به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، سوزاندن آثار به جا مانده مزارع پس از برداشت محصول، سنت نادرستی است که هنوز در بین برخی کشاورزان مرسوم است؛ سنتی که این روزها و با پایان فصل برداشت، بسیاری از مزارع کشور را به آتش میسپارد و علاوه بر آسیب رساندن به خاک و آلوده کردن هوا، احتمال گسترش آتش به دیگر نقاط از جمله مراتع و جنگلها را افزایش میدهد.
عنایتی افزود:سوزاندن ضایعات محصولات کشاورزی علاوه بر کاهش محصول برنج و گندم موجب افزایش مصرف کود شیمیایی و سموم کشاورزی برای تقویت این زمین ها می شود .
وی با بیان اینکه بطور متوسط 60 درصد کاه و کلش شالی پس از برداشت قابل دسترس است، گفت: سالانه یک میلیون و 800هزار تن کاه و کلش در زمین های شالیزاری وجود دارد.
وی افزود: از این مقدار یک میلیون و 80هزار تن قابل استفاده برای تعلیف دام است، که ارزش اقتصادی این کاه بیش از 820 میلیارد ریال است.
توصيه های کارشناسی حفظ مواد آلی خاک پس از برداشت گندم
مهندس پور نصرالله افزود : آتش سوزی مزارع علاوه بر خطرات زيست محيطی باعث از بين رفتن موجودات مفيد خاک از جمله انواع عنکبوت ها ، سنجاقک ها و پارازيت های موجود در منطقه می شود که به صورت طبيعی دشمن حشرات و محافظان اکوسيستم های طبيعی است.
وی تغيير بافت خاک و کاهش ماده آلی را از ديگر اثرات مضر آتش بر خاک نام برد و گفت: انجام شخم که بتواند کاه و کلش را به درون خاک ببرد حتی اگر کشت بعدی برنج باشد ، با غرقاب کردن زمين ، کاه و کلش مواد آلی خاک می شود که اين به سود محصول برنج است .
وی افزود: سریع و ارزان بودن، آماده سازی راحت برای کشت بعدی، از بین بردن علفهای هرز مزارع و آفات گیاهی و از بین بردن باقیمانده که موجب نامنظم سبز شدن در کشتهای ردیفی می شود، از جمله اهداف کشاورزان برای آتش زدن مزارع پس از برداشت محصول است.
به گفته وی ، در چند سال اخیر با افزایش دستگاههای مخصوص بسته بندی کاه ،آتش زدن کاه و کلش کم شده است و بسیاری از شالیکاران این منطقه کاه را جمع آوری ، بسته بندی و به فروش می رسانند.
وی یکی دیگر از دلایل جمع آوری نکردن کاه را گرفتن رتون یا پرورش دوباره ساقه برنج عنوان کرد و گفت: شمار زیادی از کشاورزان برای گرفتن برنج رتون به رغم اینکه مانعی برای رشد مجدد ساقه شالی نیز است، کاه را جمع آوری نکرده ،ولی آتش هم نمی زنند.
سروان ابراهیمی افزود: دود ناشی از سوزاندن کاه سبب اختلال در تنفس راننده ، کاهش تمرکز رانندگی ،عدم دید کافی برای رانندگان خودروهای عبوری و حتی عابران پیاده در مجاور زمین های کشاورزی و به وجود آمدن حوادث رانندگی می شود.
وی با بیان اینکه با توجه به بررسی های صورت گرفته در استان همواره نقض ماده 180 آئین نامه راهنمایی و رانندگی یا همان عدم توجه به جلو در راس علل تامه تصادفات جاده های حاشیه روستاها قرار دارد گفت: یکی از خطراتی که در هنگام آتش کشیدن بوته برنج به وجود می آید نبود دید کافی رانندگان و ایجاد تصادف رخ به رخ با وسائط نقلیه جلویی است.
هشدارهای هواشناسی مازندران به کشاورزان
اسدی با تاکید بر خودداری از روشن کردن آتش در جنگل، افزود: اگر افراد به هر دلیلی نیاز به روشن کردن آتش در جنگلها دارند حتماً از خاموش شدن آن اطمینان حاصل کرده و سپس منطقه را ترک کنند.
انتهای پیام/