تنوع غذاهاي فست فودي و رستوراني تا حدي افزايش يافته كه اكثريت مردم تمايل به مصرف آن را پيدا كرده اند، غافل از انكه بدانند چه خطراتي سلامتي شان را تهديد مي كند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اين روزها در هر خيابان اصلي و فرعي و هرمنطقه اي از شهر كه قدم ميگذاري ،وقتي نگاهت به درو ديوار آراسته مي افتد ناخودآگاه تابلوهاي رنگارنگ و متنوعي را ميبيني كه توجهت را جلب ميكنند.فرقي نميكند پايين شهر بروي يا بالاي شهر ، هركجا كه باشي شايد از بين هر ١٠ مغازه و مركز خريدي كه به چشمت مي آيد ٧ تاي آن رستوران هاي گوناگون از مليت هاي مختلف و فست فود ها باشند.

رستوران هاي شيك و خاص با ظاهري به شدت فريبنده كه براي يك بار هم كه شده هوس ميكني داخلش بروي و يك دل سير از عزا در بياوري! مخصوصا اگر  موقع نهار يا شام باشد آنجاست كه طاقتت طاق ميشود و بي خيال جيبت ميشوي و به خودت ميگويي "يك شب كه هزار شب نميشه!" خصوصا اين روزها كه اكثريت مردم بيشترين زمان خود را در طول روز خارج از خانه ميگذرانند، يا همچنان در حال خريد كرن هستند و يا به خانه اقوام دور و نزديك ميروند و مشغول ديدو بازديد هستند.طبيعي است كه پس از اين همه تحمل خستگي ديگر حال و حوصله غذا درست كردن در خانه را نداشته باشند. 

در ميان فرزندان كوچك و بزرگ خانواده نقش پررنگ تري دارند! چرا كه هميشه در خانه مشغول درس و مشق بودند و با رسيدن ايام تعطيلي آنقدر خوشحالند كه اصلا دلشان نميخواهد به خانه برگردند!! و مدام به پدر يا مادرشان اصرار ميكنند "ميشه امشب بيرون شام بخوريم؟"  خانم ها هم كه از خدا خواسته براي فرار از مشغله هميشگي و كليشه اي "امشب چي بپزم" راي مثبت ميدهند و با فرزندشان هم عقيده ميشوند. 

اما نكته اينجاست كه آيا اين ضرب المثل " يك شب كه هزار شب نميشه" در اين موضوع به حقيقت ميرسد و خاطره خوشي را برايشان رقم ميزند؟ و يا مجبور ميشوند چند شب بعد از آن راهم درگير عواقب همان شام خاطره انگيز بمانند؟!

ناصر قاسم زاده روان شناس در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت:در حال حاضر در كشورهاي در حال رشد ميل به مصرف گرايي بسيار بالا رفته است  و اين دسته از كشورها مصرف گرايي را نمادي از تمدن و پيشرفت ميپندارند، از آنجا كه سرعت رشد در اين كشورها و مراحلي كه طي ميكنند با استاندارد هاي جهاني رايج هم خواني ندارد، بنا براين فضاي بسيار مناسبي براي سودجويان بوجود خواهد آمد. 

وقتي تيغ تيز مرگ به دست فست فودها مي افتد!
بیشتر غذاهایي كه در منوي رستوران هاي مختلف جا خوش كرده اند ، از نظر محتوای کالری، چربی، قند و نمک بسیار بالاتر از حد استاندارد و بهداشتی است به بيان ساده تر اکثر این غذاها برای سلامت انسان مضر است، و شانس ابتلاء به چاقی، دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش می‌دهد.اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در روغن هايي كه در طبخ اين دسته از غذاها به كار ميروند به حدي بالاست که از آن  به عنوان "چربی قاتل "هم ياد ميشود چرا که در دیواره سرخرگ‌ها رسوب کرده و آنها را مسدود می‌کند که اين خود عاملی برای پيدايش و بروز  بیماری‌های قلب و عروق  و حتي سکته‌های قلبی و مغزی است.

قاسم زاده در خصوص غذاهاي فست فودي بيان كرد:  بیشتر غذاهایی که در فست فود ها و رستوران‌ها عرضه می ‌شود به دليل كيفيت پاييني كه دارند طبيعتا قيمت كمتري را هم به خود اختصاص داده اند كه باز هم ييشترين خطرات متوجه مصرف كنندگاني است كه به واسطه پرداخت پول كمتر حاضر به مصرف آن ميشوند، البته بايد به اين نكته نيز توجه داشت كه اكثريت و يا شايد تمام غذاهاي فست فودي  به شکل سرخ ‌شده است و خطرناك تر از همه اینکه برای سرخ ‌کردن این غذاها از روغن‌های نباتی جامد استفاده می‌شود.

كودكان قرباني اصلي تبليغات كذايي
غذایی هاي فست‌ فودي  از نظر حجم غذايي می ‌تواند بسیار بزرگ‌تر از یک وعده‌ی غذای خانگی باشد زيرا انرژی كه در اين دسته از مواد غذايي وجود دارد بسیار بیشتر از یک وعده غذای خانگی در همان حجم است ! و اينجاست كه بيشتر از همه شمايي كه با تحمل رنج و سختي تلاش كرده ايد تا با كم كردن وزن ، به ايده ال خود نزديك شويد بيشترين پشيماني را خواهيد داشت ،البته كودكان هم از اين خطرات بي بهره نمي مانند!

