به گزارش
گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از «نیویورکر،» ماه گذشته بوئینگ با ایران توافقی تاریخی امضا کرد تا 109 هواپیمای مسافربری را به تهران بفروشد و واگذار کند. ارزش این معامله که به بیش از 20 میلیارد دلار می رسد، بزرگ ترین فروش کالاهای آمریکایی به ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. ایران ایر برای نوسازی ناوگان فرسوده خود که به زمان انقلاب اسلامی برمی گردد، به این هواپیماها نیاز دارد. ایران پیوسته بابت مشکلات مکانیکی هواپیماهای فرسوده خود گلایه می کند.
معامله بوئینگ، دور جدیدی از روابط واقع بینانه و سود آور هر چند غیر رسمی با ایران را یک سال بعد از امضای توافق هسته ای کلید می زند. اما سرنوشت این دو ابتکار، هنوز با مشکل مواجه است. توافق هسته ای، هنوز شکننده است. روابط دیپلماتیک میان آمریکا و ایران در دو سال اخیر نیز با وجود انجام 9 دیدار میان جان کری و محمدجواد ظریف در سال گذشته، کم کم به تلخی می گراید. انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا و ایران نیز بر توافق هسته ای و معامله بوئینگ، سایه افکنده است.
به ادعای این گزارش، روز چهارشنبه نتایج یک نظر سنجی در ایران نشان داد مردم از توافق هسته ای و آمریکا ناامیدتر شده اند. رئیس جمهور ایران که ابتکار عمل توافق را در دست داشت، با موج واکنش های منفی روبه رو شده است. او سال 2013 با این وعده در انتخابات پیروز شد که با دیپلماسی هسته ای، تحریم ها را رفع کند و اقتصاد ایران را بهبود ببخشد.
طبق گزارشات «ایران پل» و «دانشگاه مریلند،» تقریبا سه چهارم شرکت کنندگان در این نظرسنجی معتقدند بعد از توافق، پیشرفتی ندیدهاند و اعتمادی ندارند که واشینگتن به تعهدات خود پایبند بماند.
ایران از ماه ژانویه و هم زمان با رفع تحریم ها، تولید نفت خود را به میزان یک میلیون بشکه افزایش داده است و صادرات نفت خود را دو برابر کرده است. اما شرکت ها و بانک های بزرگ خارجی هنوز به سرمایه گذاری در ایران تمایل ندارند. تحریمهای آمریکا به دلایل دیگر نیز همچنان پابرجاست.
محمدجواد ظریف در مصاحبه ماه قبل خود در اسلو گفت: «آمریکا فقط در ظاهر،تحریم ها را لغو کرده است و شرکت های اروپایی از گشایش هرگونه روابط تجاری با ایران می ترسند؛ مبادا آمریکا به بهانه نقض تحریم ها آن ها را تنبیه کند. مردم ایران منتظر هستند تأثیر رفع تحریم ها را در عمل ببینند.»
«نانسی گالاگر،» مدیر مرکز مطالعات بین المللی و امنیتی در همین خصوص گفت: «گویا ایرانی ها هنوز به طور کامل نمی دانند که تحریم های برجای مانده آمریکا، همراه با نبود ثبات به دلیل سیاست های آینده آمریکا تا چه میزان می تواند بر توانایی آن ها در دسترسی به حساب های مسدود شده و تعامل اقتصادی با کشورهای دیگر غیر از آمریکا تاثیر بگذارد.»
او مدعی شد: «اگر عامه مردم ایران، شاهد کاهش نرخ بیکاری و مزایای محسوس توافق هسته ای نباشند، انتخاب مجدد روحانی با اما و اگرهایی روبه رو خواهد شد.»
دولت اوباما امیدوار بود این توافق بتواند باعث همکاری بیشتر ایران در زمینه بحران های منطقه، به ویژه پایان دادن به ناآرامی های سوریه و نبرد علیه داعش شود. طبق نظرسنجی، 98 درصد ایرانیان نسبت به داعش نظر بسیار منفی دارند؛ اما اکنون و با این شرایط تمایلی به همکاری کشورشان با آمریکا برای مبارزه با داعش ندارند.
از سوی دیگر دولت آمریکا نیز مشکلات خود را دارد. مخالفان اوباما معتقدند توافق هسته ای باعث افزایش قدرت ایران شده است؛ هفته گذشته، نمایندگان جمهوری خواه مجلس آمریکا به توقف قرارداد بوئینگ رای دادند و قصد دارند تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال کنند.
انتهای پیام/