به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در پی جریان سازی و بهانه جویهای طرف غربی حول محور آزمایش موشکی ایران و ادعای نقض برجام از سوی ایران،مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته که پایبندی ایران به تعهداتش فراتر از توافقات رسمیاش با آژانس بوده است. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای درخصوص اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت:
با کشورهای عضو گروه 3+3 و اتحادیه اروپا به دعوت باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا دیدار کردم و درباره راستیآزمایی و نظارت آژانس بر تعهدات مرتبط هستهای ایران طبق برنامه جامع مشترک اطلاع دادم.وی تاکید کرد: اکنون ایران تحت قویترین رژیم راستیآزمایی هستهای در جهان قرار دارد. این کشور نهتنها توافقات پارلمانیاش با آژانس را اجرا میکند بلکه پروتکل الحاقی را نیز اجرایی کرده است.
اقدامات شفافسازی که فراتر از تعهدات ایران طبق توافق رسمیاش با آژانس قرار دارد نیز اجرا شده است. آمانو تصریح کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی تجربه و مهارت قابل توجهی در راستیآزمایی هستهای دارد و ما به طور موثر میتوانیم مسوولیتهایمان را به عنوان چشم و گوش جهان در ایران انجام دهیم و به جامعه جهانی تضمینی که میخواهد را بدهیم.
وی می افزاید: برجام یک دستاورد روشن برای راستیآزمایی هستهای در ایران است. تلاش قابل توجهی برای دستیابی به این توافق مورد نیاز بود و تلاشی مشابه و مستمر نیز برای اجرای آن ضروری است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی به انجام سهم خود به روشی عادلانه و مبتنی بر حقیقت در این میان ادامه خواهد داد.گفتنی است، وزارت خزانهداری ایالات متحده به طور خاص به دنبال ایجاد راهنمای کلی سرمایهگذاری مشخصتر برای ایران است.
برخی از مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که کابینه اوباما میتواند برای معاملات بانکی به ایران کمک کند. باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا با اشاره به برنامه موشکی ایران و توافق هستهای گفت: ایران تاکنون نص صریح توافق هستهای را دنبال کرده است اما روح این توافق که ایران را ملزم میکند به جامعه جهانی و شرکتهای تجاری نشانههایی را ارسال میکند که این کشور قصد ندارد در اقدامات تحریکآمیزی که باعث وحشت شرکتها میشود، دخالت کند.
همچنین شی جین پینگ، رییسجمهور خلق چین از توافق هستهای ایران به عنوان درس بزرگ دیپلماسی دنیا یاد کرد که باید از آن بسیار آموخت.وی خاطرنشان کرد: موضوع توافق هستهای شش قدرت بزرگ دنیا با ایران نباید به فراموشی سپرده شود و باید همواره به آن توجه داشت. شی تاکید کرد: همواره باید مدنظر داشت که گفتوگو و مذاکره میتواند بسیاری از مشکلات را حل کرده و اختلافات را کاهش دهد. وی بهخصوص به توافق هستهای ایران به عنوان یک مثال بارز اشاره کرد و افزود: راهحل هستهای ایران نشان داد میتوان بزرگترین مشکلات را با گفتوگو حلوفصل کرد.
رهبر حزب کمونیست چین از دیپلماسی بهکار گرفته شده در حل موضوع هستهای ایران بهعنوان درس عبرتآموزی برای دنیا یاد کرد که میتواند روش مناسبی جهت یافتن راهحل برای حل مشکلات باشد.وی در جمع سران کشورهای دیگری که در توافق هستهای با ایران مشارکت داشتهاند، گفت: توافق هستهای ایران زیربنایی برای حل جامع بسیاری از مسایل دیگر است.رییسجمهور چین تاکید کرد که هرگز نباید اجازه داد نفوذ از بیرون باعث بروز مشکل در اجرای توافق شود و لازم است همه جوانب به تعهدات سیاسی خود عمل و توافق را به نحو احسن اجرا کنند.
