احمد دستمالچی در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در مورد توافق آمریکا و روسیه بر سر موضوع آتش بس سوریه گفت: بعد از پیروزیهای مستمر ارتش سوریه در کنار مقاومت و با پشتیبانی روسیه؛ معادلات نظامی در زمین به نفع ارتش سوریه رقم خورد.
کارشناس سیاست خارجی گفت: آمریکا و هم پیمانان منطقهای اش به این هراس افتادند که ممکن است تمام سنگرهایی که از طرف گروههای تکفیری در دستشان بوده فرو بریزد و کل معادله به نفع سوریه تمام شود، لذا ناگزیر به موضوع ناخواستهای به نام مذاکره و آتشبس بسنده کردند. در واقع آتشبس به آمریکا تحمیل شده و علیرغم میل باطنی خود به این خواسته تن داده است.
وی در ادامه اظهار داشت: در چنین شرایطی باید بین نیروهای معارضین مسلح سوری که خارج از دایره تروریستها و تکفیریها هستند با ارتش سوریه مذاکره صورت بگیرد چنانچه آتشبس پایدار باشد فصل مذاکرات فرا میرسد. نظر به موقعیت موجودی که نیروهای مقاومت و ارتش سوریه دارند و با حفظ موقعیت فعلی بشار اسد و ساختار حاکمیتی مطابق آنچه که مردم سوریه میخواهند با یک گفتمان سوری سوری، این مذاکرات ادامه پیدا کند و اگر جز این باشد شرایط آتش بس محقق نخواهد شد.
وی در مورد پایبندی طرفین بر موضوع آتش بس ابراز داشت: بنده معتقدم سعی میشود که در روزهای اول آتشبس تا حدی رعایت گردد و احساس من این است عربستان و ترکیه خواستار پایداری این آتشبس نیستند و از هر تاکتیکی برای برهم زدن آن استفاده خواهند کرد چرا شرایط کنونی به نفع آنها نیست که در این صورت اوضاع مجددا متشنج خواهد شد. در این میان ضرورت دارد آمریکا تصمیم اساسی خود را بگیرد و باید دید آیا می تواند نظرات خودش را بر ترکیه و عربستان تحمیل کند یا خیر.
وی افزودچنانچه اگر آتش بس پایدار نباشد آینده ، آیندهای بسیار خشنتر خواهد بود چون آمریکا و مخالفان سوری در صدد هستند تا طرح B را به جریان بگذارند (پلان بی یا همان طرح پرواز ممنوع در سوریه) که مطمئنا با مخالفت سوریه همراه خواهد بود.
دستمالچی در ادامه گفتگو در پاسخ به ارزیابی خود از نقش جمهوری اسلامی ایران پیرامون آتش بس در سوریه گفت: جمهوری اسلامی ایران نقش اصلی موثر و برتر را در برقراری آتشبس داشته است به دو دلیل: ایران از ابتدا عنوان کرده که حل بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و میبایست از طریق سیاسی و گفتگوی سوری سوری این مسئله حل شود بعلاوه از زمانی که ایران در مذاکرات وین و سایر مذاکراتی که حول محور موضوع سوریه است حضور داشته است از آن موقع ما شاهد روند مذاکرات با جهتی مثبت بوده ایم و اگر ایران حضور موثر ایران نبود؛ قطعا مذاکرات با شکست روبرو میشد، این در حالی است که آمریکا و روسیه و طرفهای اروپایی همواره بر حضور جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات تاکیید داشته اند و بر نقش تاثیر گذار جمهوری اسلامی ایران در حل مسایل منطقه ای اذعان دارند.
این کارشناس سیاست خارجی در پایان افزود: به نظرم میرسد که اگر آتشبس به طور مستمر ادامه پیدا کند و در روند مذاکرات تروریستهای تکفیری داعش ، النصره و جیشالاسلام و... همچنان خارج از دایره مذاکرات باشند آن وقت میتوان بدون حضور نیروهای مذکور به یک تفاهمی امیدوار بود، در این موقع است که می بایست بر بهبود شرایط کشور کنونی سوریه و اصلاحات در قانون اساسی این کشور تمرکز شد.
انتهای پیام/