به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،پس از وقفه ای سه ساله،هفته گذشته با تصویب آیین نامه اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص کد شناسه و رهگیری کالا،دولت گامی مثبت و سازنده را در راستای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی و برخورد با قاچاق کالا برداشت.
به اعتقاد کارشناسان،با اجرایی شدن این طرح ،بخش قابل توجهی از بهانه تراشی ها برای برخورد با کالاهای قاچاق در حوزه عرضه و توزیع از بین می رود.
این طرح که به نظام کدینگ کالا موسوم است با هدف پیگیری و رصد و رهگیری کالاها و محصولات از مبداء تا سطح عرضه در دولت دهم در دستور کار قرار گرفت.
به واقع دولت گذشته در صدد بود تا با نصب ایران کد و برچسب هایی که به طرح شبنم معروف بود مقابله با محصولات و کالاهای قاچاق را تسهیل و تقویت کند و به نوعی می توان این برچسب ها را شناسنامه ای برای محصولات و کالاهای مجاز وارداتی خطاب کرد که مقرر بود وجه تمایزی میان محصولات مجاز و غیر مجاز محسوب شود اما پس از گذشت مدتی،برچسب های مذکور نیز بصورت غیر قانونی در سطح بازار عرضه شد و چه بسیار کالاهای قاچاقی که با نصب برچسب شبنم جعلی بر روی آن،به عنوان محصولات مجاز در ویترین و انبار فروشگاه ها دپو یا عرضه می شد.
* برچسب هایی برای پوشش عرضه آزادانه کالای قاچاق
محمد بُنَک دار،یکی از فعالان حوزه اقتصادی و بازاریان غرب استان تهران در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،عنوان کرد:طرح شبنم در گام اول،ایده ای مطلوب برای مقابله با کالای قاچاق و عرضه آن محسوب می شد،اما با اندکی تامل عمیق و دور اندیشی،شکست چنین طرحی دور از انتظار نبود.
وی افزود:واضح و مبرهن است در شرایطی که اسکناس و تراول چک های تقلبی چاپ و توزیع می شود که در مواردی حتی فعالان بازاری که از صبح تا شب با پول سر و کار دارند نیز به سختی آن را شناسایی می کنند و در پاره ای از مواقع تجهیزات تستر پول نیز صحت و اصالت چنین پول ها و تراول هایی را تایید می کند،چاپ و توزیع برچسب های طرح شبنم و توزیع برخلاف ضوابط و قاعده آن در بازار دور از ذهن نبود.
بُنَک دار گفت:اساسا فعالان حوزه قاچاق کالا،مبالغ هنگفتی را برای تسهیلِ فعالیت های غیر قانونی خویش هزینه می کنند و طبیعتا با چنین اوصافی دور زدن طرح شبنم،امر چندان دشواری به نظر نمی رسید.
وی افزود:به واقع می توان گفت عده ای با سوء استفاده از این طرح به توزیع و فروش محصولات قاچاق در بازار مبادرت ورزیدند و به نوعی این طرح برای عده ای به پوششی مناسب برای عرضه آزادانه محصولات قاچاق تبدیل شد.
* نظام کدینگ،نواقص طرح شبنم را مرتفع می کند
حسین صیفوری،دانش آموخته اقتصاد ،در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به ثمر بخشی طرح کدینگ کالا عنوان کرد:بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز،شناسایی محصولات قاچاق،غیر بهداشتی،غیر استاندارد،تقلبی،جعلی و...منوط به ارائه گواهی های دریافت شناسه کالا،ثبت گواهی،شناسه رهگیری شده است و در عرضه بازار خرده فروشی نیز توزیع و فروش کالاهای وارداتی در سطح بازار خرده فروشی منوط به نصب شناسه های مرتبط است و در غیر این صورت توزیع و عرضه چنین محصولاتی غیر قانونی به شمار می رود.
وی افزود:نظام کدینگ گامی موثر و سازنده در برخورد و مقابله با محصولات و کالاهای قاچاق محسوب می شود که به نحوی قابل توجه،خلاء ها و کاستی های طرح شبنم را پوشش خواهد داد.
صیفوری گفت:یکی از معضلات فعلی بازارِتوزیع ،در ارتباط با محصولات و کالاهای قاچاق ، به بهانه تراشی هایی معطوف می شود که برخی از اصناف و فعالان این حوزه،با طرح این ادعا که از اصالت یا قاچاق بودن محصولات اطلاع ندارند عرصه مقابله و مبارزه با پدیده قاچاق را دشوار می سازند و نظام کدینگ،اقدامی سازنده است که زمینه هر گونه بهانه تراشی در این خصوص را رفع می کند.
*اولویت با کالاهای وارداتی است
بر اساس گزارشات واصله،اولویت اجرایی این طرح،به کالاهای وارداتی متمرکز می شود و سپس در مرحله دوم اجرای این امر،در دایره وسیع تر در بخش محصولات و کالاهای تولید داخلی نیز اجرایی خواهد شد.
لازم به ذکر است که نصب کد شناسه و رهگیری کالا بر روی کالاهای وارداتی پس از تصویب و ابلاغ هیات وزیران،نیازمند دوره زمانی 6 ماهه برای درج و تولید آن روی کالاها است.
*ضرورت استمرار نظارت هدفمند بر محصولات قاچاق
بدون تردید یکی از اصلی ترین مولفه ها،در حصول سیاست های اقتصاد مقاومتی به مقابله و مبارزه با قاچاق کالا و ارز معطوف می شود و در این عرصه هر آنچه توفیقات بیشتری حاصل شود به همان میزان تسهیل تحقق سیاست های مذکور به نحوی شایسته تر رقم خواهد خورد.
اخیرا اقدامات موثر و سازنده بسیاری در برخورد و مقابله با کالای قاچاق صورت گرفته که بسیار نوید بخش به نظر می رسد.
بر اساس اخبار واصله،حجم کالاهای قاچاق در مقایسه با گذشته با کاهش مواجه شده و افت ارزش ریالی محصولات قاچاق از 25 میلیارد دلار به 15 میلیارد دلار موید توفیقاتی است که در این عرصه حاصل شده است.
محمد رضا مس فروش،مدیرکل صنعت،معدن و تجارت استان تهران نیز در گفتگویی کوتاه با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،از کاهش توزیع و ورود محصولات قاچاق به استان تهران در مقایسه به سنوات پیشین خبر داد.
مجموعه این اخبار موید حصول توفیقات هر چه بیشتر در برخورد و مقابله با کالاها و محصولات قاچاق است،امید آن می رود با استمرار این موفقیت ها در آینده،توفیقات مرتبط با این بخش همچنان با سرعت و شتاب فزاینده طی طریق کند که یقینا بازخورد آن در عرصه های متعدد اجتماعی،اقتصادی،فرهنگی و...مثبت و سازنده خواهد بود.
انتهای پیام/
از آنجا که کمرگ نمی تواند همه کالاها را چک نماید بر اساس اظهارات وارد کننده کالا کار می کند و این یکی از دلایل اصلی قاچاق است .بعد از اینکه جنس از گمرک خارج شد سریع توسط وارد کننده بین دهها نفر تقسیم می شود تا به مقصد برسانند . اینجاست که اگر جنس قاچاقی هم در هر جای کشور کشف شود به جای یک پرونده دهها پرونده تشکیل می شود و ... .