باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد‌؛

تکرار سمفونی غم انگیز محیط زیست/نابودی دریاچه نمک و خطر ایجاد کانون ریزگردهای نوظهور

دریاچه نمک قم رو به نابودی و اضمحلال است،این خبر ناخوشایند،دل هر دوستدار محیط زیست و طبیعت را به درد می آورد،روندی که از 50 سال پیش آغاز شد اما از سال 82 با شتاب،سرعت و عمق بیشتری همراه شد.

تکرار سمفونی غم انگیز محیط زیست/نابودی دریاچه نمک و خطر ایجاد کانون ریزگردهای نوظهوربه گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،دریاچه نمک قم از دیر باز به عنوان یکی از عرصه های طبیعی استان مذکور مطرح بوده است،. مجموعه ای عظیم از نمک که خطر نابودی آن جدی تر از گذشته احساس می شود و حالا دوستداران طبیعت از آن به عنوان یک معضل جدی یاد می کنند.

اضمحلال و نابودی دریاچه قم از 50 سال پیش شروع شد،در آن مقطع از این روند به عنوان خطری جدی یاد نمی شد،زیرا روند نابودی آن بسیار کند و آهسته پیش می رفت،اما از سال 82 با تشدید مساله خشکسالی،روند شتابان اضمحلال دریاچه قم با سرعت وشتاب هر چه بیشتری همراه شد،این نابودی به میزانی با شتاب همراه شد که بعد از مدتی 11 روستای واقع شده در حد فاصل دریاچه نمک و(حوض سلطان) خالی از سکنه شد.

*نمک هایی که در طول قرن ها پدید آمده اند

سید احمد شفیعی،معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم در گفت و گو با رسانه ها و جراید در تشریح روند شکل گیری این دریاچه و مختصات و ویژگی های آن اظهار داشت:شوری بسیار بالای آب از ویژگی های برجسته این دریاچه است و این میزان و ضریب از شوری در برخی مقاطع همچون تابستان به میزانی تشدید می شود که قطعات نمک بر روی سطح آب غوطه ور می شوند.

وی می افزاید:زمین این دریاچه نیز آکنده از نمک است که بر اثر انباشته شدن سیلاب ها و آب های سطحی در طی قرن های مُتَمادی پدید آمده است.

بر اساس اظهارات وی،مقرر است همایشی با حضور و مشارکت 7 استان درگیر در این حوزه آبگیر تشکیل شود،مشارکت استانهای همدان،قزوین،اصفهان،قم،تهران،مرکزی و البرز از نکات برجسته این همایش محسوب می شود زیرا به هر حال هر کدام از این استانها به فراخور امکاناتی که از آن برخوردارند می توانند در این عرصه ورود کرده و برای برون رفت از وضعیت موجود،بخشی از کار را عهده دار شوند.

کارشناسان معتقدند،اُفت سطح آب،افزایش دما،برداشت های بی رویه از منابع آبی،کاهش شدید بارندگی ها از نمونه عوامل اثر گذار در پدید آمدن این بحران زیست محیطی محسوب می شود.

*خطر ایجاد کانون ریزگردهای نوظهور

تبعات و عوارض ناخوشایند نابودی دریاچه نمک قم در ابعاد متعدد قابل بررسی و واکاوی است،نخستین مورد معطوف می شود به چالش اراضی کشاورزی و تعمیق و تشدید بحران های طبیعی برای این محدوده زراعی از کشور که باید پیش از افزایش و تسری بحران به مناطق دیگر برای آن چاره اندیشی شود.

از سوی دیگر صاحب نظران معتقدند استمرار وضعیت موجود،خطه مذکور را به کانونی از بحران ریزگردها مبدل می سازد،پدیده ای که در برخی از نقاط کشور به معضل و دغدغه ای جدی تبدیل شده است.

شوربختانه همجواری قم با استان تهران،ظهور و بروز چنین پدیده ای را برای پایتخت نشینان تسهیل می کند و تحقق این واقعه می تواند تهرانی هارا با معضلات جدی همراه سازد که رهایی از آن مستلزم اعتبارات و طرح های ویژه زمان بَر خواهد بود.

برخی از دوستداران محیط زیست همچون فرهاد شاهمیری،معتقد است تبعات و عوارض زیست محیطی و طبیعی نابودی و خشکی دریاچه قم صرفا به استان قم ختم نمی شود و می تواند بسیاری از استان های کشور را درگیر خود سازد که ثمره شوم این پدیده،از بین رفتن بخش وسیعی از اراضی کشاورزی در میان مدت و بلند مدت خواهد بود.

*400هزار هکتار از اراضی قم مستعد بیابانی شدن هستند

یکی از کم لطفی های بزرگی که به این استان شده به حقابه این خطه از کشور معطوف می شود،امری که به دلیل فقدان و عدم تامین مناسب آن،قم  را با چالش هایی متعدد و متنوع همراه ساخته که این کاستی و محدودیت می تواند با خسارت های جدی طبیعی،اقتصادی و حتی اجتماعی همراه شود.

آنچنان که معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم عنوان می کند:در حال حاضر400 هزار هکتار از اراضی استان قم مستعد بیابانی شدن هستند و 40 هزار هکتار دیگر نیز در معرض ریزگردها قرار دارد که تشدید آن می تواند به نابودی اکوسیستم منتهی شود.

خداحافظی فلامینگوها در این استان از دیگر تبعات نامیمون خشکسالی و بیابانی شدن دریاچه نمک قم و اراضی پیرامونی آن است.

بطور طبیعی در شرایطی که وضعیت طبیعی برای میزبانی از پرندگان مهاجری همچون فلامینگو مساعد نیست،حضور دوباره مجدد این گونه  از پرندگان در مناطق مورد اشاره بسیار ضعیف است،حضوری که می تواند بِسانِ کشورهای توسعه یافته به منبع درآمدی قابل توجه برای صنعت گردشگری تبدیل شود،اما با چنین شرایط و اوصافی نه تنها نمی توان به کسب در آمد از محل گردشگری اندیشید،بلکه حیات و بقاء در این محدوده طبیعی با مخاطراتی همراه است که باید برای آن چاره اندیشی لازم لحاظ شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۵
آقا اجازه! اولیاء امر،جنبۀ مثبتش را در نظر میگیرن! میدونین چقدر نمک برای استحصال و صادرات به دست می آید؟
آخرین اخبار