ماريان گاسر گفت: سوريه يكی از كشورهايی است كه انجام كار بشردوستانه در آن پرچالش است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خانم «ماريان گاسر» رئيس نمايندگی كميته بين­ المللی صليب سرخ در سوریه در گفتگویی به بررسی وضعیت امدادرسانی در سوریه از سوی کمیته بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر پرداخته است که مشروح آن در ادامه از نظر می گذرد.

*در ابتدا کمی درباره تجربه كار با كميته بين­ المللی صليب سرخ و سوابق حرفه­ ای­ تان بگویید.

من بيش از ۲۵ سال است كه با كميته بين­ المللی صليب سرخ كار می­كنم. در اين مدت در مناطق زيادی بوده­ ام؛ عمدتاً در خاورميانه و آفريقا. از سال ۲۰۰۹ در سوريه هستم؛ از زمانی كه هنوز هيچ درگيری­ ای در سوريه وجود نداشت مأموريتم را در اين كشور آغاز كردم. ما در دو سال اول، يك نمايندگي كوچك غيرعملياتي داشتيم كه بيش­تر بر مسائل بشردوستانه مربوط به بلندی­های اشغالی جولان متمركز بوديم. در آن­جا نقش يك ميانجی بشردوست و بی­طرف را ميان سوريه و اسرائيل ايفا می­ كرديم تا به مردم جولان كمك كنيم كه به سوريه بيايند. اوضاع بر همين منوال بود تا زمانی كه درگيری­ها آغاز شد؛ و اكنون، متأسفانه خشونت­ها ادامه دارد و درگیری­ها وارد ششمين سال خود شده­ است.

*آيا واقعاً براي كاركنان سازمان­های بشردوستانه ميسر است تا کار خود را در وضعیت کنونی سوریه به­ درستی انجام دهند؟ آيا كميته بين­­ المللی صليب سرخ می­ تواند براساس اصول خود (بی­طرفی، استقلال، بی­غرضی، كار بشردوستانه) در سوریه كار كند؟

اصل مهم بشردوستانه ما كمك­ رسانی به مردم است، در هر كجایی كه باشند؛ چه در مناطق تحت كنترل دولت، يا در مناطق تحت كنترل نيروهای مسلح مخالف در سراسر سوريه.

پس از شش سال درگيری در سوريه، بيش از ۱۲ ميليون نفر به شدت نيازمند كمك­های بشردوستانه هستند و اين در حالی است كه بيش از ۸ ميليون نفر در داخل اين كشور آواره شده­ اند. اين اعداد و ارقام بزرگ در پسِ اين مهم قرار دارند كه پشت تمام خطوط مقدمِ درگيری انسان­هايی هستند كه روی كمك­های بشردوستانه ما حساب می­ كنند.

واقعاً تأسف­بار است كه امروزه در سوريه می­ بينيم آوارگان در چادرها، ساختمان­های نيمه­ كاره يا مدرسه­ ها زندگی می­ كنند؛ غيرنظاميانی كه تنها به اين دليل آسیب دیده­ اند كه به آن­ها فرصت گريز از منطقه درگيری داده نشده؛ بيمارستان­هایی كه کارشان بازگرداندن سلامت به انسان­ها است به شدت آسيب­ ديده يا ويران شده­ اند؛ و یا زيرساخت­های­ آبرسانی كه نمی­ توانند به نيازهای اوليه هزاران نفر پاسخ دهند. به هرطرف كه نگاه کنيد، شاهد درد و رنج­ زياد و نيازهای بزرگ بشردوستانه هستيد. ما بايد به اين مردم كمك كنيم، هر كسی كه باشند؛ زن، مرد و كودك.

در بعضی از اين مناطق، بيش­تر در مناطق تحت كنترل نيروهای مخالف، و هم­چنين در مناطقی مثل الفوعه یا كفريا، دسترسی به مردم نيازمند كماكان برای ما يك چالش است. با اين وجود لازم است تا به تلاش­های خودمان ادامه دهيم چراكه در هر جنگ و در طول هر درگيری غيرنظاميانی هم هستند كه در آن مناطق زندگی می­كنند و از اين شرايط به شدت رنج می­ برند. اين درد و رنج­ها به ويژه در مناطق تحت محاصره و دور از دسترس شديدتر است. بيش­تر مردم در اين مناطق به كمك­های بشردوستانه، خدمات درمانی مناسب و تغذيه متناسب یا به ندرت دسترسی دارند و یا اصلاً ندارند. ما تمام تلاش خود را به كار می­ گيريم تا به اين مناطق نيز دسترسی داشته باشيم.

سوريه يكی از كشورهايی است كه انجام كار بشردوستانه در آن پرچالش است. علاوه بر رعايت دستورالعمل­ها و گرفتن مجوزهای لازم، مسئله بسيار پيچيده و ناپايدار امنیتی در منطقه وجود دارد؛ ما بايد برای تضمين ايمنی كاروان­های امدادی و كاركنان خود با كنشگران متعددی در تمام طرف­ها گفت­گو كنيم. و اين یکی مهم­ترين چیزهایی است كه می­ خواهم هر كسی كه در مخاصمه سوريه درگیر است آن را بداند.

