اولین کنفرانس آگاهی‌دهی در مورد "اهمیت عملی شدن پروژه‌ی تاپی" صبح امروز با حضور مقامات محلی هرات، فراه و معینان وزارت خارجه ترکمنستان و افغانستان، معین وزارت معادن و پطرولیم، مقامات امنیتی و شماری از مردم برگزار شد.

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، این کنفرانس در تالار "امان الله خان غازی" در مرکز شهر هرات برگزار شد.
«محمد آصف رحیمی» والی هرات در این کنفرانس گفت که در شرایط فعلی ایجاد و شروع برنامه‌هایی چون پروژه‌ی تاپی در کشور می‌تواند تاثیرگذار باشد.

وی گفت که این پروژه سال‌های متمادی روی کاغذ موجود بود و پیش‌قدمی ترکمنستان باعث تشویق دیگر کشورها جهت اجرایی شدن این پروژه گردیده است و مردم افغانستان نه تنها این پروژه را یک پروژه اقتصادی می‌دانند بلکه به آن به عنوان یک پروژه امنیتی نیز می‌نگرند.

رحیمی افزود که این پروژه برعلاوه‌ اینکه در رشد اقتصادی تاثیرگذار است، بلکه گاز و برق را به خانه های مردم می‌آورد و ده‌ها تاثیر مثبت دیگری نیز برای مردم و کشور دارد.

وی گفت که افغانستان تا کنون از چنین برنامه‌های بزرگ منطقوی محروم بوده است.
به باور والی هرات، مهمترین قسمت پروژه‌ تاپی آغاز کار عملی در کشور ترکمنستان بود که شروع شده است.
او افزود: آنچه از هرات منحیث اولین ولایتی که این خط لوله از آنان می‌گذرد این است که امنیت این پروژه به طور دائم تامین شود.

در همین حال "وفا حاجی‌اُف" معین وزارت خارجه‌ ترکمنستان نیز طی سخنانی گفت: ترکمنستان به عنوان کشور بی‌طرف نزدیک‌ترین همکاری‌ها را با افغانستان داشته بنابراین همواره راه‌حل‌های دیپلماتیک را برای برقراری صلح مطرح کرده است.

وی افزود که ترکمنستان در نشست سازمان ملل متحد همواره اعلام نموده است که مسائل افغانستان می‌تواند صرفا از راه سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل گردد لذا رئیس جمهور ترکمنستان اعلام نمود که ترکمنستان آمادگی دارد تا تحت حمایت سازمان ملل متحد خاک خود را برای مذاکرات صلح بین‌الافغانی در خدمت آنان بگذارد.

حاجی‌اُف تاکید کرد که ما طرفدار اقدامات عملی هستیم که بتواند در احیای اقتصاد افغانستان تاثیرگذار باشد و در این رابطه می‌توانیم به عنوان مثال به افزایش حجم صادرات برق به افغانستان اشاره نماییم.
وی گفت که افغانستان و ترکمنستان کشورهایی هستند که می‌توانند در روابط اقتصادی قاره‌ آسیا نقش مهمی را ایفا کنند.

معین وزارت خارجه‌ ترکمنستان تاکید کرد که تاپی صفحه‌ جدیدی را در تاریخ روابط ترکمنستان و افغانستان گشوده و سبب ایجاد صلح در دو کشور خواهد شد.

او خاطر نشان ساخت که در این پروژه افغانستان می‌تواند سالانه یک میلیارد دالر درآمد را از بابت ترانزیت کسب کند و حدود دوازده هزار اشتغال نیز در این کشور ایجاد خواهد شد.

وی تاکید کرد که طرح‌های مهمی که ترکمنستان در بخش اقتصادی در افغانستان اجرا می‌کند، ثروت مشترک دو کشور است.

او یادآور شد که در ۷ آپریل سال جاری نشست کمیته‌ هماهنگ‌کننده طرح تاپی برگزار شد که در جریان آن طرفین موافقتنامه مربوط به سرمایه‌گذاری را امضا نموده که مطابق این موافقتنامه کارهای مربوط به مرحله‌ بعدی این طرح از سوی سهام‌داران به عنوان قدم اول ۲۰۰ میلیون دالر امریکا سرمایه‌گذاری خواهد شد.

"وفا حاجی‌اُف" معین وزارت خارجه‌ ترکمنستان افزود که وقتی در مورد اهمیت طرح تاپی سخن می‌گوییم باید یک موضوع دیگر را مورد توجه قرار دهیم و آن این است که موضوع اجرای طرح‌هایی همچون خط ‌آهن و خط انتقال برق نیز در مسیر تاپی در دست بررسی است.

وی تاکید کرد که تمام این طرح‌ها در زمینه‌ بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم در ولایت‌ها و نیز ایجاد هزاران فرصت شغلی اهمیت زیادی را خواهد داشت و برای رسیدن به طرح‌های مذکور مساله تامین امنیت مهم‌ترین موضوع است.

"نصیر احمد اندیشه" معین وزارت خارجه‌ افغانستان نیز گفت که اجرایی شدن پروژه‌ی تاپی این مفهوم را می‌رساند که هماهنگی کشورهای منطقه می‌تواند باعث شکوفایی اقتصادی، رفاه عمومی، تامین امنیت و گسترش همکاری‌ها و اعتماد در میان ملت‌های ساکن منطقه‌ی آسیای میانه و آسیای جنوبی گردد.

