به گزارش خبرنگار
حوزه دنیای ورزش گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، در این مطلب قصد داریم به بررسی تمامی ابعاد و جزئیات بیست و سومین دوره بازی های المپیک بپردازیم:
زمان برگزاری: 28 ژوئیه لغایت 12 اوت
تعداد کشورهای شرکت کننده: 141 کشور
تعداد ورزشکارن: 6797 نفر (5230 مرد- 1567 زن)
تعداد رشته های ورزشی: 21 رشته
تعداد رویدادها: 221 ماده
رشته های ورزشی: دو و میدانی، بسکتبال، مشت زنی، قایقرانی (کانوئینگ)، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، هاکی، پنجگانۀ مدرن، قایقرانی پاروئی، تیراندازی، شنا، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی
در پی تحریم بازهای المپیک مسکو از طرف تعدادی از کشورها، همانطور که پیش بینی می شد، این دوره از بازیها نیز با تحریم 16 کشور مواجه شد. به غیر از جمهوری اسلامی ایران که به طور مستقل و قبل از تحریم دیگر کشورها به چنین عملی اقدام کرد، سایر کشورهای تحریم کننده نیز به تبعیت از شوروی و به حمایت از بلوک شرق, این بازی ها را به طور تلاقی جویانه ای تحریم کردند. با این حال، چین کمونیست برای اولین بار هیئت ورزشی خود را به بازی های المپیک اعزام کرد. غیبت ورزشکاران کشورهای شوروی، المان شرقی و بعضی از کشورهای بلوک شرق همچون بلغارستان در بازیهای المپیک لس آنجلس بسیار محسوس بود. زنان آلمان شرقی در جام جهانی دو و میدانی در همین سال در 12 رشته از 16 رشته، مقام اول را کسب کردند. این قدرت نمایی آنها دیگر هرگز در این حد تکرار نشد.
برای اولین بار کمیتۀ برگزاری بازیهای المپیک مازاد مالی پیدا کرد و در تاریخ برگزاری بازیهای المپیک، دولت به طور جدی متقبل هزینه های برگزاری بازی ها نشد.
آمریکا در غیاب کشورهای صاحب ورزش همچون اتحاد شوروی، آلمان شرقی و کوبا توانست در مجموع 83 مدال طلا به دست آورد. این میزان مدال بیش از ان بود که در بازیهای المپیک 1904 سن لوئیس به دست آورد؛، یعنی 3 مدال بیشتر که البته در آن دوره از بازی ها، تقریباً کشور شرکت کنندۀ دیگری وجود نداشت و رقابت تا این حد جدی نبود.
کارل لوئیس ستارۀ مسابقات دو و میدانی بود. این جوان سیاهپوست 23 ساله توانست دستاورد جسی اوونز را دقیقاً با کسب مدالهای طلای 100 متر، 200 متر، پرش طول و 400 متر امدادی تکرار کند.
کشور میزبان همچنین امید به کسب مدال طلا توسط مری دیکر در 3000 متر داشت اما این انتظار برآورده نشد. زولابُد بریتانیائی در نیمۀ راه از کنار مری دیکر عبور کرد و دوندۀ آمریکائی به زمین خورد و حذف شد. تماشاگران آمریکایی هو کردند و زولابُد را مقصر دانستند. مری دیکر در حالی که اشک در چشمهایش جمع شده بود، از زمین مسابقه خارج شد. این حادثه در صدر اخبار قرار گرفت.
با توجه به غیبت چندین کشور صاحب نام در ورزش، بعضی از کشورها که دوره های قبلی در املپیک سهم کمتری از مدال داشتند، خود را بالا کشیدند و توانستند به نسبت سالهای 1976 مونترال و 1980 مسکو نتایج بهتری به دست آورند. سب کو دوندۀ دوهای نیمه استقامت، موفق به کسب مجدد مدال طلای دو 1500 متر المپیک شد. در تاریخ برگزاری بازیهای المپیک تا آن زمان (1984- 1896) هیچ فردی موفق به کسب چنین نتیجه ای نشده بود ضمن آن که در مسابقۀ فینال، این دوندۀ بریتانیائی سرعت خود را کم کرد و شانس شکستن رکورد جنان در این ماده را از دست داد.