اين روان شناس در خصوص تبليغات دروغين توليد كنندگان مواد غذايي تصريح كرد:نوع تبلیغات و بازاریابی در اين شغل تا حدي فریبنده است كه مطمئنا کودکان را وادار به داشتن عادات غذایی ناسالم خواهد كرد.علاوه بر آن در شبكه هاي اجتماعي نيز شاهد تبليغات گسترده اي هستيم كه با ظاهر سازي هاي دروغين و كذب سعي بر جلب مشتري دارند، پر واضح است كه پشت پرده اين تبليغات سودجويانه قطعا مشاوراني متبحر حضور دارند كه در قبال دريافت مبالغي راه و روش جلب مخاطب و مشتري را براي سودجويان هموار سازند.

داستاني كه به همين جا ختم نميشود...
علاوه  بر مواد غذايي كه بيرون از خانه طبخ ميشوند و آلودگي مخصوص به خود را دارند حتي در مواد خوراكي به اصطلاح پاستوريزه و كارخانه اي هم ممكن است آلودگي هايي وجود داشته باشد كه البته با ديدن آن باز هم كاري از دست مردم عادي ساخته نيست و نهايت نتيجه اي كه براي آن ميگيرند سطل زباله است و ممنوعيت هميشگي خريد از محصولات  مثلا پاستوريزه ي كارخانه اي كه بجاي دقت و تمركز و ارزش قائل شدن براي مشتري تنها به فكر پرفروش تر كردن و معروف كردن برند تجاري خود بوده است !

قاسم زاده پيرامون علل اصلي بالا بودن درصد فريب خوردگي مردم در عصر كنوني اظهار كرد:متاسفانه پايين بودن سطح اطلاعاتي و نبود شبكه ارزيابي سختگير بر عرضه كنندگان محصولات تغذيه اي و مهم تر از همه  عدم وجود نهاد نظارتي متعهد و بازدارنده باعث شده است تا طمع توليدكنندگان تا حدي بالا برود كه نه تنها مزه پول زير دندانشان برود بلكه با بالا بردن ميزان توليد خود بدون توجه به افزايش كيفيت  ، اهداف اقتصاديشان را سرمشق كرده و با هر كيفيتي كه مطابق ميلشان است محصولات خود را به مصرف كنندگان عرضه نمايند که به مراتب این مشکلات در رستوران های شیک و بالاشهر بیشتر دیده می شود.

جوانان به هوش بيايند!
درست است كه قشر جوان امروز بيش از هر موضوعي ديگري درگير درس و كار و مشغله هاي آزار دهنده و گذراست اما نكته اينجاست كه نبايد نسبت به مسائلي كه زندگي و سلامتشان را شديدا تحت تاثير قرار ميدهد بي توجه باشند، علاوه بر آن كاهش حضور آنها در كنار خانواده باعث ميشود  سفره‌های غذايي كه در گذشته با صميميت و گرماي خاص خودش در خانه ها پهن ميشد،به فراموشی سپرده شود و فرصت دور هم جمع‌‌ شدن از خانواده‌ها گرفته ‌شود.

قاسم زاده خاطرنشان كرد:در جامعه امروز ايراني كه قريب بر ٤٠ ميليون نفر آن را جوانان تشكيل ميدهند و داراي حداكثر هيجان و انرژي هستند بايد براي بهبود وضعيت تغذيه اي چاره اي انديشيده شود ،  چرا كه ذائقه بسياري از جوانان به اين غذاها عادت كرده است و آن را لذيذتر از غذاهاي سنتي مي دانند. محيط گرم و جوان بعضي از اين رستوران ها نيز دليل ديگري براي جذب بعضي جوانان به اين رستوران خواهد بود.

چشمانتان را روي  اين حقايق باز كنيد!
تحقيقات نشان داده جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مصرف ميكنند نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و به تبع آن ويتامين و مواد معدني كمتري نيزدريافت مي كنند.نكته جال توجه اينكه نوجواناني كه لاغرند نسبت به آنهايي كه چاق ترند، در يك رستوران ويا فست فود بيشتر غذا مي خورند و اين نشان مي دهد توانايي بدن در مصرف كالري هاي اضافي به اينكه چقدر اضافه وزن داريم، برمي گردد.

همچنين در مناطقي كه تعداد رستوران هاي فست فود كمتر است، بيماري هاي قلبي و عروقي كاهش مي يابد. برعكس در مناطقي كه مردم به غذاهاي فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزش هاي غذايي اين غذاها، شيوع عادت هاي بد مانند پرخوري، كم تحركي و سريع غذا خوردن به اثرات مضر فست فودها بر سلامتي انسان مي افزايد.پس بهتر است بجاي كشيده شدن به سمت و سوي مدرن شدن در وهله اول براي سلامت جسم و روحمان ارزش قائل شويم و خواسته و ناخواسته خودرا گرفتار عواقب جبران ناپذير و بيماري هاي خطرناكي كه مرگ را در پي خواهند داشت نكنيم.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار