برخلاف تصوری که زنان نسبت به بیماری بچه خوره دارند، نه تنها پس از درمان به طور کامل بهبود می‌یا‌بند بلکه بعداز یک سال می‌توانند باردار شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تا به حال  زیاد برخورد کرده‌ایم، زمانی که فردی علاقه زیادی به کودکان نشان می‌دهد، لقب " بچه خوره" به وی نسبت می‌دهند اما این لقب ریشه‌ علمی دارد و نوعی بیماری است. البته هیچ ارتباطی هم به حس و علاقه ندارد.

ناهید خداکرمی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس انجمن مامایی می‌گوید: پس از عمل لقاح دو دسته سلول در رحم فعالیت خود را برای تشکیل جفت و تشکیل جنین شروع می‌کنند اما آن دسته سلولی که جفت را تشکیل می‌دهد، ممکن است به دلایلی در روند فعالیتش  اختلال ایجاد شود و تکثیر بیش از حد داشته باشند و در مقابل سلول جنین رشد نکرده و به جای آنان سلول‌هایی به نام تروفوبلاست‌ها رشد می‌کنند.

تروفوبلاست‌ها اولین سلول‌هایی هستند که هورمون hgg ، هورمونی که توسط جفت ایجاد می‌شود را تولید می‌کنند. رشد بیش از حد سلول‌های تروفوبلاست‌ها عوارضی را به همراه دارد که می‌توان سرطان را مهمترین این عوارض دانست.

بیشترین بچه خوره‌ها ، دهه شصتی بودند
بچه خوره بیماری نادری است که به جای تشکیل جنین و جفت در رحم، تنها جفت به وجود می‌آید که آن هم به صورت غیرطبیعی و سرطانی رشد می کند.

خداکرمی این رشد غیرطبیعی را تایید می‌کند و ادامه می‌دهد: سلول‌های تروفوبلاست‌ها خاصیت تهاجمی دارند و همچون سلول‌های سرطانی رفتار می‌کنند به این نوع بارداری حاملگی مولار نیز می‌گویند.

انگورک در دهه‌ی 60 در بین ایرانیان رواج داشت و در بیشتر موارد درمان قطعی نبود اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی به آسانی قابل تشخیص است و تشخیص به موقع آن مصادف با درمان موثر این بیماری است.از طرفی به تبع تاثیر کیفیت تغذیه و مراقبت‌های بعداز درمان، در دهه‌های اخیر آمار بدخیم شدن این بیماری کاهش یافته است.

ژن مادر شوهر، بچه‌ی عروس را می‌خورد
خداکرمی زمینه‌ی ژنتیکی را در بروز این اختلال سهیم می‌داند و تاکید می‌کند، حتی در برخی موارد اگر مادر شوهر به این بیماری مبتلا شده باشد، احتمال اینکه عروس هم دچار شود، وجود دارد.

عشوری متخصص زنان و زایمان موارد دیگر را به گفته‌های قبل اضافه می‌کند: در مطالعات دیده شده مصرف دراز مدت قرص‌های ضد بارداری و مصرف دخانیات نیز می‌تواند در بروز انواعی از بارداری مولار موثر باشد. همین طور دیده شده که کمبود ویتامین A و ترکیباتی که تباکارتن دارد نیز می‌تواند زمینه ساز این اختلال باشد. 

به گفته خداکرمی بارداری در سن کمتر از 18 سالگی و بیشتر از 40 سالگی در بروز بیماری انگورک بی تاثیر نیست.

سرطانی شدن 25 درصد بچه خوره‌ها
اما با گذر از بیان عوامل موثر و معرفی بیماری، نوبت به راه‌های درمان می‌رسد که همانطور که اشاره کردیم با پیشرفت تکنولوژی، حتی در صورت سرطانی شدن جفت،98 درصد بهبودی کامل حاصل می‌شود.

خداکرمی اذعان داشت: زمانی که جفت رشد می‌کند، هیچ قلبی تشکیل نمی‌شود، بنابراین  پزشک در رحم مادر شک کند. بنابراین تنها در 25 درصد موارد بیماری به سرطان منجر می‌شود.

عشوری تصریح کرد: در مول‌های معمولی اقدام برای کورتاژ به عنوان بهترین راهکار درمانی صورت می‌گیرد اما در مول‌های مهاجم نیاز به شیمی درمانی و بررسی‌های بیشتر است. در کل با مراقبت‌های لازم و پیشگیری از بارداری تا یکسال پس از درمان، جای هیچ نگرانی نیست.

شیوع این بیماری در زنان آسیایی سیر صعودی دارد
شیوع بچه خوره در ایران نسبت به بسیاری کشورها بیشتر است به طوری که حدودا از هر 150 زن باردار، یک زن مبتلا به بارداری مولار می‌شود. 

این بیماری در زنان نژاد آسیایی به خصوص نژاد زرد بیشتر دیده می‌شود.این آمار در کشور آمریکا و کشورهای اروپا شیوع کمتری دارد به طوری که  در آمریکا یک مورد در 20 هزار بارداری است و در اروپا یک مورد در 1500 بارداری مشاهده شده است.



گزارش از یاسمن قاسمی


برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.


انتهای پیام/


برچسب ها: بچه خوره ، بارداری ، مولار ، ژن ، جنین
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۷ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
نظری ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۷ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
نظری ندارم