دومین سوگواره هنرهای نمایشی و آیین های مذهبی خمسه شب گذشته با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛  شب گذشته ۲۴ آذرماه مراسم اختتامیه دومین سوگواره هنرهای نمایشی و آیین های مذهبی خمسه در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد و طی آن برگزیدگان بخش های مختلف معرفی شدند.

امیر حسین مدرس که اجرای مراسم اختتامیه دومین سوگواره خمسه را برعهده داشت،مسئولینی همچون مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی، ارمغان بهداروند مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی، حسین پارسایی، رحمت امینی، شهرام کرمی و هنرمندانی همچون نرگس آبیار، کوروش زارعی، داریوش ارجمند، امیردژاکام، اردشیر صالح پور و ... حضور داشتند.

خسروی دبیر دومین دوره سوگواره خمسه در آیین پایانی گفت: نمایش به عنوان هنری کهن، ریشه در آیین و مناسک مذهبی دارد که خرد و هویت انسان را با راز و رمز هستی پیوند داده تا اصالت دین و مذهب را جلوهگر سازد.

وی ادامه داد: چنانچه در تاریخ هنر نمایش، تراژدی عامل تطهیر و پالایش است سوگ و سوگواره نه به عنوان مجلس حزن و عزا بلکه آیین و مراسمی را در ستایش خرد و ایمان و ارزش عقل و تقوا میشناسیم. در مذهب اسلام و به برکت وجود امامان و ائمه اطهار (ع) آنچه در این جهان ظهور یافته به میراث تعالی معنوی تبدیل شده و با پیروی از فرامین آسمانی باید قدرشناس این موهبت و هدیه خداوند باشیم.

دبیر دومین سوگواره خمسه اظهار کرد: آنچه در این رویداد دینی اتفاق افتاد حاصل تلاش گروهی از هنرمندان و اساتید و پیشکسوتان و بخصوص جوانان بیریا و با انگیزه بود که با حضور پرشور مخاطبان نوید روزگار خوش پر از معنویت را میدهد. سوگواره خمسه به برکت نام نیک خود، محفل هنرمندانهای را برپا کرد که شور و شوق بانیان و حاضران این مجلس یادآور تعزیت سالار بزرگ شهیدان بود.

خسروی در ارائه گزارش از روند این سوگواره تشریح کرد: دومین سوگواره خمسه با حضور 38 گروه نمایشی و 400 هنرمند و 215 اجرا در 14 سالن، میدان امام حسین (ع) و سطح شهر حاصل تلاش جمع زیادی است.

وی ضمن تشکر از صلاحی و معاونان و مدیران سازمان فرهنگی هنری شهرداری و مدیران سالنهای نمایشی، اعلام کرد: سوگواره خمسه در دومین گام خود با هدف تجلیل از ارزش هنر دینی تلاش نمود برآیند تلفیق نیاز و معنویت امروز و دیروز باشد. در کنار بخش اجراهای صحنهای و آیینهای عاشورایی، تعزیه و پردهخوانی، نقالی و تئاتر خیابانی، بخش مدافعان حرم در بازتاب حضور پیروان با عزت حسینی نگاه دیگری در پیوند واقعه تاریخی با زندگی و آرمان مردمان روزگاه ما بود. به حق حرمت خون شهدای بزرگ اسلام این رویداد ستایش مردمی است که برای نیل به اهداف خود عزت و سربلندی را به ما هدیه دادند.

خسروی با اشاره به اینکه  این دوره با تجلیل از خانواده شهدا آغاز و با ستایش و تکریم آنها ورق خواهد خورد، عنوان کرد: استقبال قابل توجه مخاطبان، اجرای نمایشهای خلاق و هنرمندانه و حضور گرم و مشتاق جوانان و بهرهگیری از انواع گونههای نمایش آیینی سنتی و توجه به اجرای گسترده در سطح شهر و مکانهای پر استقبال نکات ارزشمند دومین سوگواره خمسه بود.