وی گفت: ما نقش سازندهای برای رسیدن به این توافق داشتهایم و همواره برای پیشبرد آن مساعدت کردهایم و کماکان بر اجرای دقیق توافق تاکید میورزیم.شی جین پینگ همچنین تصریح کرد: دنیا نیازمند یک مدیریت هستهای قوی است که از اجرای استانداردهای دوگانه جلوگیری کند و اجازه ندهد حقوق کشورها پایمال شود. اگر قرار است توافق بینالمللی در مسایل مهم حاصل شود و موضوعات از طریق گفتوگو حلوفصل شود، لازم است از اجرای استانداردهای دوگانه پرهیز شده و طرفین اراده سیاسی برای تحقق اهداف خود داشته باشند.
به خانم شرمن گفتم اگر درباره موشک ها حرفی بزنیم میز مذاکره را ترک خواهیم کرد
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "عباس عراقچی" معاون وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره برجام و تعهدات غرب اظهار داشت: باید از دو زاویه مختلف به اجرای تعهدات طرف مقابل نگاه کرد، آنها به تعهداتی که طبق برجام روی کاغذ داشتند در خصوص لغو تحریمها عمل کردهاند و زیرساخت تحریمهای مرتبط با هستهای کاملا برچیده شده است.
وی ادامه داد: تحریم های کنگره متوقف و همه فشارها مشروعیت خود را در قطعنامه ها می گرفت که مشروعیت خود را از دست داد. رییس ستاد پیگیری اجرای برجام تاکید کرد: آمانو گزارشی درباره پرونده ارایه داد و همه سند ها لغو شده و اینکه می گوییم روی کاغذ لغو شده نباید بی اهمیت جلوه کنیم. عراقچی با اشاره به اینکه تحریم ها لغو شده و اکنون با شرایط جدیدی مواجه هستیم، عنوان داشت: در شرایط جدید بازگشت به تعاملات زمان بر است و بد عهدی ها کار را سخت کرده است.
رئیس ستاد پیگیری برجام در این برنامه با اشاره به فعالیت های موشکی جمهوری اسلامی ایران عنوان داشت: من در زمان مذاکرات هم به خانم شرمن گفتم اگر درباره موشک ها حرفی بزنیم میز مذاکره را ترک خواهیم کرد و امنیت ملی ما منوط به موشک های ماست و به هیچ وجه درباره آن مذاکره نخواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه بحث موشکی بحث امنیت ملی ماست و در مذاکرات هم چنین اجازه ای ندادیم تا درباره موشکی بحث کنند عنوان داشت: آن ها به دنبال برخی موارد در مذاکره بودند که ما اجازه ندادیم زیرا چیزی که روشن است اینکه فعالیت های موشکی از هسته ای جدا شد و در قطع نامه ای غیر الزام آور که در آن ادبیات اجبار حذف شده فعالیت های موشکی از ذیل فصل هفتم خارج شد.
عراقچی عنوان داشت: ما در طول مذاکرات یکی از سخت ترین مواضعمان این بود که به هیچ وجه درباره موضوع موشکی مذاکره نمی کنیم و البته از سال 85 که موضوع موشکی وارد مسئله هسته ای شد تاکنون 89 نفر و شرکت از جمله صنایع مهمات سازی، پارچین، کروز، دانشگاه مالک اشتر، سردار رحیم صفوی و سردار قاسم سلیمانی و ..... در لیست تحریم ها هستند.
معاون وزیر امور خارجه درباره اینکه آیا فرمایشات رهبری درباره اجرای گام به گام برجام عملیاتی شده گفت: موردی که رهبری فرمودند در حوزه انتقال گام به گام مواد غنی شده به خارج از کشور به خوبی انجام شد به نحوی که قبل از آنکه ده تن مواد ایران از کشور خارج شود 200 تن کیک زرد را تحویل گرفتیم و بعد مواد غنی شده بار کشتی شد و از کشور خارج گردید.
تحریمهای سوئیفت لغو شده است- آمریکا در مسیر شبکه بانکی شیطنت نکند
عراقچی درباره تحریم های سوئیفت نیز گفت: این تحریم به طور کامل برداشته شده و برای اینکه این موضوع اثبات شود من به آقای سیف گفته ام که در مرکز سوئیفت اصحاب رسانه را دعوت کنیم تا آنها از نزدیک مبادلات سوئیفت را ببینند تا مطمئن باشند تحریم سوئیفت لغو شده است.
