به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، حمیدرضا عراقی در جمع خبرنگاران در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر آخرین وضعیت صادرات گاز ایران به پاکستان پس از لغو تحریمها چه خواهد شد، گفت: قرارداد پاکستان جاری است و در دولت قبل برای کمک به پاکستانیها به منظور صادرات گاز به این کشور داده شد اما هرگز عملیاتی نشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: پاکستانیها نیز در این مدت به بهانههای مختلفی از جمله اینکه در شرایط تحریم نمیتوانند به این قرارداد عمل کنند اظهار کرد: اخیرا شنیدهام که گفته شده ما به گاز ایران نیاز داریم و قرار است یک خط لوله LNG احداث کنیم که فاصله این خط لوله تا مرز ایران بین 90 تا 100 کیلومتر است و قرار است این خط لوله را به مرز ایران برسانند از طرفی نیز ما باید خط لوله خود را تا مرز احداث کنیم و در صورت آمادگی صادرات گاز ما به پاکستان نیز صورت خواهد گرفت.
وی همچنین در خصوص آخرین وضعیت صادرات گاز ایران به عراق تصریح کرد: ما قرارداد خود را با معاون وزیر نیروی عراق به منظور صادرات گاز به بصره منعقد کردیم و هم اکنون دو قرارداد صادرات گاز به عراق داریم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: امسال مشعل این خط لوله در شهر نفتشهر روشن میشود و از اردیبهشت یا خرداد سال آینده بخش اول این قرارداد که صادرات 7 میلیون متر مکعبی گاز در مدت 9 ماه است اجرایی میشود.
عراقی با اشاره به جزییات صادرات گاز ایران به عراق گفت: در سال دوم قرارداد باید 14 میلیون متر مکعب گاز به این کشور صادر و در 12 ماه بعدی نیز صادرات گاز به 25 میلیون متر مکعب میرسد که از همان سال صادرات گاز در زمستانت 25 میلیون و در تابستان 35 میلیون متر مکعب خواهد بود.
وی ادامه داد: این قرارداد 6 ساله است و همانطور که گفتم حاضر هستیم در سال 95 این قرارداد را اجرایی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به صادرات گاز به کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: ما مذاکراتی نیز با این کشورها داشتیم اما به دلیل تحریم اجرایی نشد که امیدواریم در دوران پساتحریم با توجه به اینکه صادرات به کشورهای همسایه مزیت دارد بتوانیم این کار را انجام دهیم.
عراقی همچنین با اشاره به صادرات گاز به ترکیه گفت: سه روز قبل در اوج سرما این کشور از ایران درخواست افزایش صادرات گاز کرد که با اجازه بیستکینگ شرکت ملی گاز 2 میلیون متر مکعب گاز به صادرات خود اضافه کردیم که البته این کار فقط برای یک روز صورت گرفت و آنها نیز 31 میلیون متر مکعب از ایران برداشت کردند.
وی با اشاره به اینکه ترکها مدعی بودند که این کاهش قیمت باید از سال 2010 اعمال شود اما دادگاه حکم داده است که کاهش قیمت از سال 2011 اعمال میشود، گفت: بر اساس این حکم باید بین 10 تا 15 درصد قیمت گاز کاهش یابد.
معاون وزیر نفت با اظهار اینکه رقم جریمه مورد نظر کم نیست، گفت: اگرچه در نحوه پرداخت این جریمه به ترکها هنوز توافق نکردهایم اما شاید مبلغ جریمه حدود یک میلیارد دلار باشد.
عراقی گفت: پیش از این ایران در پی شکایتهای ترکیه مبنی بر عدم توانایی ایران در تأمین حجم گاز مورد توافق توانسته بود با دفاع مناسب از پرداخت جریمه 20 میلیارد دلاری رهایی یابد.
وی گفت: ترکیه علیه ایران دو شکایت گازی مطرح کرد که شکایت اول درمورد عدم پایداری صادرات گاز به ترکیه بود که با استدلالهای بسیار خوب توانستیم در این دادگاه پیروز شویم اما در دادگاه دوم که به دلیل شکایت قیمت گاز صادراتی ایران مطرح شد نتوانستیم در این دادگاه پیروز شویم زیرا آنها استدلال میکردند اولا قیمت صادرات گاز به ترکیه از کشورهای دیگر پایین است در ثانی نیز قیمت گاز جهانی نیز کاهش پیدا کرده به همین دلیل ما در این دادگاه شکست خوردیم.
عراقی در ادامه با اشاره به مصرف گاز 43 میلیون متر مکعبی روزانه مجتمعهای پتروشیمی گفت: امسال 3 میلیون متر مکعب گاز بیشتر به پتروشیمیها دادیم که قیمت آن در سال 94 در خصوص خوراک 334 تومان و سوخت نیز 130 تومان بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: اما بر اساس فرمول جدیدی که توسط جهانگیری ابلاغ شده است قیمت گاز در سال 95 برای مجتمعهای پتروشیمی تغییر میکند ولی هنوز رقم قطعی آن مشخص نیست که معاونت وزارت نفت در حال بررسی رقم قطعی خوراک گاز مجتمعهای پتروشیمی است.
وی همچنین با اشاره به قیمت گاز نیروگاهها گفت: قیمت گاز این بخش نیز ثابت و 80 تومان در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/