محمود صلاحی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران شب گذشته ۲۴ آذرماه در مراسم اختتامیه دومین سوگواره «خمسه» عنوان کرد: سرآمد تمام جلوه های هنر در سرزمین ما وجود دارد و یکی از جلوه های الهام بخش هنر، تئاتر است که به صورت زنده اجرا می شود اما ما در کشورمان از هنر نمایش برای بیان مفاهیم مختلف کم بهره می گیریم. در بسیاری از کشورها و شهرهای بزرگ شاهد اجرای ۱۰۰ نمایش در هر شب هستیم در حالیکه با وجود مضامین مختلفی که در کشور ما وجود دارد و می توان از آنها در اجرای تئاتر استفاده کرد ما شاهد اجراهای اندکی در شهر تهران هستیم.

وی ادامه داد: مضامینی چون اخلاق شهروندی، سبک زندگی و... می تواند دستمایه آثار مختلف نمایشی قرار گیرد. ما در سال های گذشته حتی در ماه های محرم و صفر نیز اجرای آثار نمایشی مان را تعطیل می کردیم درحالیکه موضوعات و مضامین مختلفی مناسب اجرا در این ایام وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. به عنوان نمونه از روز تشییع باشکوه شهدای غواص ما تصمیم گرفتیم نمایشی را در این باره به صحنه ببریم. از زمانی که تصمیم به اجرای این اثر نمایشی گرفته شد تا روزی که این نمایش با نام «دریادلان» در دریاچه خلیج فارس به صحنه رفت تنها ۴۵ روز طول کشید. درباره حادثه منا نیز همین طور عمل کردیم که جای خرسندی و تشکر دارد.

صلاحی با اشاره به تعامل و همکاری شهرداری تهران با سازمان فرهنگی هنری شهرداری عنوان کرد: خوشبختانه شهردار تهران در زمینه فعالیت های هنری با ما همراه است. حتی ما درخواست کردیم که پردیس صبا و خاوران را که امکانات بسیاری دارند در اختیار ما قرار دهند که این اتفاق افتاد.

وی درباره اجراهایی که از ابتدای سال به صحنه رفته اند، توضیح داد: در این ۷ - ۸ ماهی که از ابتدای سال گذشته ما بیش از ۱۳۰۰ اجرا در قالب جشنواره های مختلفی که زیر نظر سازمان فرهنگی هنری برگزار شده اند، داشته ایم. اما باز هم این تعداد اجراها به نسبت ظرفیت شهر تهران کم هستند و باید بیشتر روی اجرای نمایش ها برنامه ریزی کرد.

رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران درباره پرداختن به موضوع عاشورا در آثار نمایشی بیان کرد: واقعیت این است که ما مفهوم عینی «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» را تا زمانی که اتفاقات اخیر در دنیا رخ نداده بود، درک نمی کردیم. حال می‌بینیم افراد خبیثی به اسم اسلام چه جنایت ها که نمی کنند. هرکس آرامش فردی را در دنیا به هم بزند به هیچ دینی اعتقاد ندارد و این افراد حتی پست تر از حیوان هستند. اگر کسی جلو آنها نایستد نه تنها منطقه بلکه کل دنیا را به آتش می کشند. بنابراین افرادی که جلوی جنایات اینها را می گیرند بسیار ارزشمند هستند و باید قدر ببینند.

صلاحی در پایان صحبت هایش متذکر شد: داستان عاشورا داستان کریمان و لعیمان است و در دنیای امروز نیز کریم ترین افراد، کسانی همچون سردار همدانی هستند که در سن بازنشستگی و میانسالی می روند مقابل افراد لعیم می‌ایستند و مبارزه می کنند. خوشبختانه هنرمندان عرصه نمایش نیز دینشان را به این افراد ادا می کنند و آثاری در بزرگداشت این عزیزان به صحنه می برند.

داریوش ارجمند نیز در این مراسم گفت: من درباره عاشورا و مکتب هنریاش خیلی کار کردهام از نقالی که پایان نامه من در دانشگاه پاریس بود تا نمایش «ابوذر» که در زمان حسات استادم شریعتی اجرا شد و تا همین زمان که نمایش حیرتانگیز رحمت امینی، مکتب عاشورا را به عنوان مکتب بسیار عظیمی دیدهام و باور دارم این مکتب، مکتب کامل هنری است یعنی در آن شعر، معماری، موسیقی، تئاتر و این اواخر سینما هم است. فیلمهای تقوایی عاشورا را هم گره زد  به سینما.

