محمدجواد دهقانی سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در گفت وگو با خبرنگار
حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با بیان اینکه مقالات یک درصد برتر مقالاتی با بالاترین میزان اثرگذاری در دنیای علم هستند، گفت: استناد به مفهوم استفاده است و مقالاتی که استناد بیشتری دریافت می کنند از میزان استفاده بالاتری نیز برخوردار هستند.
سرپرست ISC اظهار داشت: برای انتخاب مقالات یک درصد برتر، در ابتدا پایگاه استنادی تامسون رویترز (آي.اس.آی) مقالات منتشر شده در مجلات دنیا را در ۲۲ رشته موضوعی قرار می دهد و سپس در هر سال مقالات را بر حسب تعداد استنادها مرتب سازی می کند.
وی افزود: یک درصد از مقالات برتر در هر یک از ۲۲ رشته موضوعی در هر سال انتخاب و به عنوان مقالات پراستناد معرفی می شوند. پایگاه شاخص های اساسی علم آی.اس.آی (ESI) همیشه مقالات پراستناد در ده سال اخیر را شناسایی و ارائه می دهد.
دهقانی با اشاره به اینکه تعداد مقالات یک درصد برتر ایران از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار بوده، بیان کرد: ایران در سال ۲۰۰۶ میلادی تعداد ۳۱ مقاله پراستناد منتشر کرده بود که این رقم در سال ۲۰۰۷ میلادی به ۵۶ مورد افزایش و سپس در سال ۲۰۰۸ میلادی به ۴۰ مورد کاهش یافت.
وی با بیان اینکه در سال ۲۰۰۹ تعداد مقالات پراستناد ایران به ۵۳ مورد رسید، افزود: تعداد این مقالات در سال ۲۰۱۰ به ۸۸ مورد و در سال ۲۰۱۱ به ۷۵ مورد رسید.
دهقانی عنوان کرد: در سال ۲۰۱۲ مجددا تعداد این مقالات افزایش یافته و به ۱۰۶ مورد افزایش یافت و از این سال به بعد مرتبا افزایش تعداد مقالات پراستناد کشور را شاهد هستیم که در سال ۲۰۱۳ تعداد مقالات پراستناد کشور به ۱۴۸ مورد و در سال ۲۰۱۴ به ۱۸۹ مورد رسید.
وی با بیان اینکه در سال ۲۰۱۵ تعداد این مقالات مجددا افزایش یافته و به ۲۲۵ مورد افزایش یافت، اظهار کرد: در حال حاضر از نظر میزان رشد مقالات یک درصد برتر ایران در سال ۲۰۱۵ رتبه دوم دنیا را دارد که اطلاعات سال ۲۰۱۶ هنوز کامل نشده و تعداد مقالات پراستناد ایران در این سال ۱۲۸ مورد است.
دهقانی ادامه داد: تعداد مقالات پراستناد دنیا متناسب با افزایش میزان تولید علم دنیا همیشه از یک سیر صعودی برخوردار بوده است. تعداد این دسته از مقالات از ۹هزار و۹۶۷ مورد در سال ۲۰۰۶ به ۱۵هزار و۳۸۱ مورد در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است.
به گفته وی، در سال ۲۰۱۶ تاکنون تعداد این مقالات ۶هزار و۱۶۸ مورد بوده است.
سرپرست پایگاه استنادی اعلام کرد: کل کمیت تولید علم دنیا در سال ۲۰۰۶ نزدیک به یک میلیون و۷۰۰هزار مدرک بود که در سال ۲۰۱۵ به حدود دو میلیون و۴۸۰ هزار مدرک رسید، از ابتدای سال ۲۰۱۶ تاکنون کمیت علم دنیا یک میلیون و۲۸۰ هزار مورد بوده است.
دهقانی افزود: کمیت تولید علم ایران در پایگاه استنادی آی.اس.آی از ۹هزار و۱۹۹ مورد درسال ۲۰۰۶ هم اکنون به رقم ۳۷هزار و ۱۴۶ مورد در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته و کمیت تولید علم از ابتدای سال ۲۰۱۶ تاکنون ۲۲هزار و ۹۴۶ مورد بوده است.
سرپرست ISC ادامه داد: با در نظر گرفتن سهم ایران از کل تولید علم دنیا مشاهد می شود که کشور در سال ۲۰۰۶ میلادی نیم درصد از کمیت تولید علم دنیا و همچنین سه دهم درصد از مقالات یک درصد برتر دنیا را داشته است.
به گفته وی، از سال ۲۰۱۳ میلادی سهم ایران از مقالات پراستناد دنیا از مرز یک درصد گذشت که در سال ۲۰۱۴میلادی سهم ایران از مقالات یک درصد برتر دنیا ۱.۳درصد بود و در سال ۲۰۱۵ میلادی به ۱.۵درصد رسید.
دهقانی با بیان اینکه از ابتدای سال ۲۰۱۶ تاکنون سهم ایران از مقالات پراستناد دنیا ۲.۱درصد است، افزود: سهم ایران از کل کمیت علم دنیا در سال ۲۰۱۶ هم اکنون حدود ۱.۸درصد است که نخستین بارسهم ایران از مقالات پراستناد دنیا از سهم ایران از کل کمیت تولید علم دنیا بیشتر شده است.
انتهای پیام/