وی افزود: اجرایی شدن این پروژه بر علاوه‌ اهمیت منطقه‌ای، تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم برای همسایه‌های ما بخصوص جمهوری اسلامی ایران داشته و مراودات اقتصادی دو کشور را افزایش خواهد داد.

اندیشه تاکید کرد که تاپی جایگزین هیچ پروژه‌ای نیست بلکه تقاضای انرژی در جنوب آسیا در ۲۰ سال آینده به اندازه‌ای زیاد است که چند پروژه مانند تاپی نمی‌تواند ضرورت انرژی پیش‌بینی شده در هند و پاکستان را فراهم کند.

وی در تکمیل سخنش افزود به همین دلیل افغانستان معتقد است که پروژه‌ تاپی افزون بر رفع کمبود گاز در این کشورها، سبب کاهش تنش‌ها و ایجاد همدیگر فهمی و تفاهم خواهد شد و زمینه برای گسترش تجارت در منطقه را فراهم خواهد کرد.

معین وزارت خارجه‌ افغانستان خاطر نشان ساخت که تاپی فراتر از یک پروژه‌ اقتصادی است، این پروژه گام بلندی در نزدیکی کشورهای منطقه به شمار می‌رود.

او اطمینان داد که دولت افغانستان در تامین امنیت این پروژه از هیچ اقدامی کوتاهی نخواهد کرد.
"نصیراحمد اندیشه" معین وزارت خارجه‌ افغانستان افزود که رئیس جمهورغنی این پروژه را برای رفاه نسل‌های آینده با اهمیت می‌داند.

"همچنین آصف ننگ" والی فراه در کنفرانس گفت: سرنوشت پروژه تاپی به سرنوشت مردم ما گره خورده و از همین جهت این پروژه اهمیت بالایی دارد.

وی گفت که منطقه‌ای که ما در آن هستیم جغرافیای جنگی بوده و این تعریفات را هیچ چیزی تغییر نخواهد داد تا زمانی که ما به یک تقاطع اقتصادی تبدیل شویم.

ننگ خاطر نشان کرد که افغانستان از لحاظ دادن فرصت‌ها برای توسعه‌ی منطقه پتانسیل قوی دارد اما این پتانسیل‌ها همیشه دست‌خوش بازی‌های سیاسی شده است.

والی فراه تاکید کرد که پروژه تاپی نقش اساسی را در مبحث تغییر جغرافیای جنگ به جغرافیای اقتصادی دارد.
وی گفت که تاپی می‌تواند موقعیت افغانستان را در سازمان "اَکو" و "سارک" تغییر بدهد چرا که ذخیره بسیار بزرگی است برای تولید انرژی و توسعه‌ مارکت دارا می‌باشد.

والی فراه گفت: تا جایی که به فراه ارتباط دارد خط لوله از چهار ولسوالی این ولایت عبور می‌کند و اقوام بزرگی که در این منطقه قرار دارند بدون هیچ مشکلی از تاپی استقبال کرده‌اند.

وی خاطر نشان ساخت که به دلیل عبور خط لوله‌ گاز تاپی از ولایت فراه، مناطقی چون "جوزا" ولسوالی بکواه، کوهستانات، فراه‌رود در این ولایت به ولسوالی تبدیل خواهد شد.

وی گفت که در این مناطق خدمات افزایش یافته و سه کندک نظامی نیز جهت تامین امنیت پروژه‌ تاپی ایجاد می‌شود.

او اظهار امیدواری کرد تا پروژه‌ تاپی دست‌خوش بازی‌های سیاسی منطقه به خصوص اژده های که در اطراف ما واقع شده است، نشود.

"کامران علیزایی" رئیس شورای ولایتی هرات نیز طی سخنانی در این کنفرانس گفت که پروژه‌ تاپی امید مردم کشور است و می‌تواند زمینه‌ کار را برای مردم فراهم و در تامین امنیت تاثیر مثبت بگذارد.

وی با تشویق مردم به وحدت و همدلی گفت که باید در راستای کار پروژه‌ تاپی تمام مردم سهم بگیرند تا این پروژه مربوط به یک قوم و مافیا نباشد.

او از مسئولین خواست تا در این زمینه توجه جدی داشته باشند.
وی در پایان گفت که پروژه‌ تاپی می‌تواند باعث اعتماد بیشتر مردم به دولت شود و زمینه کار را برای همه فراهم سازد.

قابل ذکر است که تاکنون پس از آغاز کار عملی پروژه تاپی نزدیک به ۳۰ کیلومتر از لوله‌های گاز در خاک ترکمنستان نصب شده و به گفته مقام‌های وزارت معادن، این پروژه به زودی در خاک افغانستان نیز آغاز خواهد شد.

این کنفرانس در حالی در هرات برگزار می‌شود که پیش از این نیز مردم هرات با راه‌اندازی همایش‌ ها از اجرایی شدن این پروژه بزرگ استقبال و حمایت کرده بودند.
انتهای پیام/
برچسب ها: افغانستان ، کنفرانس ، تاپی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.