وی در طی یک سفر تحقیقاتی به آمریکا به اتهام خرید تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی در هفتم دسامبر 2011 در فرودگاه لسآنجلس دستگیر شد و بعد از حدود یک سال و نیم بازداشت در زندان آمریکا و حبس خانگی در آوریل سال 2013 آزاد شد و روز ششم اردیبهشت سال 92 به ایران بازگشت.
حال مجتبی عطاردی با حضور در باشگاه خبرنگاران جوان، به سوالاتی از جمله دلایل زندانی شدنش در آمریکا پاسخ داد.
عطاردی با بیان اینکه تحریمهای آمریکا ظالمانه و غیرقانونی است گفت: وقتی به فردی که رشته الکترونیک خوانده است گفته میشود که نمیتواند لپتاپ و همچنین برد الکترونیک موجود در کیف را همراه خود ببرد مانند این است که به یک پزشک بگویند که نمیتواند وسایل معاینه خود را همراه ببرد.
این محقق ایرانی با تاکید بر اینکه اساسا وضع تحریم از سوی یک کشور برای کشور دیگر تنها با هدف قرارگرفتن زندگی و ساقط کردن آن از هستی صورت میگیرد، بیان داشت: زمانی که ابزار و وسایل کار من در حوزه الکترونیک را بگیرند، در حقیقت من را از هستی ساقط کردهاند زیرا من نمیتوانم کار دیگری انجام دهم.
دانشیار دانشکده برق با اشاره به اینکه زمان دستگیری بنده جرم و علل دستگیری مرا اعلام نکردند، در ادامه اظهار داشت: این عمل، کاملا غیرقانونی و خلاف عرف بینالمللی بود، بنابراین از دولت آمریکا و نهادهای وابسته به دولت آمریکا که این اقدام غیرقانونی را انجام دادند شاکی هستم زیرا بدون ارائه اتهامنامه و کیفرخواستی اقدام به دستیگری بنده کردند.اما دستگاه قضایی آمریکا برخلاف دولت حرفهای من را شنید و بنده تنها در آنجا توانستم حرفهای خود را بزنم و شاید دلیل آزادیم همین بود.
وی با بیان اینکه اگر اتهام بنده را اعلام میکردند قطعا به زندان نمیافتادم و به قید وثیقه آزاد میشدم، گفت: بر همین اساس قاضی پرونده بعد از دو ماه که به صورت ظالمانه در زندان بودم، به قید وثیقه بنده را آزاد کرد اگرچه باید با وثیقهای 10 هزار دلاری آزاد میشدم اما متاسفانه برای من وثیقه 500 هزار دلاری تعیین کردند و این اقدامشان نیز ظلم دیگری بود که آمریکاییها در حق من روا داشتند.
عطاردی سپس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برچسب زدن به افرادی که تحریم را دور زدهاند تا چه میزان جنبه سیاسی دارد، بیان داشت: کاملا این امر جنبه سیاسی و امنیتی داشته دارد اما در زمان دستگیری بنده دلایل سیاسی و جنبه اقتصادی نیز لحاظ شده بود.
عطاردی با بیان اینکه اساسا تحریم آمریکا علیه ایران جنبه اقتصادی دارد تاکید کرد: آنها نمیخواهند که کشورمان در عرصه تکنولوژی و علوم رشد و پیشرفتی داشته باشد چرا که رشد علمی بنده در 20 سال گذشته و تا قبل از دستگیریام بسیار فزاینده و خوب بود و آنها در ان مدت مانع کار بنده نشدند.
این محقق ایرانی افزود: زمانی که توانستم رشد تکنولوژی و صنعتی را به اقتصاد کلان تبدیل کنم آنها از ایمیلهای من متوجه اقداماتم در این راستا شدند و فهمیدند که سفارشهای بزرگ الکترونیکی دارم و بعد از این بود که آنان نسبت به من حساس شده و دستگیرم کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه اذعان داشت: در حقیقت آنها مرا به دلیل ظرفیت بالای اطلاعاتی که در زمینه مدارهای مجتمع و میکروالکترونیک داشتم دستگیر کردند.
عطاردی با اشاره به اینکه میکروالکترونیک و مدارهای مجتمع امروزه شاخص قدرتمندی یک کشور است اظهار داشت: اگر کشوری میکروالکترونیک نداشته باشد نمیتواند ادعا کند که قدرت بزرگ اقتصادی دنیا است و در واقع آمریکا من را به این دلیل دستگیر کرد تا میکروالکترونیک در ایران رشد پیدا نکند و بر این اساس با دستگیری بنده رشد میکروالکترونیک 5 سال دیگر عقب افتاد.