نتایج برتر و بهترین ها بهترین نتایج انفرادی را در این دوره از بازی های المپیک، ورزشکاران زیر به دست آوردند:
لی نینگ ژیمناست چینی موفق به کسب 6 مدال (3 طلا، 2 نقره، 1 برنز) شد.
کاترینازابو توانست در ژیمناستیک 5 مدال (2 طلا، 1 نقره، 2 برنز) نصیب کشورش رومانی کند.
کارل لوئیس دوندۀ سیاهپوست آمریکایی توانست 4 مدال طلا کسب کند.
میشل هیث شناگر آمریکایی توانست 4 مدال (3 طلا، 1 نقره) به دست آورد.
نانسی هوگشید، دشگر شناگر هموطن او نیز به 4 مدال (3 طلا، 1 نقره) دست یافت.
والری بریسکو دوندۀ آمریکایی توانست 3 مدال طلا به دست آورد.
ریک کاری دیگر هموطن او توانست در شنا، 3 مدال طلا کسب کند.
تریسی کولکینز دیگر هموطن او نیز در شنا به 3 مدال طلا رسید.
یان فرگوسن توانست 3 مدال طلا در رشتۀ قایقرانی کانو برای کشورش نیوزلند به ارمغان آورد.
شناگر امریکایی آمبروز رودی گاینز توانست 3 مدال طلا به دست آورد.
کوجی گوش کن از ژاپن در رشته ژیمناستیک توانست 5 مدال (2 طلا، 1 نقره، 2 برنز) به دست آورد.
ماری لورتون از آمریکا در رشته ژیمناستیک 5 مدال (1 طلا، 2 نقره، 2 برنز) به دست آورد.
میشل گروس از آلمان غربی در رشته شنا توانست 4 مدال (2 طلا، 2 برنز) کسب نماید.
میشل گای لرد از آمریکا در رشتۀ ژیمناستیک به 4 مدال (1 طلا، 1 نقره، 2 برنز) دسترسی پیدا کرد.
ماری میگر از آمریکا توانست در شنا 3 مدال طلا تصاحب کند.
جوان ترین مرد ورزشکاری که به مدال دست یافت، پاول هوی شناگر 16 ساله از آلمان غربی بود.
جوان ترین زن ورزشکاری که به مدال دست یافت و مدالش طلا بود، ژیمناست 14 ساله رومانی به نام سیمونا پااوکا بود.
جوان ترین مردی که مدال طلا گرفت، ملدریک تیلور ساله بود که در شته مشت زنی مقام اول را از آن خود ساخت.
مسن ترین مرد ورزشکای که مدال گرفت، رگنار اسکاناکر ورزشکار 50 ساله سوئدی بود که در رشتۀ تیراندازی شرکت کرده بود.
مسن ترین زن ورزشکار، پاتریکا دنچ 52 ساله از استرالیا بود. او هم در تیراندازی شرکت کرده بود.
مسن ترین مرد ورزشکار که مدال طلا گرفت، ویلیام بوکان آمریکایی 49 ساله بود. او در قایقرانی بادبانی به این مدال دست یافت.
مسن ترین زن ورزشکاری که مدال طلا را تصاحب کرد، لینداتام کانادایی با 49 سال سن بود که در تیراندازی مدال مذکور را به دست آورد.
تحریم المپیک لس آنجلس توسط جمهوری اسلامی ایران هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت به خاطر تجاوزهای امریکا در بعضی از نقاط جهان، ورزشکاران خود را در این دوره از بازی ها شرکت ندهد؛ لذا در این دوره از بازیها نه تنها ورزشکاران، مربیان و سرپرستان، بلکه داوران دعوت شده نیز حضور نیافتند.
مهندس میرحسین موسوی، نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «عدم شرکت ایران در بازیهای المپیک 1984 لس آنجلس، مورد تصویب قاطع هئیت وزیران قرار گرفت.» به این ترتیب، کشورمان در دو دورۀ متوالی از بازیهای المپیک شرکت نکرد.
انتهای پیام/