به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان؛ بازار بزرگ سمنان، به سبک معماری کهن ایرانی با سقف های خشتی و آجری، متناسب با وضعیت آب و هوای خاص منطقه کویری ساخته شده و تا امروز بزرگ ترین مرکز خرید و فروش کالاهای تجاری است.
این بازار متشکل از راسته بازار و بازار شیخ علاء الدوله (بازار مرده ها) وبازار بالا و پایین به طول بیش از 1600 متر است که توسط شیخ علاء الدوله سمنانی از عرفای به نام ایران در قرن هفتم و هشتم هجری قمری ساخته شده است.
اما حال و هوای این روز های بازار سمنان حکایت از زخم عمیقی بر پیکر بافت سنتی خود دارد ،وجود دست فروش ها که اغلب به فروش اجناس چینی می پردازند و متکدیان بی سامان و همچنین یادگاری ها ی و اطلاعیه و اعلامیه های بر روی دیوار های و کاشی کاری های تاریخی چهره ی بافت سنتی بازار را مخدوش کرده است.
چند وقتی است که بازار سمنان تغییر شکل محسوسی در بافت و ظاهر مغازه های خود از سوی صاحبانش دارد تغییری که تاریخ و قدمت را نشانه گرفته و مغازه داران با دکوراسیون و طراحی جدید و اغلب بیگانه سعی در جلب و جذب مشتریان خود می کنند.
رییس میراث فرهنگی سمنان درپاسخ به این حجم از تخلفات صورت گرفته، گفت : متاسفانه دست ما از نظر حقوقی در برابر این تخلفات بسته است و ما تنها می توانیم کسانیکه به صورت مستقیم در حال تخریب بنا هستند به مراجع قانونی معرفی کنیم ولی از آنجاییکه این تخلفات به صورت پنهانی و گاها شبانه صورت می گیرد عملا خارج از محدوده اختیارت حقوقی ماست.
در کنار تمام این بی قانونی و آلودگی های فرهنگی بر چهره بازار سمنان، شاهد تخریب بخشی از بافت سنتی بازار در محله اسفنجان بودیم که با تغییر کاربری بخشی از آن تبدیل به پارکینگ و قسمت دیگری از آن با بی مهری به مخروبه جایگزین شده و متاسفانه سبب اعتراض اهالی محله اسفنجان و مردم است.
برای چرایی این موضوع با طرح های اخیر شهرداری آشنا شدیم ، پروژ ه هایی که مانند نوشدارو بعد از مرگ سهراب بر پیکر بی جان بازار تجویز شده است.
شهردار سمنان در خصوص جزییات طرح بازسازی محله اسفنجان گفت : کلنگ این طرح در سال 93 در سه هزار و پانصد متر مربع و با اعتبار 30 میلیارد ریال زده شد و قراراست مراکز تجاری ، خدماتی، مسکونی به شکل سنتی و همگون با بافت قدیم ساخته شود.
این در حالی است که نماینده سازمان یونیدو(سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل) در ایران بافت تاریخی بازار سمنان را محلی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی عنوان کرده بود که بی شک در کنار معرفی استان سبب رونق اقتصادی و اشتغال نیز می شود.
احیا بافت تاریخی و سنتی بازار در کنار فراهم کردن زیر ساخت های لازم برای جذب گردشگر تنور بازار سمنان را گرم تر خواهد کرد.
گزارش : فاطمه همتی