این محقق ایرانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما چه مدت در زندان بودید و آیا از شرایط و حقوق یک زندانی از همان ابتدا برخوردار بودید گفت: چند روز اول با هیچ جای دنیا در ارتباط نبودم و کیفرخواستم نیز به دستم نرسیده بود و این امر برایم شرایط سخت و سنگینی را ایجاد کرده بود، به طوری که برای خود آیندهای نمیدیدم.
عطاردی همچنین تصریح کرد: از نظر شرایط اولیه زندان بزرگترین ظلمی که به بنده شد این بود که نزد افراد جانی، قاچاقچی و همجنسباز در بند بودم در حالیکه باید در کنار افرادی با جرایم عادیتر قرار میگرفتم.
این محقق ایرانی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه در زمان زندانی بودن شما در آمریکا آیا اشخاص دیگری نیز به دلیل دور زدن تحریمها دستگیر شده بودند، گفت: در زندانی که بنده مستقر بودم علیرغم اینکه شامل حدود 900 نفر زندانی بودند حتی یک نفر را هم به جهت مرتکب شدن به این جرم دستگیر نکرده بودند.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا شما اطلاع دارید که در حال حاضر چند نفر به این جرم در زندانهای آمریکا محبوس هستند، اظهار داشت: آنطور که من شنیدهام حدود 200 نفر به دلیل دور زدن تحریمها در زندانهای آمریکا حضور دارند که برخی از آنها را میشناسم و تمام تلاشم در این است که به آنها کمک کنم تا زودتر آزاد شوند ضمن اینکه حدود 20 نفر از این افراد چهرههای شاخصی هستند و اجازه ندارم که اسامیشان را افشا کنم.
عطاردی در پاسخ به سوالی با این مضمون که دلیل جرم آنان نیز مانند شما است بیان داشت: بله اما جرم آنان بسیار سختتر است چرا که کیفرخواست آنان به چندین میلیون دلار میرسد در حالیکه کیفرخواست بنده 20 هزار دلار بود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شهید موسوی را میشناختید و آیا وی نیز جرمش دور زدن تحریمها بود گفت: نه ایشان جرمشان دور زدن تحریمها نبود بلکه قرار بود یک شرکت کویتی با شرکت مخابرات ایران اقدامی را ترتیب دهند اما عملی نشد ولی با این حال وی را به این بهانه دستگیر کردند و حتی کارت جانبازیاش را به عنوان عملیات انتحاری ترجمه کردند.
عطاردی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه زمانی که شما در زندان بودید آیا سفارت و دولت ایران برای آزادی شما اقدامی انجام داد، تصریح کرد: ابتدا هیچ اقدامی صورت نگرفت به طوری که تا دو ماه بعد از دستگیریام این خبر رسانهای نشد البته شاید به دلایل امنیتی این خبر را رسانهای نکردند ولی بعد از رسانهای شدن این خبر دولت نیز از بنده حمایت جدی کرد.
وی در پاسخ به سوالی با این عنوان که آیا باید دولت ایران به دادگاههای بینالمللی برای گرفتن حقوقتان شکایت کند، گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران باید برای گرفتن حقوق ملت ایران شکایت کند، چون این تحریمها غیرعادلانه و ظالمانه است.
این محقق ایرانی تاکید کرد: در حقیقت کل ملت ایران هم اکنون در زندان تحریمهای آمریکا به سرمیبرند و بسیاری از مشکلات آنان به دلیل تحریمهای موجود است به طوری که در حال حاضر ورود تکنولوژی به ایران ممنوع است در حالیکه حیات آینده همگان وابسته به میکروالکترونیک است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شما میتوانید به خارج از کشور بروید، گفت: من مشکلی برای رفتن به کشورهای اروپایی ندارم، فقط نمیتوانم به کشور آمریکا بروم و در صورتی که بخواهم به این کشور بروم باید فرآیند سختی را طی کنم.
عطاردی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه در صورت برداشته شدن تحریمها بعد از اجرای برجام آیا شما از لیست آمریکاییها خارج میشوید، گفت: دادگاه من تشکیل شده است و پروندهام نیز بسته شده و دیگر مشکلی ندارم.
وی در پایان با تشکر از نظام جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد: افراد زیادی بر اثر تحریمها در شرایط بدی به سر میبرند و تمام هستی و زندگیشان را از دست دادهاند و خوب است که دولت به آنان در جهت رسیدگی به حقشان رسیدگی کنند.
انتهای پیام/