به گزارش گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان زندگی هر یک از ما پر از مسائلی است که ایجاد استرس میکنند. استرسِ کار، مراقبت از کودکان، استرس مخارج و هزینهها و … بنابراین بیش از هر چیز دیگری سلامت افراد را به خطر میاندازد؛ زیرا نه تنها سیستم دفاعی بدن را تضعیف میکند و خطر حملات و بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. همچنین باعث افزایش کلسترول، قندخون، افزایش وزن و مشکلات پوستی میشود. انجام حرکات ورزشی نه تنها جسم و روح شما را سبکتر و راحتتر میکند، بلکه کمک میکند تا شبها راحتتر بخوابید و زندگی را بیشتر دوست داشته باشید. همچنین استرس باعث بروز بسیاری بیماریها میشود، بسیاری از بیماریها نیز با خود استرس هایی مثل درد فیزیکی، شرکت نکردن در فعالیتها، احساس تنهایی و منزوی شدن و بسیاری چیزهای دیگر به همراه دارند.
در واقع استرس با افزایش سطح کورتیزول و آدرنالین در بدن ایجاد میشود. هنگامیکه بدن با یک تهدید روبرو میشود، این هورمونها باعث تحریک واکنش حیاتی بدن میشوند: مبارزه کن، یا بمیر!
این واکنش، در طول دوران ماقبل تاریخ مفید بود، اما این روزها ما دیگر به یک انرژی ناگهانی برای فرار از دست دایناسورها نیاز نداریم. پس امروزه، برعکس دوران ماقبل تاریخ، استرس است که باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن ما میشود.
ورزش های موثر در کاهش استرس
همهی ما میدانیم که ورزش، بهترین راه برای رفع استرس است . ورزشهایی که باعث از بین رفتن استرس میشوند، به شکلهای فیزیکی، ذهنی، روحی و یا ترکیبی از هر سه حالت هستند. هر چه برای جسم شما مفید باشد، برای ذهنتان نیز مفید خواهد بود و برعکس. تمرینات فیزیکی از مهمترین راههای رفع استرس هستند. وقتی که جسم خود را بهطور مرتب تمرین میدهید، به راحتی استرس را کنترل و مدیریت میکنید و هر چه جسم و فیزیک شما شکل بهتری به خود میگیرد، سلامت ذهنتان نیز به همان اندازه افزایش مییابد. وقتی که خود را به صورت فیزیکی سامان میدهیم، بدنمان نوعی ماده شیمیایی به نام اندورفین ترشح میکند که ماهیتی شبیه مسکن دارد. این مسکن بدون آنکه هیچگونه عوارض جانبی داشته باشد، به ما احساس خوشی و لذت میدهد.
تنیس
تنیس، یک مسکن عالی برای استرس است که اضطراب را کاهش داده و اعصاب خسته را آرام میکند. تنیس، یک تمرین کاردیو است که هورمونهای استرس را تنظیم میکند و در عین حال باعث ترشح اندورفینها در مغز میشود.
اندورفینها (که هورمونهای خوشحالی نیز نامیده میشوند) هورمونهایی هستند که خلق و خو را کنترل میکنند. ضربه زدن به یک توپ در حالیکه به جلو و عقب میروید، بسیار رضایت بخش است و اینکار به اثرات درمانی تنیس میافزاید. حتی بهتر از آن، تنیس قلب را سالم و پاها را قوی و عضلانی نگه میدارد.
تمرین اینتروال
تمرین اینتروال از تمرینات کم برخورد تا پر برخورد به همراه زمانهای استراحت تشکیل شده است. این تمرین، یک مسکن عالی برای استرس است زیرا ضربان قلب را بالا نگه میدارد و باعث میشود به طور دائمی در حال ترقی باشید و این یک راه عالی برای بیرون کردن موقت همه چیز از ذهنتان است.
مزیت تمرینات اینتروال این است که شما مجبور نیستید یک یا دو ساعت در باشگاه تمرین کنید. یک تمرین بطور متوسط ۳۰ دقیقه طول میکشد، و شما زمان زیادی دارید تا به کارهای دیگرتان برسید. تمرینات شدید به مقابله با نا امیدی و پرخاش کمک میکنند و اینکار در دراز مدت به نفع سلامتی شما نیز خواهد بود.
یوگا
برخلاف باور عموم، یوگا فقط مختص زنان نیست. حتی مردان نیز میتوانند از اثرات آرامش بخش یوگا بهرهمند شوند. یوگا بعنوان یک ورزش، بطور شگفت آوری در چربی سوزی و تقویت بدن موثر است. یوگا، انعطافپذیری را افزایش می دهد و اندام های داخلی را تنظیم می کند.
یوگا بخاطر تواناییاش برای آرام کردن روح و بهبود تمرکز معروف است. این تمرین به شما امکان میدهد که یک قدم به عقب بروید و به هر موقعیتی از یک دیدگاه متفاوت نگاه کنید. اینکار به شما کمک میکند که یک تصویر بزرگتر ببینید و دوباره تمرکز کنید. هنگامی که منطقیتر فکر میکنید، قادر هستید تصمیمات بهتری بگیرید و مشکلات را بطور موثرتری حل کنید.
یوگا، جزء ورزشهای جسمی و ذهنی است که باعث افزایش انعطافپذیری و قدرت بدن میشود و اگر با تکنیکهای صحیح تنفس همراه باشد، به ریلکس شدن و احساس رضایت و خوشبختی میانجامد. ورزشهایی که استرس را از بین میبرند و نیاز به تحرک زیاد ندارند و هم زمان ذهن و جسم را درگیر میکنند، شامل تمرینات مدیتیشن و تنفسهای عمیق است و هر دو مورد باعث کاهش فشارخون میشوند.
