رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره به تعیین دقیق منابع مالی مورد نیاز رشد هشت درصدی اقتصاد در برنامه ششم توسعه گفت: این برنامه عاری از احکام دائمی تکراری است و اغتشاش قانونی در آن تکرار نشده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور صبح امروز در نشست خبری با اشاره به جزئیات برنامه ششم توسعه اقتصادی گفت: این برنامه با نگاه ویژه  به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تدوین شده است.

وی به موضوعات مورد توجه در این برنامه اشاره کرد و گفت: موضوعات مرتبط با بحران‌های احتمالی آینده مانند آب، محیط زیست و صندوق بازنشستگی اولین موضوع مورد توجه در این برنامه است که اگر به آنها توجه نشود در سال‌‌های آینده با بحران‌های جدی مواجه می‌شویم.

وی تأکید کرد: موضوعات مکان محور از دیگر بخش‌های مورد توجه در برنامه ششم توسعه اقتصادی است که عمده تمرکز این برنامه توجه توسعه سواحل مکران در جنوب ایران است.

نوبخت موضوعات خاص بخشی را از دیگر بخش‌های مورد توجه در تدوین این برنامه عنوان کرد: معدن، گردشگری، ترانزیت، حمل و نقل ریلی، فناوری ارتباطات از جمله این موارد هستند که باید به عنوان پیشران رشد اقتصادی را تأمین کنند.

به گفته معاون رئیس جمهور به موضوعات فرابخشی مانند محیط کسب و کار و اشتغال و تأمین منابع مالی برای اقتصاد و توانمندسازی محرومین و فقرا در این برنامه توجه ویژه شده است.

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به اجزای برنامه ششم توسعه اقتصادی گفت: لایحه احکام دائمی یکی از این اجزا است که قبلا طی 50 ماده به مجلس تقدیم شد و در برنامه‌های قبل این احکام همواره تکرار می‌شد اما این نوآوری در برنامه ششم توسعه انجام شد که برای جلوگیری از تکرار آن را طی یک لایحه به مجلس تقدیم کردیم و می‌توان گفت برنامه ششم توسعه عاری از احکام دائمی و تکراری است.

وی لایحه احکام مورد نیاز برنامه ششم و اسناد برنامه را از دیگر اجزای برنامه ششم عنوان کرد.

نوبخت به نوآوری دیگری در تدوین برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: در این برنامه به جزئیات اقدامات اساسی برای رفع چالش‌های مورد نیاز نیز توجه شده است و این برنامه بسیار شفاف است و ما در آن برای ارتقای جایگاه ایران هدف‌ها و اقدامات اساسی را به طور شفاف مشخص کرده‌ایم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور به ویژگی‌های برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: این برنامه سومین برنامه است که از سال 84 در دوره سند چشم‌انداز 20 ساله قرار است اجرا شود و همچنین اولین برنامه‌ای است که در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تدوین شده است.

به گفته معاون رئیس جمهور در این برنامه از الگوی تلفیقی حسابداری رشد و مدل برنامه‌ریزی بهینه‌یابی غیرخطی و الگوی اقتصاد کلان بهره‌برداری شده ضمن اینکه این برنامه یک روش برنامه‌ریزی غلتان را در خود دارد.

نوبخت تصیریح کرد: اگر بخوهیم به رشد بیش از 8 درصد برسیم و تا پایان سال 1404 به جایگاه اول علم و فناوری و توسعه‌یافتگی دست یابیم هشت درصد رشد اقتصادی حداقل رشد مورد نیاز است و پیش‌بینی می‌شود نیازمند رشد دو رقمی باشیم.

وی افزود: در این برنامه با برنامه‌ریزی غلتان ظرفیت‌سازی انجام شده تا اگر منابع کافی بود به رشد بیش از هشت درصدی دست یابیم.

وی به این نکته نیز اشاره کرد که در طول برنامه‌های قبلی احکام تکراری وجود داشت و در طول اجرای برنامه قانونگذاری صورت می‌گرفت و در اغلب موارد قوانین دائم کشور اصلاح می‌شد اما این اغتشاش قانونی در برنامه ششم تکرار نشده است.

نوبخت تأکید کرد: منابع مالی مورد نیاز رشد هشت درصدی در این برنامه به طور دقیق تعیین شده است و در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی که تنوع منابع سرمایه‌گذاری مورد توجه قرار گرفته منابع مالی در برنامه ششم به منابع ارزی و ریالی تقسیم شده است.

