به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که گاهی در جستجوی دارویی خاص تا سر حد ناامیدی پیش رفته باشید و نهایتا از داروخانه ای تحت عنوان داروخانه های هلال احمری سر درآورید و وقتی علت کمبود دارو را جویا می شوید می گویند که وارد کردن این دارو ها برای آنها صرفه اقتصادی نخواهد داشت .
اماچرا داروهای خاص صرفاً در داروخانههای خاص توزیع میشود، باید در پاسخ گفت این داروها گرانقیمت و دارای حاشیه سود پایین هستند و با شیوهای که اکنون بیمهها، پول دارو را میدهند برای داروخانههای معمولی صرف نمیکند که این داروی خاص را انبار کنند. بنابراین تنها داروخانههای شبه دولتی و هلالاحمر این سرویس را ارائه می دهند .
اما در این میان صحبت هایی مبنی بر ورشکستگی داروخانه های دولتی به علت فعالیت داروخانه های هلال احمر در گوشه و کنار به گوش می رسد که ممکن است کار را به تعطیلی این داروخانه ها بکشاند و از انجایی که تهیه بسیاری از داروهای گران قیمت و خاص تنها از طریق این مراکز امکان پذیر است قطعا نوید پیش آمد های ناگوار را خواهد داد.
دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این پرسش که آیا داروخانههای هلالاحمر از رانت ویژه بهره میبرند، گفت: امتیاز خاصی به داروخانههای هلالاحمر داده نشده است ، چون دلیلی وجود ندارد. ضمن اینکه اجازه واردات داروهای خاص که بقیه داروخانهها اجازه نداشته باشند برای داروخانه های هلال احمری نیز وجود ندارد و هلالاحمر در عرصه تولید، توزیع و عرضه درحال رقابت با بخش خصوصی است.
امتیاز ویژه ای که به نفع هلال احمری ها تمام شد
برخی افراد علل تاسیس داروخانه های هلال احمر را نا کارآمدی داروخانه های خصوصی می دانند. اما اینکه این رایت ها تا چه اندازه صحت دارد را از رئیس سازمان غذا و دارو پرسیدیم.
رسول دیناروند در پاسخ به این پرسش که آیا تاسیس داروخانههای هلالاحمر به دلیل جوابگو نبودن داروخانههای خصوصی در شهرهای مختلف است؟، گفت: تاسیس این داروخانهها در شهرهای ما سابقه طولانی دارد و علت این است که در زمان جنگ، داروخانههای هلالاحمر ، داروهایی را به مردم میدادند که در هیچ داروخانه دیگری پیدا نمیشد چراکه آن زمان هلالاحمر بهعلت ارتباطات خوب با صلیبسرخ و اینکه یک نهاد مردمی بینالمللی معتبر شناخته میشد، واردات داروهایی را انجام میداد که دسترسی به آنها وجود نداشت.
وی افزود: درحال حاضر هیچ انحصار ویژه یا اولویت ویژهای در هلالاحمر برای واردات دارو وجود ندارد .آن زمان که بخش خصوصی وجود نداشت و وزارت بهداشت در عرصه تامین دارو ناتوان بود، هلالاحمر به این عرصه ورود پیدا کرد.
باز بدقولی بیمه ها مزید بر علت می شود!
دیناروند خطاب به افرادی که پیگیر تاسیس داروخانههای هلالاحمر در شهرهای خود هستند، گفت: به این افراد که عمدتاً فرمانداران، استانداران، ائمه جمعه و نمایندگان مجلس هستند میگوییم هیچ امکان ویژهای که داروخانههای دیگر آن شهر نتوانند ارائه کنند در داروخانههای هلالاحمر وجود ندارد. زیرا اکنون اینطور نیست که تنها هلالاحمر داروهای خاص را توزیع کند بلکه داروخانههای آموزشی و منتخب بخش خصوصی نیز درحال توزیع این داروها هستند .