رئیس ستاد پیگیری برجام درباره میزان همکاری آمریکایی ها در اجرای موفق برجام گفت: آمریکایی ها تعهد کرده اند که شرایط اجرای موفق برجام را تضمین کنند و البته هر چه که به پیش می رویم مشکلات به تدریج در حال حل شدن است و نگرانی هایی که قبلا درباره pmd بازپس گیری پول نفت و تحریم سوئیفت و .... مطرح شده بود همه در حال رفع شدن است و الان مهمترین مشکلی که داریم شبکه های بانکی است و باید بانک ها روابط کارگزاری خود را با طرف های خارجی برقرار کنند و البته در این مسیر خزانه داری آمریکا نیز یک روش شیطنت آمیز را دنبال نکند.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه مشکلی که ما با آن مواجهیم بعضا از طرف عدم همکاری با آمریکایی هاست یادآور شد: هر کسی از رسانه ها که شک دارد می تواند به اتاق سوئیفت در بانک مرکزی برود و ارسال پیام سوئیفت را ببیند و بانک مرکزی توانایی این را دارد که جلوی چشم همه ارسال سوئیفت را انجام دهد.
مشکل دومی که ما در مسیر رفع تحریم ها با آن مواجهیم این است که در برجام فقط تحریم های اقتصادی و مالی برداشته شده و تحریم های غیرمرتبط با هسته ای برداشته نشده است و برخی تحریم ها تحریم های اولیه اند که از زمان پیروزی انقلاب وضع شده اند که برخی از دوستان که می گویند چرا تحریم دلار رفع نمی شود به همین دلیل است و ما چهار نوع چالش تحریمی هسته ای، حقوق بشر، تروریسم و موشکی داریم و در حوزه تحریم دلار باید بگویم که یا باید مذاکره دو جانبه انجام دهیم و روابط دو جانبه با آمریکایی برقرار شود و این را نه ما می خواهیم و نه اجازه اش موجود است.
ضرورتی بر شناخت تحریمهای اولیه و ثانویه
حریم های اولیه شامل تبادلات دلاری است و مبادلات با یورو در حال انجام بوده و برای مثال از تاریخ 1 اسفند تا 27 اسفند بانک تجارت 174 اعتبار اسنادی ال سی باز کرده و بیش از 300 حواله ارزی انجام شده و اما وقتی به موضوع دلار می رسیم کار گره می خورد که البته ما با آمریکایی ها در مذاکره هستیم که موضوع مبادلات دلاری نیز انجام شود و این تحریم ها مرجع آن به کنگره برمی گردد که البته در یک مقطع پنج ساله تا سال 2009 متوقف شد و با فشارهایی که ما آورده ایم ریاست جمهوری آمریکا موضوع مبادلات دلاری را مطرح کرده است.(لازم به توضیح است که برخی از محدویدتها در پی پیروزی انقلاب اسلامی و با هدف تحت فشار قرار دادن مردم ایران توسط ایالات متحده به تهران تحریم شده است که در رده تحرمیهای اولیه قرار می گیرد مانند تحریم نفتی/ گازی داماتو).
اوباما نمی تواند بگوید برجام اجرایی نمی شود-ملاک ما فرمایشات رهبر معظم انقلاب است
رئیس ستاد پیگیری برجام در پاسخ به این سوال که اوباما تلویحا گفته برجام اجرایی نمی شود اظهار داشت: اوباما نمی تواند بگوید برجام اجرایی نمی شود و آنها باید تعهداتشان را انجام دهند و این که اروپایی و آمریکایی ها در موضوع هسته ای به تعهدات خود عمل می کنند به این معنی نیست که با ما دوست و رفیق شده اند و اتفاقا دشمنی آنها افزایش یافته و آن هم به دلیل این است که جمهوری اسلامی ماهیت خود را تغییر نداده است.
