سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شد دولت این کشور باید شرکت ها و بانک های جهان را در زمینه برجام توجیه کند.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از سایت رسمی وزارت خارجه آمریکا ؛ "مارک تونر،" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، اظهار داشت: دولت این کشور با شرکت ها و بانک ها در سراسر دنیا گفتگو و آنان را در زمینه میزان برداشته شدن تحریم ها ضد ایران در قالب برجام توجیه می کند.
 
مارک تونر در نشست خبری روز دوشنبه با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره دسترسی ایران به دلار آمریکا و آیا چنین بندی در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) وجود دارد یا خیر گفت: هم اکنون متن برجام را در اختیار ندارم؛ اما می توانم بگویم دولت قصد ندارد به دولت ایران اجازه دسترسی به نظام مالی آمریکا را بدهد. لذا شما می توانید این موضوع را با وزارت خزانه داری در میان بگذارید چرا که آنان تخصص بیشتری در این زمینه دارند.

وی آزمایش های موشکی اخیر را در ایران نقض برجام ندانست؛ اما گفت با دقت رفتارهای بد ایران را دنبال می کنیم حتی اگر به برجام ربطی نداشته باشد و هر جا لازم باشد تحریم هم می کنیم.
 
تونر در زمینه ی مسائلی که پس از آزمایش های موشکی و واکنش آمریکا به این آزمایش ها مطرح شده نیز گفت: در اینجا دو نکته را باید مورد توجه قرار دهیم یکی پایبندی ایران به توافق است که تاکنون این چنین بوده و هدف از توافق نیز جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است. این را هم بگویم وقتی که داشتیم برای رسیدن به توافق گفتگو می کردیم این حق را برای خود محفوظ نگاه داشتیم که هر وقت لازم شد تحریم کنیم. چرا که اطمینان داشتیم ایران هر لحظه می تواند در دیگر زمینه ها از جمله اقدام های چالش برانگیز در منطقه، حزب الله، سوریه و دیگر نقاط و نیز آزمایش موشک های بالستیک را داشته باشد؛ اما باید خاطر نشان کنم که هنوز هم این توانایی را داریم ایران را با تحریم تحت فشار قرار بدهیم.
 

وی در پاسخ به اصرار خبرنگار مبنی بر اینکه چرا موضع گیری آمریکا در قبال ایران همچون گذشته شدید نیست گفت: موضع گیری و لحن دیپلماتیک در برخورد با ایران ریشه در رویدادهایی دارد که در مسیر دستیابی به توافق هسته ای اتفاق افتاد؛ اما مهم تر آن است که ما این توانایی را داریم هر جا لازم باشد از ابزار تحریم استفاده کنیم و اگر ایران در جهت تضعیف ثبات در منطقه گام بردارد این کشور را تحریم می کنیم.

تونر تاکید کرد دولت اوباما هیچ گاه تلاش نکرد نمایندگان مردم آمریکا را بر سر پذیرش توافق هسته ای با ایران گمراه کند یا آنان را فریب بدهد. 

وی این سخنان را در پاسخ به خبرنگاری مطرح کرد که خواست از موضع وزارت خارجه در قبال اقدام یکی از نمایندگان مجلس آمریکا برای تهیه طرحی آگاه شود که در آن دولت متهم شده است به فریب دادن نمایندگان کنگره در پذیرش توافق هسته ای با ایران. 

مارک تونر تاکید کرد: نشست های بسیاری را وزارت امور خارجه و "ارنست مونیز،" وزیر انرژی، با نمایندگان برگزار کردند تا همه جنبه های برجام را برای آنان تشریح کنند و همه تلاش خود را کردیم تا هر چه شفاف تر عمل کنیم و توضیح دهیم که چه دستاوردی خواهیم داشت و نیز هر جا لازم باشد در برخورد با رفتارهای بد ایران می توانیم از ابزار تحریم استفاده کنیم.

وی سپس در پاسخ به این ادعا که دولت اراده لازم را برای برخورد با ایران ندارد تاکید کرد اینگونه نیست چرا که اقدام کردیم و هنوز هم از ناحیه ی شورای امنیت سازمان ملل پیگیری می کنیم. 

تونر به پرسشی درباره طرح احتمالی آمریکا برای مانع تراشی در راه تبادل های شرکت ها و بانک های اروپایی با ایران به دلار پاسخ نگفت اما افزود: همانگونه که رئیس جمهور روز جمعه تاکید کرد شرکت هایی که از نظام مالی آمریکا مجزا هستند ساز وکار و گزینه های دیگری را در اختیار دارند. 
 
تونر افزود: لزوما بحث این نیست که ما بانک های خارجی را به مسیری هدایت کنیم که در مبالات خود از دلار استفاده کنند اما آنها می توانند از طریق موسسه های مالی در اروپا برای این کار اقدام کنند و ما به تلاش خود برای توجیه این موضوع ادامه خواهیم داد. 

وی در عین حال در پاسخ به این پرسش که آیا دولت دارد قانون تازه ای را ارائه می کند که بر اساس آن اگر بانک های اروپایی با استفاده از دلار با ایران وارد معامله شوند با هیچ گونه جریمه یا تنبیهی روبرو نخواهند شد گفت هنوز به این مرحله نرسیده ایم و باید برای جزئیات بیشتر موضوع را وزارت خزانه داری در میان بگذارید.  
  
