به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از یاهو، یکم تا هفتم اوت (11 تا 18 مرداد) هفته تغذیه با شیر مادر است. این مسئله در رشد بشر و جامعه بشری اهمیت بسیاری دارد.
بر اساس گزارشی که به تازگی بوسیله یونیسف منتشر شده است، تغذیه نوزاد با شیر مادر در نخستین ساعت تولد و برقراری ارتباط پوستی با او، نرخ مرگومیر نوزادان را به شدت کاهش میدهد. بنابر اعلام یونیسف، حدود 77 میلیون نوزاد در سراسر جهان از نعمت استفاده از شیر مادر در ساعت اولیه تولد محروم هستند. به طور مثال، در هند گاهی اوقات کودکان را در ساعت اولیه تولد با آبقند یا شیر گاو تغذیه میکنند. اقدامات اینچنینی باعث میشود نوزاد نتواند مواد مغذی و پادتنهای مورد نیاز بدنش را دریافت کند.
تغذیه نوزاد با شیر مادر فواید بسیار زیادی دارد که در ادامه تعدادی از آنها را به اجمال بررسی میکنیم.
محافظت در مقابل بیماری آغوز، نخستین شیری است که سینه مادر آن را تولید میکند. این شیر حاوی «ایمونوگلوبولین ای» در مقادیر زیاد است. این ماده دور غشای مخاطی داخل بینی، دهان و روده نوزاد لایه محافظی را ایجاد و از او در مقابل میکروبهای مضر محافظت میکند. برای نوزادان نارس آغوز مفیدتر است و پروتئین و چربی بیشتری را به بدن آنها میرساند. بنابراین میتوان گفت شیر مادر نخستین منبع تغذیه و محافظت در مقابل بیماری است.
بر اساس گزارش مؤسسه ملی علوم بهداشت محیط زیست آمریکا، احتمال مرگومیر کودکانی که از شیر مادر تغذیه شدهاند، 20 درصد از 28 روزگی تا یک سالگی کمتر است. تغذیه اختصاصی با شیر مادر در 6 ماه نخست زندگی احتمال ابتلا به عفونتهای دستگاه گوارشی و درگیری با بیماریهایی مانند اسهال را کاهش میدهد. در بلندمدت نیز از خطر ابتلا به دیابت نوع یک و سرطانهای کودکان میکاهد.
بهبود رشد شناختی گرچه تاکنون گزارشهای ضدونقیضی در خصوص این مورد منتشر شده است، باید گفت تغذیه با شیر مادر ضریب هوشی کودکان را افزایش میدهد. نتیجه تحقیقی که از سال 1982 روی 6 هزار کودک برزیلی انجام شد نشان داد آن دسته از کودکانی که مدت زمان بیشتری از شیر مادر تغذیه میکنند، ضریب هوشی بالاتری دارند و در تحصیل و کار موفقترند. به گفته محققان، دلیل این مسئله وجود اسیدهای چرب اشباعنشده زنجیره بلند در شیر مادر است که گفته میشود در رشد مغز تأثیر زیادی دارد.
ایجاد رابطه عاطفی میان مادر و فرزند احساس امنیت و توجه از سوی مادر در سلامت کودک بسیار اهمیت دارد. تغذیه از شیر مادر فرصت ارتباط چشم در چشم و پوستی را برای کودک فراهم میکند. این ارتباط نه تنها به کودک حس امنیت میدهد، بلکه به مادر نیز احساس رضایت میبخشد.
افزایش سلامت مادرشیر دادن به کودک نه تنها برای او، بلکه برای مادر نیز بسیار مفید است. این مسئله احتمال بروز سرطان سینه و تخمدان را در زنان کاهش میدهد. شیر دادن به کودک همچنین با سوزاندن میزان زیادی کالری، به مادر در کاهش وزن پس از زایمان کمک میکند.
خلاف نظری که تاکنون وجود داشت، تحقیقات جدید نشان میدهد شیردهی تراکم استخوان را کاهش نمیدهد و باعث پوکی استخوان نمیشود. بر اساس تحقیقات، مادرانی که به کودکان خود شیر میدهند کمتر به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند. گرچه بارداری خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به دلیل افزایش چربی خون و تجمع چربی در ناحیه کمر بالا میبرد، شیردهی همانطور که گفته شد باعث لاغری و کاهش چربی خون میشود.
ارزانی و راحتی شیردهی در حالی که تغذیه با شیرخشک هزینهبر است و دردسرهای خود را دارد، شیر مادر همه پادتنها و مواد مغذی را به رایگان در اختیار کودک قرار میدهد.
انتهای پیام/