وی با اشاره به اینکه قبل از اجرایی شدن برجام نگرانی هایی وجود داشت مبنی براینکه با آزمایش موشک عماد برجام نقض می شود یادآور شد: پس از انجام این آزمایش خیال خیلی ها راحت شد که برجام نقض نشده و پس از آنکه تست های موشکی اخیر انجام شد آمریکایی ها ادعا کردند که این موضوع نقض قطع نامه شورای امنیت است که البته روس ها و چینی ها این موضوع را رد کردند و البته هیچ سندی وجود ندارد که موشک های ایران حامل کلاهک هسته ای است و ما هم بر این موضوع تاکید کردیم که برنامه موشکی ناقض برجام نیست.
عراقچی گفت: آنها البته پس از آنکه در شورای امنیت نتیجه نگرفتند هشت شرکت را در لیست سیاه تحریم موشکی قرار دادند و اینکه آیا این موضوع نقض برجام است یا نه تشخیص آن برعهده هیئت نظارت بر برجام بوده و آنها درباره این موضوع تصمیم می گیرند. معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه ما در طول 20 سال گذشته چهار چالش تروریست که تروریست به ضعم آنها این گونه تلقی می شود و در حقیقت حمایت از گروه مقاومت بوده، حقوق بشر، هسته ای و موشکی را با آمریکایی ها داشتیم گفت: از سال 1385 موضوع هسته ای و موشکی با هم گره خورده و در طول ده سال گذشته موضوع موشکی مطرح شده و موضوع تازه ای نیست.
رئیس ستاد پیگیری برجام در پاسخ به این سوال که آیا تحریم موشکی از دید برجام ناقض این توافق نامه است گفت: از دید برجام تحریم موشکی ناقض این توافق نامه نیست همان طور که ازمایش موشکی ما نقض برجام نیست و البته ملاک ما فرمایشات رهبر معظم انقلاب است و خلاف نظر رهبری خلاف همه چیز است و نقض برجام از دید متن برجام اتفاق نیفتاده است اما با توجه به اینکه خلاف نظر رهبری است نقض برجام است.
...و باز هم جنجال آفرینی ماشین تبلیغاتی غرب
ادعاهای کشورهای غربی درخصوص برنامههای موشکی ایران همواره با واکنش مقامات ایران مواجه شده است. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنانی گفته: هیچکدام از موشکهای بالستیک تولید شده از سوی ایران، برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند، بنابراین ماجراجوییهای جدید غربیها هیچ مبنای حقوقی نداشته و تنها یک جنجال آفرینی تبلیغاتی است. لاریجانی با بیان اینکه در این اقدامات غربیها سوءنیت وجود دارد، افزود:
همان زمانی که بحث برچیده شدن قطعنامههای ظالمانه مطرح بود، این موضوع از سوی کشورهای غربی به میان آمد که بحث موشکهای بالستیک ایران نیز باید شامل تحریم باشد. آنها اصرار داشتند که این موضوع در قطعنامه جدید گنجانده شود که موشکهایی که قابلیت حمل سلاح هستهای را دارند، باید شامل تحریمها شوند، اما جمهوری اسلامی زیر بار این خواسته نرفت.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این موضوع که ایران از طراحی موشکهایی با کاربرد هستهای پرهیز کرده و جمهوری اسلامی به این مساله پایبند است، گفت:ادعاها و مسالهسازی جدید غربیها نشاندهنده آن است که آنها یا تازه از خواب بیدار شدهاند یا به دنبال بهانهگیری جدید هستند. همچنین حمید بعیدینژاد، مدیر کل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه نیز روز پنجشنبه در یادداشتی در صفحه تلگرام خود نوشت: برجام هیچ ارتباطی با بحث موشکی و بنیه دفاعی کشور ندارد، متاسفانه برخی افراد کماکان بر ارتباط مستقیم بحث موشکی با برجام اصرار دارند.
جهان خود را برای پایبند نگه داشتن ایران به «برجام» متعهد بداند؟!...