به منظور دسترسی به مردم در تمام طرفهای خط مقدم، لازم است تا مردم كميته بين المللی صليب سرخ را به عنوان يك سازمان بی طرف و بی غرض ببینند. ما با تمام کسانی كه مسئول كنترل مناطق مختلف در سوريه هستند گفتگو می كنيم چراكه ما بايد مورد پذيرش همه باشيم. امروز اين تنها راهِ كمك رسانی به کسانی است كه هر روز برای بقای خود تلاش می كنند.

اين رويكرد، هرچند بسيار آهسته، اما نتايجی هم داشته است.  از اواخر سال ۲۰۱۵، ما مجوزهای بيش­تری برای دسترسی به مناطق محاصره شده داشته ­ايم. تنها در ماه آوريل، موفق شديم هفت عمليات كمك ­رسانی بشردوستانه در پنج منطقه محاصره شده در سوريه انجام دهيم. بدون شك اين يك پيشرفت تلقی می­ شود چراكه اين رقم معادل تعداد عملياتی است كه طی هشت ماه اولِ سال ۲۰۱۵ موفق به انجام آن شديم. از اين میان، دو یا سه منطقه بود كه از سال ۲۰۱۲ امکان دسترسی به آن­ها را نداشتیم. ما از اين­كه اجازه دسترسی به اين مناطق را به­دست آورديم بسيار خوشحال هستیم.

با وجود پيشرفت مشخصی كه داشته ­ايم، كماكان برای دسترسی به مردمِ نيازمند خطر می ­كنيم، چون ممكن است درگیری در هر لحظه از سرگرفته شود و هرگز تضمینِ کاملی درکار نیست كه طرف­های درگیری دست از مبارزه بكشند. به هر حال، ما به تلاش خود برای دسترسی منظم و ايمن به قربانیان ادامه خواهيم داد. اگر بخواهيم كمك مؤثری برای مردم سوريه در جاهايی مثل الفوعه، كفريا انجام دهيم، اين دسترسی نبايد تنها یک بار باشد. ما بايد كمك­های امدادی را به­ طور منظم به آن­ها برسانيم. آن­ها بايستی بدانند كه غذا و دارویی كه به آن­ها می­ رسانيم، ادامه خواهد داشت و وقتی بسته­ های غذای­شان تمام می ­شود، می­ توانيم بسته­ های تازه برایشان بياوريم.

دسترسی منظم برای مردم ارزشمند است؛ چه از بعد مادی و چه از بعد روانی. وقتی كه ماه گذشته به برخی از این مناطق برگشتم، شاهد بهبود چشمگیری در وضعيت مردم، به­ خصوص زنان و كودكان، بودم. آن­ها می­خنديدند و با سرزندگی با من حرف می­زدند و این خیلی تأثيرگذار بود. همه اين­ها به اين دليل است كه ما توانستيم به اين مناطق دسترسی منظم داشته باشيم. ما بايد برای داشتن دسترسی بشردوستانه منظم و بدون مانع به تلاش خود ادامه دهيم؛ به ­طور مشترك و در همه خطوط مقدم؛ و مهم­تر از همه، بايد اين كار را در همه جای سوريه، هرجا كه نياز به كمك باشد انجام دهيم.

*با وجود اخطارهای متعدد در خصوص حمايت از خدمات مراقبت­های درمانی، می­ بینیم كه امدادگران و تأسیسات درمانی در سوريه مورد حمله قرار می­ گيرند. كميته بين­ المللی صليب سرخ برای پيشگيری از چنين آسيب­هايی و توقف خشونت چه كاری می­ تواند انجام دهد؟

جریان گفتگو درباره حقوق بين­ المللی بشردوستانه، به ويژه درخصوص نحوه انجام مخاصمات در سوريه، كند است. تلاش ما بر این است که در شرايط فعلی اين موضوعات را تا حد امكان از طريق گفتگوی محرمانه با همه طرفين درگيری مطرح کنيم. با اين وجود، لازم است كارهای بسيار بيش­تری انجام شود تا از درد و رنج غيرنظاميان، به عنوان پيامد درگیری، در سوريه جلوگيری شود.

براي مثال، وخامت اخير اوضاع را در حلب درنظر بگيريد كه در كمتر از يك هفته ۶ مركز درماني مورد حمله قرار گرفتند. بیش­تر آن­ها دیگر کارآمدی ندارند. چنين حملاتی نه تنها به شمار غيرقابل قبولي از قربانيان منجر می­ شود بلكه باعث مرگ يا زخمي­ شدن كاركنان در پست­های مهم درمانی يا تخريب زيرساخت­ها و تجهيزات حياتی می­ گردد. درگيری شديد و روزانه، تیراندازی­های كور، حملات هوايی يا خمپاره­هايی كه بر مناطق مسكونی شهر شليك می­ شوند؛ اين­ها تنها درد و رنج و ترس غيرنظاميان را گسترده­ تر و چندين برابر كرده و به منابع و زيرساخت­ آبرسانی ضروری آسيب رسانده است.

