به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم؛ آیتالله محمد تقی مصباحیزدی در جلسه درس اخلاق که در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، با اشاره به بحث تبعیت از هوای نفس اظهار کرد: خداوند در یک حدیثی قدسی میگوید که اگر بندهای میل خودش را به میل من مقدم بدارد و تابع هوای نفس باشد، چندین اتفاق برای او میافتد، اول اینکه کارش پراکنده میشود، یعنی مسیر مشخصی برای رسیدن به هدف ندارد و بعید است که به نتیجه هم برسد.
وی ادامه داد: انسان تابع هوای نفس همچنین دنیایش آشفته میشود، آن چنان خداوند دلش را مشغول میکند که به کار دیگری نرسد. زمانی که ذهن انسان مشوش باشد، هر اندازه هم زحمت بکشد، باز هم چیزی گیرش نمیآید. اما بر اساس حدیث قدسی اگر انسان دلخواه خداوند را بر دلخواه خودش مقدر بداند، نخستین فایدهاش این است که خداوند فرشتگانی را برای حفظ این انسان میگمارد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم افزود: خداوند برای انسانی که تابع هوای نفس خودش نباشد، آسمان و زمین را کفیل روزی او قرار میدهد. معمولا انسان برای کسب درآمد، داد و ستد و تجارت میکند، خداوند به انسانی که با هوای نفسش مبارزه میکند، گفته است که ضامن سود او در تجارت خواهد بود.
آیتالله مصباحیزدی با اشاره به رابطه ثروت اندوزی با هوای نفس گفت: برخی میگویند که ما افرادی را دیدیم که از هوای نفس تبعیت کردند، اما اموال زیادی را اندوختند، آیا این با سخن خداوند در تناقض نیست؟ پاسخ این است که این که افراد اموالشان چقدر است با آن چیزی از این اموال به دست میآورند، یکسان نیست. ثروتمندترین انسان استان ما کسی بود که غذایش به دلیل بیماری سرطان، نان جو بود. روزی انسان بیش از آنچه مقدر شده باشد، نیست.
وی ادامه داد: در حدیثی آمده است که اگر انسان خواسته خدا را بر خواسته خودش ترجیح بدهد، خداوند مقدر میکند که تمام تلاش و همش متوجه آخرت شود و دیگر دلبستگی به دنیا نداشته باشد. چنین فردی دیگر فکر و ذکرش متوجه دنیا نمیشود و خداوند خودش امور دنیایی را برایش تامین میکند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم افزود: همه ما انسانها از اینکه نیازمند باشیم و احساس فقر و کمبود کنیم، ناراحت میشویم، اما معمولا اصحاب دنیا به دنبال تملق مردم هستند تا از این طریق کمبود و فقرشان را جبران کنند، اما کسی که به دنبال خواسته خدا باشد، غنای خودش را در درون خودش جستجو میکند و دیگری نیازی به تملق کردن برای مردم ندارد، چون دلبسته دنیا نیست و خداوند نیاز او را کفالت کرده، پس احساس فقر نمیکند.
آیتالله مصباحیزدی با اشاره به احساس فقر اظهار کرد: اصحاب دنیا همیشه احساس فقر میکنند، یا فقر مادی دارند و دست به سوی مردم دراز میکنند یا اینکه در جنبههای دیگر احساس فقر میکنند که از مردم سود ببرند یا اینکه مردم به آنها رای بدهند. البته احساس احتیاج انسان به خداوند متفاوت است و چنین احساسی عین ثروت و عزت است. چیزی از این بالاتر نیست که انسان دستش را به سوی خداوند دراز کند. روزی دست خداوند است و اگر انسان به وظیفهاش عمل کند، دیگر نیازی به تملق دیگران ندارد.
وی ادامه داد: انسانها از چند حالت خارج نیستند، یا به دنبال لذتهای آنی هستند که اسیر هوای نفس میشوند و به چیزی دیگر توجه ندارند، این انسان فقط به فکر لذت است و دیگری کاری به خداوند ندارد و کافر شناخته میشود. اما مومنین هم سه دسته هستند، دسته اول به دنبال منافع مادی از راه حلال هستند، اما دسته دوم بیشتر به فکر نعمتهای اخروی هستند و کمتر به نعمتهای دنیوی می اندیشند، دسته سوم ولی به فراتر از نعمتهای دنیوی و اخروی فکر میکنند و به دنبال لذت اصلی یعنی همان لقای الهی هستند.
استاد برجسته حوزه علمیه افزود: امام علی(ع) فرمودند که من خداوند را از ترس جهنم یا شوق به بهشت عبادت نکردم، بلکه چون خداوند را شایسته عبادت دیدم، او را عبادت کردم. برخی در آخرت به مقام لقای الهی میرسند و چنین مقامی را خداوند به شهیدان وعده داده است.
آیتالله مصباحیزدی با اشاره به راههای مقابله با هوای نفس گفت: خداوند به دسته اول مومنین وعده داده است که اگر با هوای نفس مقابله کنند، روزی آنها را تامین خواهد کرد، خداوند به دسته دوم مومنین هم وعده داده که اگر از هوای نفس تبعیت نکنند، غصه دنیا را از آنها خواهد برداشت تا به فکر آخرت باشند. اما وعده خداوند به دسته سوم مومنین این است که در آخرت به دیدار محبوب خودشان نائل میشوند و این بالاترین نعمت برای یک بنده عاشق خداوند است.
وی ادامه داد: اگر خداوند را دوست داریم، باید کاری کنیم که خداوند هم ما را دوست داشته باشد و برای این کار باید از دستورات الهی اطاعت کنیم و با هوای نفس به مبارزه برخیزیم تا دیگر غم دنیا را نخوریم و خداوند ما را دوست داشته باشد.