وی گفت برجام مشخص کرده است چه شرکت هایی می توانند بر اساس این توافق با ایران داد و ستد داشته باشند. بر اساس توافق ایران می بایست اقدام های مشخص شده ای را انجام دهد و شرکت های مشخصی می توانند با این کشور وارد معامله شوند. رئیس جمهور اوباما هم جمعه گذشته به صراحت این موضوع را مورد تاکید قرار داد که اگر ایران رفتار ایران تغییر و اطمینان این شرکت ها را بدست آورد که می توانند در ایران سرمایه گذاری کنند. از جمله این تغییر رفتارها می توان به برخی اقدام های ایران در منطقه و موضوع آزمایش موشک های بالستیک اشاره کرد و این اقدام ها پیام هایی را به شرکت هایی که قصد دارند در ایران سرمایه گذاری کنند مخابره می کند و در نتیجه واکنش ها مطلوب نیست. 

تونر در پاسخ به پرسشی در زمینه ی ترس بانک ها و موسسه های تجاری و مالی از وارد شدن به معامله با ایران گفت: در جریان این بحث ها قرار داریم و داریم تلاش می کنیم دستورالعمل ها را بازنگری کنیم و اطمینان حاصل کنیم که شرکت های خارجی و دیگر کشورها به روشنی درک می کنند بر اساس توافق هسته ای میزان تحریم هایی که برداشته شده چقدر است. این بحث ها ادامه دارد و ما با شرکت ها و بانک ها در سراسر دنیا در ارتباط هستیم تا آنان را توجیه کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به گفتگوی تلفنی "جان کری،" وزیر امور خارجه، با همتای روسی خود، "سرگی لاوروف" یکی از مهمترین بحث های مطرح شده را در این گفتگو، موضوع شدت گرفتن ناآرامی ها در منطقه قره باغ خواند و گفت هر دو طرف از ارمنستان و آذربایجان خواستند به سرعت به درگیری ها پایان دهند. 

مارک تونر افزود: جان کری و سرگی لاوروف از طرف های درگیر در قره باغ خواستند اختلاف های خود را در قالب طرح پیشنهادی سازمان توسعه و همکاری در اروپا حل و فصل کنند. آنان همچنین موضوع توقف درگیری ها را در سوریه بررسی کردند و از دولت "بشار اسد،" رئیس جمهور سوریه، خواستند به نقض توقف درگیری ها پایان دهد. وزیر امور خارجه بر شدت گرفتن روند ارسال کمک های بشردوستانه از جمله دارو و مواد غذایی به مردم سوریه و نیز مهیا ساختن شرایط برای انتقال سیاسی در این کشور تاکید کرد. دو طرف همچنین درباره اوکراین گفتگویی کوتاه داشتند و وزیر امور خارجه از روسیه خواست به تعهدهایش در قالب توافق مینسک پایبند باشد. 

تونر سپس به بیانیه روز گذشته ی جان کری درباره درگیری ها در منطقه ی قره باغ اشاره کرد و گفت: از سرگیری درگیری ها و کشته شدن تعداد زیادی غیرنظامی را در منطقه به شدت محکوم می کنیم و از هر دو طرف می خواهیم به سرعت درگیری نظامی را پایان دهند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ی آمریکا مدعی شد: درگیری هایی میان نیروهای اسد با مخالفان در سوریه گزارش شده است. داریم بررسی می کنیم این درگیری ها چگونه آغاز شده اند. نگران هستیم و داریم از مسیر ژنو پیگیری می کنیم توقف درگیری ها پایدار بماند.

تونر در پاسخ به این پرسش که آیا شما گزارشی مستند مبنی بر نقض توقف درگیری ها در سوریه در اختیار دارید ویا بر اساس ادعاهایی که مطرح می شود موضع گیری می کنید گفت: قطعا مواردی هست که ابراز نگرانی کرده ایم. نیروی ویژه ای که در ژنو تشکیل شده لزوما این موارد را پیگیری نمی کند.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره زندانی شدن 400 کودک فلسطینی بدست رژیم صهیونیستی نیز گفت نگرانی خود را از ادامه بازداشت غیرقانونی کودکان با اسرائیل در میان گذاشته ایم و موضوع را در گزارش حقوق بشر آنان نیز انعکاس داده ایم. وی از طرف های درگیر در فلسطین اشغالی خواست درگیری ها را پایان دهند اما بر آنچه حق رژیم صهیونیستی در دفاع از خود خواند تاکید کرد و افزود: بارها از نیروهای امنیتی اسرائیل خواسته ایم خویشتن داری کنند و از شدت گرفتن خشونت در منطقه نگرانیم.

تونر بار دیگر به از سرگیری درگیری ها در منطقه ی قره باغ اشاره کرد و ضمن ابراز نگرانی شدید از این موضوع گفت: در نهایت رهبران ارمنستان و آذربایجان هستند که باید اراده سیاسی لازم را برای رسیدن به آتش بس و صلحی پایدار ایجاد نمایند. آرام کردن اوضاع و بازگشت به فرآیندی که در دل توافق مینسک درباره موضوع قره باغ وجود دارد تنها راه حل و فصل اختلاف هاست.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار