به گزارش خبرنگار
باشگاه شبانه باشگاه خبرنگاران جوان ، حدود 2000 سال (79 سال پس از میلاد مسیح) پیش آتشفشان وسوویوس (وزوو) فوران و شهر پُمپی را زیر تلی از خاکستر و گدازه آتشفشانی دفن کرد. اکنون به کمک فناوری تصویربرداری پیشرفته، دانشمندان توانستهاند جسد قربانیان این فوران مرگبار را راحتتر موردبررسی قرار دهند.
در این برنامه تحقیقاتی که در سایت باستانشناسی پمپی اجرا شد، متخصصان تمام طول تابستان گذشته را به بررسی و اسکن 86 مومیایی پرداختند. آنها در بررسی این اجساد از ماشینهای توموگرافی محوری کامپیوتری یا سیاتی اسکنر استفاده کردند تا بتوانند مدلی سهبعدی از اجساد داشته باشند. بهعلاوه استفاده از اسکنرهای دستی در بررسی ویژگی و حالت بدن مومیاییهایی استفاده شد که به خاطر شکننده بودن امکان انتقالشان به زیر دستگاه سیتیاسکن وجود نداشت.
متخصصان این سایت بهتازگی از برخی نتایج تحقیق خود پرده برداشتند. یکی از جالبترین یافتههای این گروه باستانشناسی مربوط به دندانهای بسیار سالم رومیهاست که نشان از مصرف کم شکر و غذاهای فیبردار دارد.
یکی دیگر از اجسادی که اسکن شد، کودکی 4 ساله است. پیکر او در کنار جسد یک زن و مردی که احتمالاً والدینش هستند، قرار داشت. در آغوش زن نوزادی نیز خوابیده است. لباسهای این کودک 4 ساله در زیر لایهای از گدازه سخت پنهان بود اما اکنون به لطف سیتیاسکن حتی استخوانهای ظریف بدن قربانی هم از زیر بافت پارچهای قابلمشاهده است.
در ادامه به کمک یک اسکن سهبعدی که پزشکان برای مادران باردار استفاده میکنند، مشخص شد که دهان این کودک بازماندهاست؛ گویی که در زمان مرگ شوکه شده باشد.
در اسکنی دیگر ستون فقرات، دنده و لگن مردی مشخص شد و برای تفکیک آن از فرد دیگری که کنار جسد اول قرار دارد از رنگبندیهای مختلفی استفاده کردند.
در اسکنی دیگر به کمک اختلاف رنگی شدید، پوست، ماهیچه و دندانهای جسد بهتر مشخص شدند. هرچند حفرههای خالی چشم و بینی شکستهی جسد حس ناخوشایندی را به وجود میآورد.
اسکنها نشان دادند که آسیبی به سر ساکنین پمپی واردشده و احتمالاً به دلیل سقوط سنگهایی است که به همراه فوران آتشفشان از آن به بیرون پرتاب شدند.
ناگفته نماند توموگرافی فرایندی است که در طی آن از یک شئ سهبعدی تصویری دوبعدی یا لایهای گرفته میشود و پیشازاین در بررسیهای باستان شناسان بر روی مومیاییها استفادهشده است.