وی تصریح کرد: آنچه در این مکتب اهمیت دارد تجانس همه هنرها با یکدیگر است یعنی به سراغ تعزیه رفتن به دنبال موسیقی، شعر و معماری رفتن هم است برای اینکه این مکتب برای خود تماشاخانه دارد. تکایایی که در آن تعزیه اجرا میشد محفلی برای افرادی بود که خوش صداترین افراد تعزیه اجرا کنند امروز نیز تعزیهخوانان در ابتدا به سراغ آموختن موسیقی میروند تا کار به درستی پیش رود اگرچه من دوست داشتم تعزیه را همچون گذشته خوانندگان بزرگ اجرا کنند.

ارجمند عنوان کرد: صدای خوش ما و دستگاههای موسیقی با پرداختن به تعزیه حفظ شد و وقتی امام دشتی میخواند این دستگاهها و کلام نمایشی محافظت شد. تمام این موارد در فندانسیون غریبی استوار هستند که همان ظلمستیزی است که انسان تا روزی که زنده است به آن نیاز دارد.شکسپیر در نمایشنامهنویسی روی خصلتهایی انگشت گذاشته که تا وقتی انسان وجود دارد آن خصلتها هم وجود دارند زیرا تا وقتی ما هستیم جاهطلبی و مکبث است، تا وقتی ما هستیم حسد است. تعزیه ما  با تکرار پرشگونش مثل تنفس کردن میماند و ظلم ستیزی یک تکرار است و باید هم تکرار شود باید در یادمان بماند و متوجه آن باشیم پس چه چیزی جز تعزیه کربلا آن را زنده نگاه میدارد.

این هنرمند پیشکسوت اظهار کرد: خوشحالم که بخش فرهنگی تهران این همت را به خرج داد تا این سوگواره را برپا کند تا استعدادها شکوفا شوند. همه هنرمندان در دنیا موسیقی را میشناسند و با حرکات ریتمیک وتسلط روی بدن را میشناسند و در ایران تعزیهخوان  است که چنین تواناییهایی دارد. سه حرکت استرلیزه سپر به سپر شدن، حرکت شمشیر به شمشیرشدن و یک دایره و تغییر جا در تعزیه میدان جنگ را به ما نشان میدهد و اینها ارزشهای نمایشی ما محسوب میشود.

وی گفت: ما تنها موجود انتخابگر جهان هستیم ولی متأسفانه افسار ما همان سر ما است اما انبیا آمدهاند به ما بگویند این را انتخاب کن و ما چرا باید این را انتخاب کنیم. ما اگر بفمیم که چرا بوجود آمدهایم میفهمیم که چکونه باید باشیم زیرا تا چراییها را نفمیم به چگونگیهایمان دست پیدا نخواهیم کرد.

ارجمند گفت: به نظر من تئاتر و نمایش تعزیه بدون هیچ حاشیهای قوی ترین متن ظلمستیزانه همه تاریخ است. ذات ظلم را روی سکو نمایش میدهد در حالی که مخاطب میدهد که امام خوان اجراکننده نقش امام است و نه خود امام اما آن را باور میکند و این به اعتقاد برشت دشوارترین شیوه بازیگری در دنیا است. از لحظه لباس پوشیدن تعزیهخوان عروج او آغاز میشود و این امر در چهره تعزیهخوانان اصیل قابل مشاهده است و این تقدس نمایش است که در خفا صورت نمیگیرد.

وی با یادآوری اینکه آیین لباسپوشی شمر و آیین لباس پوشی امام یکی از زیباترین نمودهای نمایشی جهان است، بیان کرد: آرزو میکنم معاونت فرهنگی شهرداری تهران که تاکنون پناهگاه هنرمندان بوده است چراکه با وجود 350 اجرا و این همه هنرمند و سپرهایی که در قالب تندیس به عنوان نماد برای دفاع حرم  که سمبل بسیار زیبایی است  طراحی شده دیگر نمیتوان گفت که شهرداری از زیر بار حمایت شانه خالی کرده است. من این سپر را مظهر دفاع از هنر و هنرمند مظلوم این مملکت میدانم که البته اگر مسلح به بارقهای از انوار الهی نباشد به جایی نخواهد رسید.

وی در پایان اعلام کرد: امیدوارم تعزیه بدون اینکه ریشهاش خشکانده شود و به سم روشنفکری آغشته شود پرورش و بهروز شود.