وی با اشاره به کاهش تعداد احکام برنامه ششم توسعه گفت: برنامه پنجم 235 ماده و 1114 حکم داشت و این یک نوآوری جدید در برنامه ششم بود همچنین در برنامه اول 52 ماده، در برنامه دوم 101 ماده، در برنامه سوم 199 ماده و در برنامه چهارم 144 ماده و در برنامه پنجم 235 ماده وجود داشت و یکی از دلایل بزرگ شدن بهمن ‌وار این برنامه‌ها وجود بخشی از احکام قبلی بود که ما در برنامه ششم آن را جدا کردیم.

وی به مشارکت صاحب نظران و کارشناسان در تدوین برنامه ششم اشاره کرد و گفت: از تمامی نظرات اتاق‌های بازرگانی و اتاق تعاون و NGO ها و همچنین مجلس شورای اسلامی استفاده شده است.

معاون رئیس جمهور با اشاره به مهم‌ترین اهداف برنامه ششم گفت: در مقدمه اقتصاد مقاومتی و اولین بند سیاست کلی برنامه ششم، رشد اقتصادی سالانه هشت درصد از مهم‌ترین اهداف برنامه ششم توسعه است که از دو محل تأمین سرمایه‌گذاری‌های جدید و محل افزایش بهره‌وری سرمایه‌گذاری‌های پیشین به یک رشد پویا و شتابان دست خواهیم یافت.

وی با اشاره به اهداف دیگر اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه گفت: دست‌یابی به ضریب جینی 0.34 و تک رقمی کردن نرخ تورم و بیکاری از اهداف دیگر این برنامه است اما باید گفت که از مهم‌ترین اهداف کلان رشد اقتصادی موضوع جمعیت است و جمعیت یکی از مهم‌ترین مسائلی است که در برنامه ششم باید برنامه‌ریزی کنیم و حال جمعیت از 79 میلیون نفردر سال 94 به 84 میلیون نفر تا پایان برنامه افزایش خواهد یافت و همچنین نرخ باروری از 1.9 درصد به 2.1 درصد به سبب اینکه در آینده با جمعیت پیر روبرو نباشیم افزایش خواهد یافت.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در خصوص شاخص‌های تولید سرانه بیان کرد: تولید ناخالص ملی از 212 هزار میلیارد تومان به 312 هزار میلیارد تومان طی سال‌های برنامه ششم توسعه افزایش خواهد یافت و حال نرخ بیکاری که بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران 10.7 درصد است به 7 درصد تقلیل خواهد یافت و از طرفی نرخ تورم 12.8 درصدی سال 94، به 8.9 درصد در سال بعد تقلیل پیدا خواهد کرد و همچنین نرخ مشارکت بر اساس طرح نیروی کار از 38.4 درصد سال 94 به 41.4 درصد افزایش خواهد یافت.

** بهبود فضای کسب و کار به رتبه 70

نوبخت با اشاره به شاخص سهولت کسب و کار بیان داشت: بر اساس برنامه ششم و رویکرد اقتصاد مقاومتی مصمم هستیم تا با بهبود فضای کسب و کار رتبه 118 سال 94 را به رتبه 70 برسانیم و از طرفی سیاست اقتصاد مقاومتی به ما نشان می‌دهد که بایستی وابستگی بودجه عمومی را به نفت بکاهیم و به همین سبب سهم نفت در بودجه از 31.5 درصد تا آخر برنامه به 22 درصد تقلیل خواهد یافت.

معاون رئیس جمهور با اشاره به بند 17 اقتصاد مقاومتی مربوط به نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی است و حال سهم درآمدهای مالیاتی در نظام درآمدی از 6.5 درصد به 11.5درصد تقلیل خواهد یافت.

وی با اشاره به دیگر ویژگی‌های برنامه ششم توسعه گفت: در واقع کلیه بدهی‌های دولت به بانک مرکزی پراخت خواهد شد و از طرفی نسبت درآمدهای عمومی به اعتبار هزینه از 70.7 درصد به 100 خواهد رسید و از طرفی نسبت تراز عملیاتی از منفی 46 هزار و 800، سال آینده به منفی 46 هزار افزایش خواهد یافت اما در پایان برنامه ششم به مثبت 19 هزار خواهد رسید و لازم به ذکر است که تراز عملیاتی در چهارچوب اقتصاد مقاومتی طی برنامه ششم توسعه به هر ترتیب مثبت خواهد شد.

