به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دولت «باراک اوباما»، روز جمعه، در حالی که وزیران خارجه 17 کشور در وین، در حال مذاکره درباره سوریه بودند اعزام دهها نیروهای ارتش ویژه آمریکا به خاک این کشور را اعلام کرد.
مطابق اعلام کاخ سفید، واشنگتن از ماه آینده دهها نیروی عملیات ویژه را برای انجام آنچه «تعلیم، مشاوره و کمک» به معارضان «میانهرو» سوری جهت مبارزه با داعش خوانده شده، روانه شمال سوریه خواهد کرد. «جاش ارنست»، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری روز جمعه به ذکر اینکه تعداد این نیروها کمتر از 50 نفر هستند بسنده کرده و از ارائه جزئیات درباره نقش آنها خودداری کرد.
علیرغم ادعای کاخ سفید درباره اینکه نیروهای اعزامی مأموریت جنگی ندارند، تحلیلگران تصمیم جدید اوباما را «مأموریت خزشی»، یعنی گسترده کردن آرام و تدریجی دامنه درگیریها و حرکت به سوی جنگ در این کشور توصیف میکنند.
این تحلیلها، در صورت صحت، نشاندهنده چرخش عمده در سیاستهای اعلامشده قبلی اوباما درباره سوریه و در نگاهی کلیتر، تخلف از وعدههای اولیه رئیسجمهور آمریکا مبنی بر عدم ورود این کشور به عرصه جنگی دیگر در خاورمیانه قلمداد میشود.
اوباما، روز 6 ماه مه سال 2013، گفته بود «هیچ سناریویی برای اعزام نیروهای زمینی آمریکا به سوریه پیشبینی نمیکند.»؛ او به علاوه روز 10 سپتامبر سال 2013 در یک نطق تلویزیونی گفته بود: «به سوریه نیروی زمینی نخواهم فرستاد. به دنبال اقدامی نامحدود، مانند جنگ عراق و افغانستان نخواهم بود.»
بسیاری از منتقدان، روز جمعه اقدام اوباما را به منزله وارد شدن به جنگ در سوریه برای رئیسجمهوری توصیف کردند که وعده داده بود با دوریگزینی از جنگ خاطرههای جنگهای نامحبوب عراق و افغانستان را در مدفون کند.
حرکت آرام به سوی جنگ
«کریس مورفی»، سناتور دموکرات و از اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت اعزام نیروهای عملیات ویژه آمریکا تغییر سیاستی عمده قلمداد میشود که آمریکا را «در سراشیبی خطرناک جنگ داخلیای که چشماندازی برای پایان آن وجود ندارد» قرار میدهد.
به گفته او و سایر نمایندگان دموکرات، اعزام این نیروها، هر چند تعداد نفرات آنها محدود باشد با این خطر همراه است که نیروهای آمریکایی را وارد مأموریتهای جنگی میکند و ناگزیر موجب افزایش فشار بر آمریکا برای ورود به جنگ علیه نیروهای بشار اسد، رئیسجمهور سوریه میشود.
سناتور «برایان شاتز» که او هم دموکرات و همحزبی اوباما است با بیان اینکه اوباما دچار «اشتباه راهبردی» شده گفت: «این اقدام، چرخش عمده در سیاست آمریکا است؛ چرخشی که بدون مشورت کنگره انجام میشود، بعید است بتواند هدف ما برای غلبه بر داعش را تأمین کند، ضمن اینکه آمریکا را به ورطه جنگ داخلی سوریه میکشاند.»
سناتور «تیم کاین» گفت که اوباما 15 ماه پیش گفته بود که قصد انجام دو عملیات محدود برای حفاظت از پرسنل آمریکا در شمال عراق و همچنین انجام یک تلاش بشردوستانه برای نجات شهروندان عراقی تحت اسارت داعش در کوه سنجر دارد؛ به گفته کاین، از آن زمان آمریکا حدود هفت هزار حمله هوایی در عراق و سوریه با هزینهای بالغ بر 4.7 میلیارد دلار انجام داده است، که البته نتیجهای هم در بر نداشتهاند.
«مارتین هاینریش»، دیگر سناتور دموکرات مخالفتش را با ارسال نامهای به رئیسجمهور اعلام کرد: «آمریکا نمیتواند و نباید در خطوط مقدم جنگی در سوریه باشد. این تصمیم، آمریکا را به خطوط مقدم درگیریهای نظامیای نزدیک میکند که هنوز کنگره به طور روشن مجوز ان را صادر نکرده است.»
وی در ادامه تصمیم اوباما را «مأموریت خزشی»، یعنی مأموریتی که دامنه آن آرام آرام گسترده میشود، توصیف کرده است: «این نوع تحرکات، نمونههای کلاسیک مأموریت خزشی هستند.»
زاک مالیتز، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با روزنامه گاردین از خلف وعده آقای اوباما انتقاد کرد و گفت که با این تصمیم جان مردم آمریکا به خطر افتاده است: «اعزام نیروی زمینی به سوریه، هم خلف وعده است و هم سیاستی بد است. اوباما، با شکستن این عهد، زندگی آمریکاییها را به خطر انداخته و آمریکا را وارد عرصه جنگی کرده که راه حل نظامی ندارد.»
روزنامه انگلیسی گاردین همزمان شدن اعلام اعزام این نیروها با مذاکرات وین درباره سوریه را اقدامی نمادین از جانب آمریکا توصیف کرده است.
«جان کری»، در کنفرانس خبری مشترک روز جمعه با «سرگئی لاوروف»، همتای روسش در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره دلیل این همزمانی بر «اتفاقی» بودن آن اصرار کرد اما «لاوروف» خندید و با لحنی کنایهآمیز گفت: «این سوال را ما نساختهایم.»
منبع: جام نیوز
برای آگاهی از آخرين اخبار و پيوستن به کانال تلگرام باشگاه خبرنگاران جوان
اينجا را کليک کنيد.
انتهای پیام/