به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ استفاده از سرویس بهداشتی موضوعی همگانی است و شاید اگر عنوان مهم ترین نیاز انسان ها رابه آن اطلاق کنیم بیراه نگفته و اغراق نکرده ایم.
همه ما در طول شبانه روز از سرویس بهداشتی استفاده می کنیم و این موضوع در برخی از نقاط دنیا کنفرانس ها را برپا می کند و حتی در برخی از مناطق و یا کشورها فناوری نیز در کنار تخصص افراد دانش آموخته برای طراحی سرویس بهداشتی قرار می گیرد.
اینکه در کشور ما به دلیل مسائلی از جمله حفظ ادب و احترام موضوعی به این مهمی که همه درگیر آن هستیم در پستوی کارهایمان محو می شود را نمی شود انکار کرد اما نمی توان از مشکلاتی که نبود سرویس بهداشتی تمیز و بهداشتی در سطح شهر برای مردم ایجاد می کند چشم پوشی کرد.
شهریور سال جاری بود که سعید شیرکوند معاون سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، سرویس بهداشتی را بزرگترین و مهمترین مشکل گردشگری ایران دانست ومعتقد است: خندهدار است که تمام آدمها ضرورت این موضوع را حس میکنند، اما اقدامی برای آن انجام نمیدهند.
وی در خصوص ساخت سرویسهای بهداشتی می گوید: این امر ایده ای خوب و یک ضرورت در کشور بوده و این خواسته و حرفی درست است که میگویند اگر میخواهید گردشگری ایران پیشرفت کند باید سرویس بهداشتی ساخته شود. برای همین در دولت گذشته ایدهپردازیهایی شد، اما برنامهریزیهای آن ها غیرکارشناسی و اضطراری تهیه شده بود.
شیرکوند با اشاره به اینکه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موظف نیست سرویس بهداشتی بسازد،افزود: مگر اینکه بودجه عمرانی برای این کار اختصاص دهیم. حالت دیگر آن است که سرویس بهداشتی فعالیت اقتصادی تلقی شود. نمیدانم چه وقت و کجا در مغز ما فرو کردهاند که برای استفاده از مواد غذایی مثلا 50 هزار تومان بدهیم، اما هزار تومان برای حل این مسئله ضروری (سرویس بهداشتی) هزینه نکنیم. این فرهنگ غلط است، اما هیچکس هم سراغ آن نمیرود.
معاون سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری معتقد است: تا وقتی مردم بر سر پرداخت 200 تومان به خدماتدهندگان سرویس بهداشتی میجنگند، این مشکل هیچ وقت حل نخواهد شد. این مشکل آنقدر مهم است که حتی میتوان برای آن همایش بگذاریم. شاید خندهدار باشد، اما مقوله مهمی است.
شهر تهران با جمعیتی بالغ بر 12 میلیون نفر یکی از پایتخت های شلوغ و بزرگ در دنیا محسوب می شود که شاید نیمی از مردمان آن هر روز در سطح شهر تردد دارند و با وجود رستوران، فست فود، آبمیوه فروشی و کلی سوپرمارکت و طبیعتا آلودگی هایی که به قول خودمان مهم نیستند، می تواند موجباب استفاده از سرویس بهداشتی را ضروری کند اما وقتی به دنبال آن می گردی به سختی می شود پیدایش کرد!
اصغر عطایی مدیرکل امور خدمات شهری شهرداری تهران در خصوص آمار سرویس بهداشتی های شهر تهران می گوید: در حال حاضر 699 دستگاه سرویس بهداشتی ثابت که شامل 6هزار و 317 چشمه است در مناطق 22 گانه ساخته شده و همچنین 166 دستگاه سرویس های پرتابل(پیش ساخته) که شامل 679 چشمه است در مناطق 22 استقرار داده شده اند.
مدیرکل امور خدمات شهری شهرداری تهران تاکید کرد: مجموع کل سرویس بهداشتی های ثابت و پرتابل در شهر تهران هزار و 714 دستگاه و در کل هفت هزار و 965 چشمه است.
گفتنی است ؛ این تعداد سرویس بهداشتی برای پایتخت با جمعیت 12 میلیونی کم است . حال فکر کنید اگر توریست در شهر باشد به سرویس بهداشتی نیاز داشته باشد وضعیت چگونه است چراکه تهران علاوه بر شهروندان خودش گردشگرانی هم دارد که نبود سرویس بهداشتی مناسب فرنگی ها شاید نقطه ضعفی است.