نوبخت با اشاره به رشد اقتصادی هشت درصد تصریح کرد: 5 درصد آن از بخش کشاورزی، 9.3 درصد نفت، 9.3 درصد صنعت، 8.3 درصد آب و برق و گاز، ساختمان 6.4 درصد، ارتباطات 19.4 درصد و سایر خدمات اعم از بازرگانی و مستقلات و غیره 5.8 درصد است و باید گفت که متوسط وزنی رشد هشت درصدی اقتصاد از بخش‌های مربوطه انجام خواهد شد و نکته حائز اهمیت دیگر در این است که هشت درصد رشد اقتصاد، 2.8 واحد درصد به سبب سرمایه‌گذاری‌های گذشته و بقیه آن از محل افزایش سرمایه‌گذاری‌های جدید است.

**سرمایه‌گذاری 580 میلیارد تومانی در برنامه ششم

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های سالانه 580 هزار میلیارد تومانی در برنامه ششم بیان کرد: در برنامه ششم توسعه سالانه بایستی 580 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کنیم و حال لازم به ذکر است که 80 هزار میلیارد تومان از بخش عمومی دولت، 80 هزار میلیارد دیگر آن از طریق سرمایه‌گذاری در طرح‌های عمرانی، 71 هزار میلیارد تومان صندوق توسعه ملی، 89 هزار میلیارد تومان بازار سرمایه ، 187 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی، 24 هزار میلیارد تومان از محل آورده بخش خصوصی، 20 هزار میلیارد تومان از منابع خارجی است.

معاون رئیس جمهور با اشاره به تأمین مالی خارجی بیان کرد: در واقع 12 میلیارد افزایش سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی از محل فاینانس، 20 میلیارد دلار از محل سرمایه‌گذاری‌های مشترک، 18 میلیارد دلار تأمین مالی خارجی که مجموع این سرمایه‌گذاری ‌ها حدود 50 میلیارد دلار است.

** تأخیر در اجرای برنامه ششم به صلاح کشور نیست

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود در پاسخ به سوالی مبنی بر تأخیر در اجرای برنامه ششم توسعه گفت: آنچه که انتظار دولت است چون برنامه ششم اولین برنامه‌ای است که در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی تدوین شده و مجموعه سیاست‌ها برای شرایط پساتحریم در آن در نظر گرفته شده نباید به تأخیر بیفتد و تأخیر آن به مصلحت کشور نیست.

وی با اشاره به شرایط جدید در اقتصاد پس از اجرای برجام و اقبال سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در کشور گفت: انتظار ما این است که اجرای آن به تعویق نیفتد اما مجلس مختار است تا از این فرصت استفاده کند.

وی تصریح کرد: تدوین این برنامه از فروردین سال 92 آغاز شد و در مرداد ماه همان سال پیش‌نویس سیاست کلی این برنامه آماده بود و پس از آن نزدیک به یک سال طول کشید تا سیاست‌های آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد و در 9 تیر سال 94، این سیاست‌ها به دست دولت رسید و ما پیش‌بینی می‌کردیم تا بهمن و یا اسفند سال 94 تدوین این برنامه تمام شود اما برخی از دوستان در مجلس این شبهه را به وجود اوردند که دولت مایل نیست که این مجلس برنامه ششم را تصویب کند در این راستا ما برای رفع این شبهه برنامه‌ها را فشرده کردیم و برای تصویب به مجلس فرستادیم.

نوبخت به انتخابات پیش روی مجلس نیز اشاره کرد و گفت: در حالی که طبق آیین‌نامه باید مجلس یک هفته تعطیل باشد اما سه هفته تعطیل خواهد بود اما با توجه به اینکه در سال 95، این مجلس دو ماه بر مسئولیت خود باقی خواهد ماند می‌تواند برنامه ششم توسعه را به سرانجام برساند.

معاون رئیس جمهور به این نکته نیز اشاره کرد که برنامه ششم توسعه حاصل یک کار کارشناسی شده است.

** رقم عیدی کارمندان هنوز مشخص نیست

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در ادامه صحبت‌های خود در پاسخ به سوالی مبنی بر رقم عیدی کارمندان گفت: این رقم هنوز تعیین نشده است.

وی با اشاره به انتقادات وارد شده به برنامه ششم توسعه گفت: برنامه‌های قبلی شامل مواد و اسناد پشتیبان بود و هر سال در مجلس مواد بررسی می‌شد و در هیچ یک از برنامه‌های گذشته اسناد پشتیبان که تمامی جزئیات را در برداشت در مجلس بررسی نمی‌شد اما می‌توان گفت که تعداد نزدیک به 80 ماده در لایحه برنامه ششم توسعه کم نیست و هیچ ابهامی در این برنامه وجود ندارد.