ایروبیک و حرکات کششی
هر گونه حرکت ورزشی که باعث خون رسانی بهتر به تمام قسمتهای بدن شما شود (مثل ایروبیک)، باعث ترشح آندورفین و کاهش استرس میشود، بنابراین قبل از شروع ورزش بهتر است راجعبه قلب خود و آسیبهایی که ممکن است برخی از ورزشها به آن وارد کنند، با پزشک مشورت کنید . به طور معمول پیادهروی کردن برای هر فردی سالم و بیخطر است. هر روز ۱۵ دقیقه سعی کنید کمی تندتر راه بروید. همین مقدار نیز به شما کمک میکند تا خود را از شر تنشهای روزمره زندگی رها سازید.
برخی افراد معتقدند که غیر از ایروبیک، انجام حرکات کششی تأثیر فوقالعادهای در این زمینه دارد. انجام حرکات کششی قبل از شروع ایروبیک بسیار مهم است، زیرا از احتمال بروز آسیبهای ناشی از حرکات ایروبیک میکاهد. حرکات کششی باعث تحریک گیرندههای سیستم عصبی بدن میشوند و تولید هورمون استرس را کاهش میدهند. در ضمن باعث سفت شدن عضلات و افزایش جریان خون به آنها میشوند
تمرین با وزنه
اکثر بدنسازان معتقدند که بلند کردن وزنه، یک تمرین موثر برای تبدیل انرژی منفی به انرژی مثبت است. مطالعات نشان میدهند که تمرین با وزنه با ترشح بیشتر هورمونهای اندورفین، خلق و خو را بهبود میبخشد. حتی تمرین با وزنه، ناراحتیهای مرتبط با مفصل را کاهش میدهد و به قوی نگه داشتن عضلات و قویتر کردن قلب کمک میکند.
بوکس
اگر نیاز دارید که احساساتتان را تخلیه کنید و میخواهید از شر پرخاشگری سرکوب شدهتان خلاص شوید، دستکشهای بوکستان را بردارید و به کیسه بوکس، حسابی ضربه بزنید. بوکس، یک راه عالی برای آزاد کردن استرس است، زیرا یک ورزش مبارزهای است.
بوکس به شما امکان میدهد که احساسات قوی، گاهی اوقات منفی را به چیزی مثبت تبدیل کنید و شما اینکار را در سالمترین روش ممکن، انجام خواهید داد. اگر برای یک چالش آمادهاید، با یکی از دوستانتان مبارزه کنید. مبارزه، یک راه سرگرم کننده برای بردن تمرین معمولتان به یک سطح متفاوت است.
ورزش های هوازی و استرس
زماني که فردي ورزشهاي هوازي انجام ميدهد سيستم تنفسي او عملکرد بهتري خواهد داشت، ريهها دم و بازدم را بهتر انجام ميدهند و اکسيژن بيشتري به خون ميرسد و همه اينها باعث عملکرد بهتر قلب ميشود. افرادي که بهطور مستمر ورزش ميکنند روحيه شادابتري دارند و آرامش بيشتري را در زندگي خود تجربه ميکنند و اعتماد بهنفس بيشتري هم دارند.
طي انجام ورزشهاي هوازي، اکسيژن به صورت مداوم به گروه عضلاني اصلي ميرسد. يکي ديگر از ويژگيهاي ورزشهاي هوازي اين است که ورزش در مدت زمان نسبتا طولاني با سرعتي يکنواخت انجام ميشود. نرم دويدن و شنا کردن جزو گروه ورزشهاي هوازي هستند.
در بین ورزش های هوازی شنا مسکني که نهتنها هيچ عارضهاي ندارد بلکه براي جسم و روانمان بسيار مفيد است.البته منظور ما شنايي است که با سرعت يکنواخت و آهسته انجام شود و گاهي تند و گاهي کند نباشد. در اين شنا بايد اکسيژنگيري صحيح انجام شود.
پيادهروي تند، دو استقامت و نرم دويدن از ديگر ورزشهاي هوازي هستند. با اين حال نرم دويدن و شناي آرام از بهترين ورزشها براي دستيابي به آرامش محسوب ميشوند.
ورزشهای هوا زی روي تنظيمات شيميايي بدن تاثير ميگذارند. اين تاثيرگذاري 3 مرحله دارد. انجام ورزشهاي هوازي به صورت آرام و يکنواخت ابتدا باعث ميشود اکسيژن بيشتري به بدن برسد او به اين شکل مانع افزايش اسيد لاکتيک در خون شود . در نتيجه احساس خستگي و فرسودگي در فرد ايجاد نمي کند و حتي باعث کاهش آن مي شود. در مرحله بعدي ترشح مواد شيميايي آرامش بخش و شادي آفرين در بدن افزايش پيدا ميکند و همين امر باعث شادي در فرد ميشود.سپس فرد خستگي توام با آرامش را تجربه خواهد کرد. ورزشهاي هوازي تنيدگي و تنش عضلاني را از بين ميبرند و افسردگي و بيقراري و تنش را کاهش ميدهند و باعث آرامش فرد ميشوند.
پس ورزش کردن نهتنها باعث سلامت جسم ما ميشود بلکه به سلامت روانيمان هم کمک بسیاري ميکند و البته آرامش يکي از مزاياي ورزش است. جسم و روان ما همواره با يکديگر در تعامل هستند و روي هم اثر ميگذارند.
(طیبه خزاعلی)