وی با بیان اینکه هلالاحمر اکنون ویژگی که در سالهای گذشته داشته است را ندارد، گفت: علت توزیع داروهای خاص در داروخانههای خاص این است که این داروها گرانقیمت و دارای حاشیه سود پایین هستند و با شیوهای که اکنون بیمهها، پول دارو را میدهند برای داروخانههای معمولی صرف نمیکند که این داروی خاص را انبار کنند. بنابراین تنها داروخانههای شبه دولتی و هلالاحمر این سرویس را ارائه میکنند.
هر داروخانه هلال احمربا 200 داروخانه معمولی برابری می کند
دیناروند در خصوص امکان تعطیلی داروخانه های هلال احمر خاطرنشان کرد: ما نمیتوانیم داروخانههای هلالاحمر را تعطیل کنیم . یکی از دوستان در انجمن داروسازان گفته با تعطیلی شعبه مرکزی داروخانه هلالاحمر در خیابان طالقانی میتوانیم به جایش 500 داروخانه تاسیس کنیم که این درست نیست. چراکه در این موضوع فروش دارو از نظر عددی به اندازه 500داروخانه نیست بلکه فروش ریالی آن بالا است که البته به اندازه 200داروخانه میشود.
وی در مورد راهکار حل موضوع توزیع داروهای خاص میان داروخانهها گفت : میتوانیم این موضوع را اینگونه حل کنیم که بهجای دپوی داروهای خاص در داروخانههای خاص، آنها را در شبکههای توزیع خاص ذخیره کنیم تا بعد از ثبت سفارش در داروخانه معمولی این دارو به سرعت ازطریق این شبکه به دست داروخانه و سپس بیمار برسد.
داروخانه ها در آستانه ورشکستگی
رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص این موضوع که داروخانه های هلال احمر باعث ورشکستگی سایر داروخانه ها می شود، عنوان کرد: این حرف را درست می دانم. در دولت جدید هیچ مجوزی به داروخانه های دولتی داده نشده و داروخانه لاهیجان هم مربوط به زمان گذشته است. خدمات دارویی را بخش خصوصی می تواند ارائه دهد و نیاز به بخش دولتی نیست. اساسنامه هلال احمر می تواند اصلاح شود .
وی افزود: مهم این است که هلال احمر ۳۰ داروخانه در کشور دارد که به تدریج تاسیس شده اند و برخی مربوط به ۳۰ سال پیش و آخرینشان مربوط به ۳ سال پیش در لاهیجان است که دوباره تاسیس شده است .اینها مربوط به زمان جنگ است که هلال احمر وارد بازار دارو شد.
دلتان را برای مجوز صابون نزنید
دیناروند در خصوص فشار هایی که برای تاسیس داروخانه ها وجود دارد، بیان کرد: فشارهای مقامات محلی برای تاسیس داروخانه خیلی زیاد است. همزمان فرماندار، امام جمعه و مدیر کل می آیند داروخانه برای هلال احمر درخواست می کنند. این فعالیت اقتصادی است و نیاز به حضور دولت در این عرصه نیست.
وی در ادامه گفت : تصمیم نداریم که خدمات دارویی هلال احمر را توسعه دهیم. در شرایط امروز که بحران دارویی نداریم داروخانه های خصوصی می توانند به مردم خدمت ارائه بدهند. قیمت دارو در همه جای کشور یکسان است همچنین تفاوت قیمتی بین بخش دولتی و خصوصی وجود ندارد.
اینطور که مشخص است وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو قصد دادن مجوز برای تاسیس داروخانه جدید را ندارد و معتقداند در حال حاضر داروخانه های موجود برای ارائه دارو به مردم کافی هستند بنابراین دست داروخانه های خصوصی در مقابل داروخانه های هلال احمر در تامین دارو به ویژه داروهای گران قیمت خالی خواهد ماند.
گزارشی از میترا پوررمضان
انتهای پیام/