در ادامه از خانواده دو شهید مدافعان حرم سردار همدانی و پاسدار میثم نجفی از شهرستان ورامین و جانباز سرافراز مدافع حرم روح الله بختیاری تقدیر به عمل آمد.سپس نمایشی کوتاه اجرا شد که دختر شهید عبدالله باقری در آن ایفای نقش کرد و در انتها اولین حضور خود در تئاتر را به نرگس آبیار که از حاضرین در مراسم بود تقدیم کرد. در ادامه آبیار که از علاقه این فرزند شهید به هنر مطلع بود اعلام کرد که تمام توان خود را به کار خواهد گرفت تا محدثه به علاقه خود دست یابد.

*برگزیدگان دومین سوگواره خمسه به این شرح اعلام شدند:

تقدیر از خانواده مدافعان حرم

تقدیر از خانواده شهید مدافع حرم سردار همدانی

تقدیر از خانواده شهید مدافع حرم، پاسدار میثم نجفی از شهرستان ورامین

تقدیر از جانباز سرافراز مدافع حرم آقای بختیاری

تقدیر از گروه های نمایشی بخش مدافعان حرم

علی محمد رادمنش کارگردان نمایش محیطی «به سوی دمشق»

مجلس نامه «مدافعان حرم» کاری از مهدی دریایی

نمایش «سبز، سپید، سرخ» به کارگردانی سید علی موسویان

نمایش «گذر گداز» به کارگردانی ابوالفضل حاج علی خانی

تقدیر از هنرمندان بخش ویژه

رحمت امینی کارگردان نمایش «برگزین»

حمید براهیمی کارگردان نمایش «حلقه»

مجید امرایی کارگردان نمایش «گوهر نیل»

کوروش زارعی کارگردان نمایش «اروند خون»

توحید معصومی کارگردان نمایش «طوفان»

 ابراهیم آبادی کارگردان نمایش «پله آخر»

همچنین در بخش تعزیه و آیین های عاشورایی از دو گروه احد صدقی سرپرست گروه شبیه خوانی هفتاد و دو تن و ماشاالله عباسیان از بندر دیلم برای اجرای آیین «گهواره خوانی» تقدیر به عمل آمد.

جوایز بخش مسابقه

طراحی لباس: مقدی شامیران برای طراحی لباس نمایش «رفته بچرخه بر میگرده»

موسیقی: میثم کرمی و سید جمال الدین حسینی برای آهنگسازی نمایش «مکالمه طولانی شبانه شبدیز و نگار» مورد تقدیر قرار گرفتند و همچنین دیپلم افتخار و تندیس سوگواره به ایمان سلیح آهنگساز نمایش «شهادت خوانی شمعون و شهرزاد» تعلق گرفت.

طراحی صحنه: علیرضا مهران برای طراحی صحنه نمایش«چهارراه» تقدیر شد و تندیس سوگواره و لوح افتخار به محمد امیری آتشگاه برای طراحی صحنه نمایش «دست های سرخ» رسید.

بازیگری زن: فاطمه سرلک بازیگر نمایش «آوای آب»، آرزو روشناس بازیگر نمایش «قربانی»، مائده قدیری و رستا رضوی بازیگر نمایش های «رفته بچرخه بر می گرده» و نمایش «چهارراه»

بازیگری مرد: هیات داوران با اهدا لوح تقدیر از علی لوانی و محمد لوانی بازیگران نمایش «قربانی» تقدیر به عمل آورد.

وحید کبیری بازیگر نمایش «رفته بچرخه بر می گرده»

علی برجی بازیگر نمایش «هفت هشتم» و فرامرز قلیچ خانی بازیگر نمایش «چهارراه»

علیرضا حنیفی و میثم کرمی بازیگران نمایش های «آوای آب» و «مکالمه طولانی شبانه شبدیز و نگار»

نمایشنامه نویسی: عباس عبدالله زاده نویسنده نمایش «رفته بچرخه بر می گرده»، سیروس همتی نویسنده نمایش «هفت هشتم»، سینا شفیعی نویسنده نمایش «آوای آب» و کاوه مهدوی نویسنده نمایش «چهار راه»
 
 برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
 
انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار