزو وظایف مدیران مدارس است.
مدیران و معاونین مدارس ابتدایی معتقدند که انجام اموری مانند دریافت بخشنامهها و پاسخگویی به آنها، ارباب رجوع، دانش آموزان، والدین آنها، کارهای فیزیکی مدرسه، معلمان و مشکلات آنها و بازدیدهای کلاسی و رسیدگی به مشکلات دانش آموزان مشکلدار از قبیل دانش آموزان دیرآموز، سرویس ایاب و ذهاب دانش آموزان و نظارت بر سرویسها ،حضور درجلسات اداری و آموزشی اداره، شورای دبیران، شورای مدرسه بخش دیگری از وظایف آنهاست بنابراین حضور آنها در کلاس درس به منظور تدریس بازدهی و کیفیت لازم را ندارد.
کاهش نیروی انسانی از یک میلیون نفر به حدود 700 هزار نفر به عنوان یک سیاست مدنظر مسئولان وزارت آموزشوپرورش است. به اذعان برخی از کارشناسان پیگیری این سیاست باعث عدم تزریق نیروی انسانی جدید به وزارت آموزش و پرورش شده و همین موضوع افزایش جمعیت دانشآموزان در کلاسهای درس را منجر شده است.
پیش از این حمیدرضا حاجی بابایی وزیر سابق وزارت آموزش و پرورش در این زمینه گفته بود :چگونه انتظار است سیستمی مانند آموزش و پرورش که از سال 92 تا کنون که در آستانه سومین مهر قرار دارد، قریب به 100 نفر از آن بازنشسته شده یا در حال بازنشستگی است و تا همین الان اجازه استخدام و ورود به احدی را نداده است، از حال و روز خوبی برخودار باشد؟
علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به تسنیم درخصوص سیاست ساماندهی و کاهش جمعیت نیروی انسانی آموزش و پرورش از یکمیلیون به 700هزار نفر و تبعات این طرح در کاهش کیفیت آموزشی در مدارس، اظهار داشت: هم اکنون 1.5میلیون دانشآموز در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند و 11.5 میلیون دانشآموز از جمعیت 13 میلیونی دانشآموزان در مدارس دولتی تحصیل میکنند. در بخش دولتی بهازای هر 15 دانشآموز یک نیرو داریم، در حقیقت نیاز واقعی آموزش و پرورش وجود 750هزار نیروی انسانی است اما هم اکنون 970هزار نیروی انسانی داریم. این موضوع یک پیام دارد و این است که نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش اصولی توزیع نشده است.
وزیر آموزش و پرورش گفت:هم اکنون در برخی مناطق با تورم و در برخی مناطق با کمبود نیرو مواجه هستیم. آموزش و پرورش ذیل سیاست ساماندهی نیروی انسانی بهدنبال بهبود وضعیت موجود است و راههای ورورد نیرو به آموزش و پرورش گرفته نشده است چرا که از طریق فارغالتحصیلان دانشگاه فرهنگیان و سایر روشها نیروهای مورد نیاز را تأمین میکنیم. مهر 95 نیز اولین ورودیهای دانشگاه فرهنگیان به آموزش و پرورش وارد میشوند و این میتواند نیاز فوری ما به نیروی انسانی را تا حدودی تأمین کند، روشهایی که برای ساماندهی نیروی انسانی به کار بردهایم اصولی بوده و برای ایجاد توازن در نیروی انسانی موجود است و همچنان دنبال میشود.
در شهرهایی مانند تهران نیز کمبود مدرسه یکی از عوامل تراکم بالای دانشآموزان در کلاس درس است.پایتخت فقیرترین شهر کشور به لحاظ فضای آموزشی است. تهران در حالی با مشکل کمبود فضای آموزشی و مدارس فرسوده دست و پنجه نرم میکند که این موضوع بهویژه در برخی مناطق شهر باعث افزایش تراکم دانشآموزان در کلاسهای درس و در نهایت کاهش کیفیت آموزش میشود.
با اجرای ارزشیابی توصیفی در دوره ابتدایی تراکم پایین کلاسهای درس منجر میشود تا دانش آموزان ارتباط بهتری را با معلم خود بگیرند و روش تدریس فعال که در سند تحول بنیادین مورد تأکید قرار گرفته است، محقق میشود.
طبق تحقیقاتی که در سالهای اخیر صورت گرفته است، کلاسهای کم جمعیت برای دانشآموزانی که از نظر فراگیری دروس در سطح پایین تری قرار دارند، مناسب است. همچنین دانشآموزانی که در سال اول ابتدایی در کلاس کم جمعیت حضور دارند در پایههای بالاتر اگر در کلاسهای عادی و پرجمعیت قرار بگیرند،نسبت به سایران موفقیت بیشتری کسب میکنند.
موفقیت تحصیلی در کلاسهای درس با تراکم پایین بیشتر است البته نسبت دانشآموز به معلم در کشورهای مختلف یکسان نیست. استانداردهای برتر جهانی نسبت دانشآموز به معلم را در مقطع ابتدایی 22 نفر اعلام کرده است.
نسبت دانشآموز به معلم در دوره ابتدایی در برخی از کشورها بدین ترتیب است:
کانادا 17.1
آلمان 18.1
فرانسه 19.1
انگلیس 20.1
ژاپن 22.1
ادغام کلاسهای درس و تراکم بالای دانشآموزان را نمیتوان به منزله صرفه جویی محسوب کرد چرا که تراکم بالا بر کیفیت آموزش تاثیرگذار است و دود این موضوع به چشم دانشآموزان میرود.
منبع : تسنیم
انتهای پیام/