به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بندرعباس؛ بناب یکی از روستاهای استان هرمزگان، از توابع شهرستان بندرخمیر و بخش رویدر در شمال غربی استان هرمزگان واقع شده است.
بناب به معنی بن آب است و این روستا به خاطر داشتن چشمه های آب که آب مورد نیاز نخلستان های خود روستا و بخش رویدر را تامین می کند، بناب نام گرفته است.
بیش از 490 نفر و 135 خانوار در این روستا زندگی می کنند.
زبان مردم روستا اَچَمی یا اَچُمی است (زبان اَچَمی یا اَچُمی از گویشهای به جا مانده از زبان فارسی پهلوی مربوط به دوره ساسانیان و پیش از آن میباشد، واز زبان اصلی مردمان جنوب است.)
یکی از اصلی ترین کار مردمان روستای بناب، کشاورزی و کاشت و پرورش درختان خرماست.
وجود نخلستان های انبوه که از ابتدای ورودی روستا تا چشمه اصلی آب ( معروف به گُم (gum) ) کشت شده اند یا به صورت خود رو رشد و نمو نموده اند.
نخل های خنیزی(khanyzy) ، موصلی(moosaly) ، خاصّویی (khassooei) ، نغار، پروس خش (poruskhash) ، از مهم ترین نخل های روستای بناب است.
خرماهای روستای بناب و شهر رویدر از باکیفیت ترین خرماهای استان هرمزگان محسوب می شوند.
این نخل ها همانند هلال، بناب را در بر گرفته اند و یک منظره ی زیبایی را به وجود آورده اند.
رطب و خرماهای کشاورزان بنابی علاوه بر مصارف داخلی به استان های همجوار همچون فارس و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود.
علی آقا از ساکنان این روستا با اشاره به وجود پتانسیل های فراوان برای ایجاد پرورش ماهی و زنبور عسل در این منطقه می گوید: محصول رطب و خرمای این منطقه به صورت سنتی تولید و برداشت می شود؛ در حالی که اگر به صورت صنعتی از این موقعیت استفاده شود هم تولید بیشتر و هم ارزش افزوده بالا تری برای صاحبان نخلستان ها خواهد داشت.
در قسمت جنوبی روستای سرسبز بناب 2 کوه صخره ای بلند وجود دارند که چون این صخره ها دو لایه هستند در گویش محلی به آن دول لا پر (dul la par) گفته می شود.
راه ورودی بناب یعنی تنگه بناب از میان این دو صخره می گذرد.
صخره ای که سمت شرق تنگه قرار گرفته به دول لا پر درکرتو(der ker too) و صخره ای که درسمت غرب این تنگه قرار گرفته به دول لا پرهو ان خو(how an khoo) معروفند.که می شود از بالای این صخره ها بناب را از نمای بالا مشاهده نمود.
خانم قریشی که برای گردش برای اولین بار به این آمده است با ابراز شگفتی از وجود بافت قدیمی خانه ها در این روستا و طبیعت بکر و دست نخورده باغ می گوید: این روستا با وجود چشمه های همیشه جوشان و برکه های خنک این منطقه را به جایی دلپذیر برای تفریح و گردش تبدیل کرده است.
کوه های بلند این روستا داری انواع زیادی داروهای گیاهی مانند آویشن کریشک گل گاو زبان است و درختانی مانند برکو(بنه) کسور اخور(بادام وحشی) و ترشه که این درختان 2 ماه از سال ثمر می دهند و جمع آوری آن کار بسیار مشکلی است.
بخشدار بخش رویدر با اشاره به ایجاد زیر ساخت های صورت گرفته در این روستا گفت: طرح های احداث بوستان، آسفات و روشنایی معابر و تهیه و نصب سطل زباله از سال گذشته با اعتبار بیش از 212 میلیون و 759 هزار ریال آغاز شده است.
رحیمی افزود: برای تکمیل این طرح های 150 میلیون ریال نیاز است.
وی با اشاره به تصویب 2 میلیارد ریال برای اجرای طرح هادی روستایی در این منطقه گفت: ساخت بوستان، ساختمان دهیاری و طرح های فرهنگی و ورزشی در دستور کار قرار دارد.
بخشدار بخش رویدر با تاکید بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در بحث گردشگری روستای بناب افزود: ایجاد بازارچه عرضه صنایع دستی و محصولات فرهنگی، ایجاد سکو آلاچیق و اقامتگاه مورد نیاز برای پذیرایی از مهمانان در تپه های مشرف به نخیلات و رودخانه ها، ایجاد راه های دسترسی به نخیلات، ساخت جاذبه های مصنوعی همچون سد، استخر ؛ افزایش حجم آبشارهای منطقه با ایجاد سدهای کوچک در برخی نقاط و برگزاری اردوهای گردشگری کوهنوردی از جمله برنامه ریزی های صورت گرفته برای تقویت بخش گردشگری منطقه است.
فاصله این روستا تا بندرعباس ۱۵۰کیلومتر و تا مرکز شهرستان بندرخمیر ۹۵کیلومتر است.
انتهای پیام/م