عیسی علیزاده مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران از خرید بیش از 700 چشمه سرویس بهداشتی پرتابل در سطح شهر طی یک سال اخیر خبر داد و این تیتری بود که دو ماه گذشته خبرگزاری ایسنا در مورد آن خبر داد.
وی افزود: علاوه بر احداث این سرویس های بهداشتی، راه اندازی بیش از 50 چشمه سرویس بهداشتی پرتابل در دستور کار سازمان قرار دارد و اینکه سرویس های بهداشتی جدید بی نیاز از تاسیسات شهری است، چراکه در طراحی و ساخت سرویس های بهداشتی پرتابل جدید، منبع آب و منبع دفع فاضلاب بر روی آن قرار دارد.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران با بیان اینکه کارگروه تخصصی سرویس های بهداشتی برای سیستماتیک کردن سرویس های بهداشتی سطح شهر تشکیل شده است، اظهارداشت: در کنار تشکیل این کارگروه، تدوین ضوابط نگهداری سرویس های بهداشتی مدارس، تدوین ضوابط جانمایی سرویس های بهداشتی سطح شهر و تدوین سند راهبردی سرویس های بهداشتی از جمله اقدامات دیگر سازمان در بهبود وضعیت سرویس های بهداشتی سطح شهر است.
وی ادامه داد: نصب و راه اندازی سرویس های بهداشتی بوستان جنگلی یاس، حمل و راه اندازی سرویس های بهداشتی نمایشگاه قرآن و حرم مطهر و نصب و راه اندازی سرویس بهداشتی در بام تهران ازجمله اقدامات سازمان زیباسازی در این حوزه است.
علیزاده تاکید کرد: سازمان زیباسازی شهر تهران در انتخاب سرویس های بهداشتی قابل استفاده بودن آن ها برای معلولان و افراد کم توان جسمی و کودکان را مد نظر قرار داده است.
علاوه بر نیاز مردمانی که سلامت بدنی دارند معلولان، بیماران کلیوی و افراد ناتوان هم در این شهر زندگی می کنند که نیاز دارند تا در مواقع حساس از یک سرویس بهداشتی مناسب وضعیتشان استفاده کنند اما دریغ!
نیلی معاون فنی و طرح های شهری سازمان زیباسازی نیز با اشاره به اینکه در تمامی پارک ها سرویس بهداشتی برای استفاده شهروندان ساخته شده است، معتقد است: معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران ساخت سرویس های بهداشتی را برای افزایش سرویس بهداشتی شهر در دستور کار خود دارد.
وی با بیان اینکه در نقاط مختلف شهر سرویس بهداشتی فرنگی و ثابت وجود دارد، یادآور شد: برای معلولین جسمی و حرکتی و همچنین جانبازان در تمامی سرویس های بهداشتی تردد ولیچر به راحتی ممکن است.
البته باید این را هم گفت که شهرداری تهران در سال های اخیر چند سرویس بهداشتی به قول خودشان مناسب ساختند که فقط همان زمان افتتاح سر و سامان داشت و الان متصدی هایی دارد که معلوم نیست از کجا آمده اند و استفاده از سرویس بهداشتی را اقتصادی کرده و منبع درآمدی برای خودشان ایجاد کرده اند!
در کنار این وضع نابسامان، کثیفی، عفونت و بوی بد سرویس بهداشتی های ایجاد شده که می تواند بیماری های عفونی را در بین مردم گسترش دهد و باعث می شود تا برخی مردم حتی راغب به ورود به آن ها نباشند و خود همین مسئله می تواند به گسترش بیماری های کلیوی نیز دامن بزند و هزینه های درمانی مردم و دولت را افزایش دهد.
ندا 34 ساله یکی از شهروندان تهرانی در پاسخ به سوال ما در خصوص اینکه آیا از سرویس بهداشتی های شهر استفاده می کنید؟ می گوید: به هیچ عنوان چراکه آن ها منبع کثیفی و عفونت هستند و من ترجیح می دهم تا زمانی که به خانه می رسم از سرویس بهداشتی های شهر استفاده نکنم.
خانمی 57 ساله نیز در خصوص وضعیت نابسامان برخی از سرویس های بهداشتی می گوید: من بیماری کلیه دارم و وقتی قصد خروج از منزل را دارم تنها نگرانیم نبود سرویس بهداشتی مناسب من است به همین دلیل باید کارم را جوری برنامه ریزی کنم که به سرعت به منزل برگردم.
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/