به گزارش خبرنگار
حوزه صنعت تجارت و کشاورزی گروه
اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ امروزه برداشت های غیراصولی و مصرف بیش از اندازه آب مشکلات بسیاری را برای مردم مناطق مختلف ایران به ویژه استان فارس به وجود آورده است؛معضلاتی که نه تنها زندگی ساکنان این منطقه را از نظر خشکسالی و جیره بندیهای آب مختل نموده، بلکه به دلیل فرو نشست های زمینی اهالی جنوب شرقی این استان را مجبور به تخلیه خانه های خود کرده است.
این موضوع در حالی اتفاق افتاده که برخی افراد بدون توجه به وضعیت بحرانی موجود اقدام به کارهای غیراصولی و در بیشتر مواقع غیرانسانی از جمله برداشتهای بیش از اندازه منابع آبی و کشت محصولاتی مانند برنج
میکنند؛ بیتوجهی به آینده آبی استان فارس علاوه بر تشدید بحران کمبود آب، در فرو نشستهای زمینی نیز تاثیر گذار است.
علی وقفچی سخنگوی کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس دهم شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به مشکلات کمبود آب و خشکسالی در مناطق مختلف ایران، اظهار کرد : متاسفانه ما هنوز در خصوص بحران آب و خشکسالی برخی مناطق کشور به طور جدی ورود پیدا نکردیم و با توجه به قرارگرفتن ایران در یک منطقه نیمه خشک و فرهنگ نامناسب مصرف آب در بخشهای صنعتی و کشاورزی، باید اقداماتی مناسبی انجام دهیم.
وی ادامه داد : این مسئله در کمیته تخصصی آب کمیسیون کشاورزی مجلس دهم شورای اسلامی در اولویت قرار گرفته است و در نخستین جلسه بررسی و نتیجه آن به اطلاع مردم خواهد رسید.
وقفچی در خصوص مشکلات کمبود وجیره بندی آب و استفاده نادرست از آب شرب در کشاورزی استان فارس، گفت : با توجه به این که بحران های حاکم در جوامع مختلف مانند بحران غذا، وابستگی ویژه ای به آب دارد باید برای رفع آن اقدامات اساسی انجام شود؛ بر این اساس در گام اول باید بحث مدیریت و تکنولوژی آب در برنامههای آتی مجلس و دولت قرار گیرد .
سخنگوی کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس دهم با اشاره به منع استفاده آب شرب برای کشاورزی در استان هایی مانند فارس که دچار خشکسالی شدهاند، اظهار داشت: در بسیاری از مناطق و استانهای کشور فقط آب شیرین وجود دارد و باید با یک مدیریت صحیح و با استفاده از تکنولوژیهای روز ، مشکل آبیاری محصولات کشاورزی رفع شود یا محصولاتی در این مناطق کشت شود که نیاز کمتری به آب داشته باشند.
وی تاکید کرد : اولین اولویت، تامین آب شرب و مصرفی مردم است بنابراین باید قوانینی تدوین وتصویب شود که در استان هایی مانند زنجان ،آذربایجان شرقی و فارس از مصرف آب شرب برای کشاورزی جلوگیری شده و کشت محصولاتی مانند برنج و گندم منع قانونی داشته باشد.
وقفچی افزود : مصوبه ای تقدیم مجلس دهم شده که براساس آن تمام محصولات تابستانی و نیازمند به آب فراوان از برنامه کشت در کشاورزی ایران حذف شود که همچنان در دست ارزیابی و بررسی است .
سخنگوی کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس دهم شورای اسلامی تصریح کرد : یکی از مهم ترین موضوع هایی که باید به طور جدی به آن توجه شود طرح آمایش سرزمین و کشت هرمحصول در منطقه مختص آن است، بنابراین کشت برنج در استان فارس منع قانونی دارد .
وقفچی ادامه داد: می بایست یک کارگروه یا نهاد مختص این امر برای طرح آمایش سرزمین تشکیل شود زیرا برخی کشاورزان فقط به فکر سود دهی خود هستند و توجهی به مشکلات ناشی از بحران آب ندارند.
وی خاطرنشان کرد : با نظام مند کردن مرکز آمار کشت ایران ، تشدید نظارت در بحران آب ، کشت محصولات اختصاصی در هر استان ، مدیریت درست آب ، فرهنگ سازی و ترویج استفاده از آبیاری نوین در کشاورزی ، ارتقای بهره وری محصولات ، تخمین میزان سوددهی در کشت محصولات با توجه به مشکل کم آبی میتوان با مشکلات این چنینی مقابله کرد.
تشکیل کارگروه تخصصی شهرستان های فارس برای حل بحران آبهمچنین رضا انصاری نماینده استان فارس در مجلس دهم شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: با توجه به بحرانهای حاکم در این استان ازجمله خشکسالی ، کم آبی و جیره بندی باید برنامه ریزی های اساسی درخصوص ساماندهی آب در دستور کار دولت قرار گیرد؛ اکنون سد رودبار برای تامین آب مورد نیاز به عنوان تنها منبع آبی برای 4 شهرستان استان فارس در نظر گرفته شده است .
وی ادامه داد : متاسفانه این تقسیم بندی های انجام شده در استان سبب ایجاد تنش های اجتماعی می شود بنابراین دولت باید نسبت به این امر یک نگرش آینده نگرانه داشته باشد ؛ براساس دستور فوری معاون اول ریاست جمهوری پس از تهیه گزارشی از وضعیت کنونی بحران آب در استان فارس، ابن موضوع در اولویت های شورای عالی آب کشور قرار گرفته است .
انصاری تصریح کرد : کارگروهی نیز از نمایندگان شهرستان های استان فارس در مجلس دهم شورای اسلامی برای حل هرچه سریع تر بحران خشکسالی و منع کشت محصولات نیازمند به آبیاری مانند برنج و گندم ،تشکیل شده تا با ساماندهی سرمایه های موجود، مشکلات این استان رفع شود.
نماینده مردم استان فارس در مجلس دهم شورای اسلامی در پایان گفت: به دلیل برداشت بیش از حد منابع آبی ، این مناطق دچار فرو نشست های زمینی شده و این امر بافت مسکونی شهرستان های داراب و زرین دشت را غیر قابل سکونت کرده و اهالی این مناطق با مشکل اساسی مواجهاند .
بر اساس این گزارش با توجه به موارد مذکور باید برای رفع اینگونه معضلات ، از برداشت های غیراصولی آب جلوگیری شود و با مدیریت صحیح مشکلات پیش رو را کاهش داد که میتوان برای تحقق این امر کنتورهایی برای سنجش و نظارت میزان مصرف این برداشتها در اراضی کشاورزی منطقه نصب شود .
انتهای پیام/