به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ فوربز در مطلبی درباره دورنمای توافق نفتی اوپک برای کاهش سقف تولید کشورهای تولیدکننده نوشت: ایران پس از سالها تحریمهای مالی و اقتصادی غرب اکنون در حال بازگشت به جایگاه سابق خود در بازار جهانی نفت است. در ماه ژانویه توافق هستهای ایران با 1 + 5 درهای بازارهای بینالمللی را به روی صدها هزار بشکه نفت خام این کشور باز کرد و میلیاردها دلار درآمد نفتی تهران که در خارج از کشور بلوکه شده بود را به آن بازگرداند.
فوربز در ادامه نوشت: هرچند لغو تحریمهای بینالمللی در زمانی صورت گرفت که بازار جهانی نفت عمدتاً به دلیل تولید نفت شیل آمریکا با عرضه مازاد مواجه بود و به تبع آن، بهای نفت خام نیز به دلیل اشباع بیش از حد بازار از رقم خارقالعاده 107 دلار در هر بشکه در ژوئیه 2014 به زیر 40 دلار سقوط کرده بود، ایران بلافاصله پس از توافق هستهای از قصد خود برای افزایش تولید نفت و رساندن آن به سطح پیش از تحریمها خبر داد.
در ادامه این مطلب آمده است: ایران با وجود آنکه پیش از تحریمهای بینالمللی دومین صادرکننده بزرگ نفت خام اوپک بود، با آغاز تحریمها به یک بازیگر بیتاثیر در بازار نفت جهان تبدیل شد. اما اکنون با برداشته شدن تحریمها، این کشور دوباره به یک بازیگر نفتی تاثیرگذار تبدیل شده و در همین مدت کوتاه، پس از عربستان و عراق جایگاه سوم اوپک را به خود اختصاص داده است.
ایران هم اکنون نه تنها در بازار اروپا بلکه در آسیا نیز برای افزایش سهم خود درگیر یک جنگ نفتی تمامعیار با عربستان است؛ چراکه چین و ژاپن پس از آمریکا، دومین و سومین واردکننده بزرگ نفت در جهان به شمار میروند.
فوربز در ادامه نوشت: ایران تاکنون از درخواست دیگر تولیدکنندگان اوپک برای کاهش سقف تولید نفت خود تمکین نکرده است و بیژن زنگنه – وزیر نفت این کشور - روز گذشته (سهشنبه) بار دیگر تاکید کرد کشورش هنوز به سطح موردنظر خود در تولید نفت دست نیافته است تا در آستانه برگزاری نشست اوپک در الجزایر امیدها نسبت به کاهش تولید نفت کمرنگتر از گذشته شود. زنگنه اعلام کرد کشورش هنوز درباره حضور در نشست ماه آینده اوپک در الجزایر نیز تصمیمگیری نکرده است.
ایران در ماه فوریه -- یعنی یک ماه پس از لغو تحریمهای بینالمللی – نیز در حالیکه قطر، عربستان سعودی، روسیه و ونزوئلا وعده حفظ سقف تولید نفت خود در سطح ژانویه را مطرح کردند، از کاهش تولید نفت خود امتناع کرد.
یک مقام اوپک به تازگی در مصاحبه با فوربز گفت چنانچه ایران با کاهش تولید نفت خود موافقت نکند، سایر اعضای اوپک نیز تولید خود را کاهش نخواهند داد. بنابراین، مادامیکه ایران به سطح مورد انتظار خود در تولید نفت نرسد، نمیتوان به یک توافق کلی برای فریز نفتی امیدوار بود.
طبق آخرین گزارش ماهیانه اوپک، تولید نفت خام ایران در ماه ژوئیه (31 روز منتهی به 11 مرداد)، 3.629 میلیون بشکه در روز بود که در مقایسه با ماه پیش از آن، 12 هزار بشکه افزایش داشت. با این حال، تولید نفت ایران هنوز به رقم 4 میلیون بشکه در روز که پیش از تحریمها به آن دست یافته بود، نرسیده است تا ایران همچنان دلیل محکمی برای ادامه مخالفت خود با کاهش تولید نفت داشته باشد.
علاوه بر این، برخی تحلیلگران معتقدند در صورت رسیدن ایران به سقف تولید نفت خود در دوران پیش از تحریم، رقابت سخت موجود میان این کشور و عربستان که در حال حاضر، علاوه بر بازار نفت در حوزههای دیگری نیز در منطقه خاورمیانه در جریان است، مانع از موافقت ایران با توافقنامه فریز نفتی خواهد شد.
انتهای پیام /