** ادغام وزارتخانه‌ها در دستور کار دولت نیست

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر ادغام برخی وزارتخانه‌ها در برنامه ششم توسعه گفت: ادغام وزارتخانه‌ها در دستور کار دولت نیست و خواهش ما از رسانه‌ها این است که تا یک موضوع قطعی نشده آن را منتشر نکنند.

وی به کاهش سطح زیر کشت بخش کشاورزی و برنامه ششم توسعه گفت: در واقع یکی از سیاست‌های برنامه ششم توسعه این است که بتوانیم امنیت غذایی کشور را از محصولات کشاورزی داخل تأمین کنیم اما لازم به ذکر است که الگوی کشت برای برخی از محصولات که آب فراوانی نیاز دارد و در مناطقی کم آب کشت می‌شود محدود شود اما از طرفی راندمان تولید را با سیستم‌های نوین آبیاری و روش‌های نو افزایش دهیم.

نوبخت در خصوص اینکه بخش تولید در قانون اصلاح نظام مالیاتی معاف شده اظهار کرد: در برنامه ششم توسعه بسیاری از ارگان‌های و نهادی قبلی معاف از مالیات به تصویب رسیده که باید مالیات پرداخت کنند و به طور کلی در برنامه ششم توسعه پایه درآمدهای مالیاتی افزایش خواهد یافت.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه برخی از پروژه‌های عمرانی، تولیدی و ... دچار بحران هستند، اظهار داشت: در واقع در سال‌های تحریم رشد منفی 6.8 درصدی و سرمایه‌گذاری منفی 30 درصدی برای هیچ کس پوشیده نیست اما اکنون رشد هشت درصدی اقتصاد و برنامه ششم توسعه برای پساتحریم نوشته شده است.

وی در خصوص کاهش تصدی‌گری دولت گفت: کل منابع دولتی از سهم بودجه 34 درصد است و مابقی آن به بخش غیردولتی واگذار شده زیرا دولت مصمم است که سهم خود را در اقتصاد کاهش دهد.

**وابستگی 68هزار میلیارد تومانی بودجه 95 به نفت

نوبخت در ادامه با اشاره به بودجه سال 95 و وابستگی این بودجه به قیمت نفت گفت: در بودجه سال 95، 68 هزار میلیارد تومان عواید نفتی در نظر گرفته شده که این رقم با تعیین دقیق قیمت نفت مشخص نشده بلکه حاصل مقدار فروش در قیمت هر بشکه و قیمت برابری ارز و ریال است و در این راستا پنج سناریو وجود دارد تا به عدد 68 هزار میلیارد تومان برسیم.

معاون رئیس جمهور با اشاره به میزان اجرایی شدن این برنامه گفت: بستگی به همت و تلاش مسئولان دارد که چند درصد این برنامه عملیاتی شود همچنین ضمن اینکه در ارتباط با طرح‌های عمرانی نظارت به طور دقیق انجام می‌شود و گزارش‌های نظارتی به دستگاه‌های مربوطه ارسال می‌شود ضمن اینکه هیچ طرح عمرانی جدیدی شروع نخواهد شد مگر به تصویب هیأت وزیران و سایر طرح‌های عمرانی به بخش خصوصی واگذار می‌شود تا نظارت دولت محدودتر شود.

** سهم صندوق توسعه ملی در برنامه ششم

نوبخت به سهم صندوق توسعه ملی در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: طبق سیاست‌های ابلاغی این سهم 30 درصد است و سالانه دو درصد افزایش می‌یابد اما در سال اول برنامه با توجه به قیمت پایین نفت برای جلوگیری از شوک بر اساس وضع سال‌جاری سهم 20 درصدی دیده شده است.

انتهای پیام/






برچسب ها: برنامه ، لایحه ، بودجه ، ششم ، جزئیات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴
جذب سرمایه گذار برای طرح های آبرسانی به یزد, قم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴
پس تکلیف مردمی که کارمند نیستند چیست ؟ این ها از کجا عیدی بگیرند ؟ مثلا اعضای نظام مهندسی, اصناف,....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴
سلام لطفا بکی عیدی کارکنان کی واریزمیشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴
سلام لطفا بکی عیدی کارکنان کی واریزمیشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۰ بهمن ۱۳۹۴
جذب فاینانس از ژاپن و هند و فرانسه برای ساخت ترن ست برقی تهران قم اصفهان, تکمیل تراموا قم, انتشار اوراق خزانه, اوراق بدهی, اوراق اجاره, اوراق صکوک برای پرداخت بدهی پیمانکاران عمرانی
آخرین اخبار