از سوی دیگر وندی شرمن، سرپرست سابق تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 روز پنجشنبه در یادداشتی خواستار آن شده که جهان «برای همیشه» خود را برای پایبند نگه داشتن ایران به «برجام» متعهد بداند. شرمن در این یادداشت در روزنامه یواسای تودی که به مناسبت برگزاری نشست امنیت هستهای در واشنگتن منتشر شد، نوشت: اول از همه، جهان باید نه فقط امسال، بلکه برای همیشه متعهد به تضمین این باشد که ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایبند خواهد ماند. شرمن در ادامه تاکید کرد: اجرای توافق هستهای، شروعی محکم و استوار داشته اما اثبات اثربخشی آن در اقداماتی خواهد بود که برای دوران طولانی دوام دارند.
مذاکرهکننده ارشد هستهای سابق آمریکا خواستار آن شده که جامعه جهانی، ضمن رفع تحریمهای هستهای علیه ایران وارد کردن هزینه به این کشور در حیطههای دیگر نظیر موارد ادعایی حمایت از تروریسم، حقوق بشر و برنامه موشکی را ادامه دهد. او در ادامه ادعاهای بیاساس خود نوشتهاست: جامعه بینالملل باید در همان حال که در زمینه رفع تحریمهای هستهای، رفتار مناسب نشان میدهد، از (تحمیل) تبعات به ایران برای حمایت این کشور از تروریسم، موارد نقض حقوق بشر و توسعه فناوریهای موشکی قادر به حمل سلاحهای هستهای یا قادر به تهدید منطقه، اطمینان حاصل کند.
فرجامی دوباره برای غرب؛ ناکامی دوباره برای تحریم موشکی ایران
اما ادعاهایی که در مورد برنامههای موشکی ایران مطرح میشود نیز تاکنون نتوانسته تندروهای غربی را به نتایج مورد نظر آنها برساند. پس از نامه 4 کشور ایالاتمتحده آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه برای رسیدگی به آزمایشهای موشکی اخیر ایران، جمعه شب نشستی در این رابطه در شورای امنیت و پشت درهای بسته برگزار شد که نتیجهای در پی نداشت.
به نقل از خبرگزاری رویترز، آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان بهعنوان 4 کشور طرف مذاکره ایران در گروه 1+5 با ارسال نامهای به سفیر اسپانیا در شورای امنیت بهعنوان رئیس دورهای این شورا با ادعای اینکه آزمایشهای موشکی اخیر ایران سرپیچی از قطعنامه 2231 این شورا در منع انجام آزمایشهای موشکی بالستیک از سوی ایران است، از شورای امنیت خواستند پاسخی مناسب به این اقدام ایران نشان دهد. نسخهای از این نامه به بانکیمون، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز ارسال شده است.
این در شرایطی است که شورای امنیت سازمان ملل متحد درجلسهای که جمعه شب در بررسی آزمایشهای موشکی ایران انجام شد، به جمعبندی نرسید. در واقع تلاش آمریکا، فرانسه و بریتانیا برای صدور بیانیه علیه آزمایشهای موشکی ایران ناکام ماند. اواخر اسفندماه نیز تلاش کشورهای غربی در شورای امنیت برای صدور قطعنامه «شورای امنیت» علیه آزمایشهای موشکی ایران با شکست مواجه شد؛ زیرا فاقد مبنای قانونی بود.
جلسه روز دوشنبه 25 اسفند ماه 94 شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی آزمایشهای موشکی اخیر جمهوری اسلامی ایران نیز پایان خوشی برای حامیان تحریم ایران در پی نداشت. همچنان که فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در همان زمان گفت که هیچیک از وزیران امور خارجه این اتحادیه خواستار تحریم ایران برای برنامه موشکیاش نشدهاند. روسیه نیز در موضعی ثابت همواره اعلام کرده است که آزمایش موشکی ایران، نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل نیست.
البته چند روز پبش هم در پی ارسال نامه تعدادی از دول غربی مبنی بر ادعای نقض برجام از سوی تهران که در بالا ذکر شد، شورای امنیت علیه برنامه موشکی جمهوری ایران حتی بیانیه هم صادر نکرد.
محمدرضاشجاعیان
انتهای پیام/