برای ما كاركنان بشردوست هم سخت است. وقتی خطوط درگیری در آتش می­ سوزد، ما نمی­ توانيم برای كمك­ رسانی از آن­ها عبور كنيم. و اگر این کار را بكنيم، جان كاركنان خود را به خطر انداخته ­ايم. سوريه كشور خطرناكی برای كاركنان بشردوست است. از سال ۲۰۱۱ تا به حال ۵۳ نفر از داوطلبان جمعيت هلال احمر سوريه درحال انجام خدمت، و در لباس­ها، ماشين­ها و آمبولانس­هايی كه به وضوح با نشان­ جمعیت هلال احمر سوریه مشخص شده­ بودند، در حين كمك به زخميان كشته شدند.

*همانطور كه شما اشاره كرديد، كميته بين­ المللی صليب سرخ، به دليل شدت درگیری­ها در سوريه، در كمك ­رسانی به مردم  اين كشور با دشواری­هايی روبرو است. همكاری ميان كميته بين­ المللی صليب سرخ و جمعيت هلال احمر سوريه در چه سطحی است؟

از آغاز درگيری­ها، جمعيت هلال احمر سوريه همواره شريك راهبردی ما بوده ­است. ما همكاری بسيار خوبی داريم. جمعيت هلال احمر سوريه هزاران داوطلب در شعب و دفاتر فرعی خود در سراسر اين كشور دارد.  مطمئناً آن­ها از طرف كميته بين­ المللی صليب سرخ و از طرف ديگر شركاي نهضت بین­ المللی صلیب سرخ و هلال احمر، و همین­طور از سوی فدراسيون بين ­المللی جمعيت­های صليب سرخ و هلال احمر حمايت می­ شوند. اما، در كنار اين­ها نقش كميته بين­ المللی صليب سرخ در سوريه حمايت اخلاقی از همكاران سوری، چه داوطلبان و كاركنان جمعيت هلال احمر سوريه و چه كاركنان خودمان، از طريق حضور در كنار آن­ها و كار كردن با آنها تحت هرگونه شرايط خطرناك است. آن­ها با تعهد چشمگیرشان شايسته چنين حمايتی هستند. آن­ها، هر روز، خطرات زيادی را به جان می­ خرند و دشواری­های بزرگی را تحمل می ­كنند؛ چه در حين كار و چه در زندگی شخصی­شان.

به كمك جمعيت هلال احمر سوريه، ما می­ توانيم كارهای زيادی انجام دهيم و اين جمعيت نيز با حمايتی كه از كميته بين­ المللی صليب سرخ دريافت می ­كند كارهای زيادی انجام می ­دهد. شما اين كارها را زمانی كه ما در كنار يكديگر در منطقه كار می­ كنيم می­ بينيد. ما واقعاً دست در دست يكديگر كار می­ كنيم.

*كنشگران بشردوست ديگری نيز در سوريه كار می­ كنند.  هماهنگی ميان اين سازمان­ها در زمینه كمك­ رسانی به مردم سوريه تا چه حد است؟ ممكن است درباره كمك ­رسانی مشترك و اخير كميته بين­ المللی صليب سرخ و سازمان ملل متحد كه پيرو مذاكراتی انجام شد كه ايران هم در آن شركت داشت بيش­تر توضيح دهيد؟

مهم­ترين سازمان­های بشردوستانه در سوريه جمعيت هلال احمر سوريه، كميته بين ­المللی صليب سرخ و آژانس­های سازمان ملل متحد هستند. هم­چنين، سازمان­های غيردولتی بين ­المللی نيز حضور دارند اما تعداد آن­ها بسيار اندك است. در خصوص سازمان­های غيردولتی بومی، ما از برخی انجمن­های خيريه حمايت می ­كنيم كه آن­ها براي مثال غذا­های آماده استفاده را در آشپزخانه ­های عمومی تهيه می­ كنند. تنها در شهر حلب ما روزانه هزاران وعده غذايی را در اختيار آسيب­ پذيرترين افراد در هر دو طرف شهر قرار می ­دهيم.

سوريه كشور بسيار منحصربه­ فردي است كه كميته بين ­المللی صليب سرخ در آن­جا به­ طور مشترك با سازمان ملل متحد كار كرده است تا به مردمی كه در دست­ نیافتنی­ ترين مناطق در سوريه زندگی می­ كنند كمك رسانی كند. اين كار در ابتدا با توافقی كه با مشاركت ايران که در برخی مناطق بدست آمد آغاز شد. مهم است كه در اين­جا اشاره كنم كه اين توافق توسط طرفين درگيری به­دست آمد و سازمان ملل متحد آن را تسهيل كرد. كميته بين­ المللی صليب سرخ، به عنوان يك سازمان بی­طرف و بی­غرض در مذاكرات سیاسی نقشی ندارد. نقش ما، در كنار جمعيت هلال احمر سوريه، صرفاً ماهيت بشردوستانه دارد؛ كمك ­رسانی به مردمی كه نيازمند كمك هستند.

منبع: مهر

انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.