به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛به نقل از بیبیسی، اکثر قریب به اتفاق صربهای بوسنیایی روز گذشته (یکشنبه) با شرکت در یک همهپرسی، 9 ژانویه را به عنوان "روز ملی" خود انتخاب کردند.
این همهپرسی جنجالی در حالی برگزار شد که دادگاه قانون اساسی بوسنی، بسیاری از دیپلماتهای غربی، مقامات اتحادیه اروپا و حتی دولت صربستان از دولت محلی منطقه صربنشین بوسنی خواسته بودند به منظور جلوگیری از تشدید تنشهای قومی از برگزاری این همهپرسی صرفنظر کند.
به گفته مقامات محلی، از مجموع 70 درصد آرای شمارش شده، 99.8 درصد صربهای بوسنیایی در همهپرسی روز گذشته از تعطیلی 9 ژانویه (20 دی) برای گرامیداشت روز ملی خود حمایت کردند. این در حالیست که دادگاه قانون اساسی بوسنی مستقر در سارایوو پیش از برگزاری این همهپرسی، این تعطیلی را به دلیل همزمانی با تعطیلات صربهای کاتولیک، نوعی تبعیض علیه بوسنیاییهای مسلمان و کرواتهای کاتولیکِ ساکن منطقه صربنشین بوسنی تلقی کرده و آن را غیرقانونی اعلام کرده بود.
همهپرسی روز گذشته در منطقه صربنشین بوسنی پس از رفراندوم جدایی از یوگسلاوی سابق در سال 1992 که به 3 سال جنگ داخلی در منطقه بالکان و کشته شدن بیش از 100 هزار نفر منجر شد، اولین همهپرسیای است که در این منطقه برگزار میشود.
نهم ژانویه روزی است که صربهای بوسنی در سال 1992 از این منطقه اعلام استقلال کردند و همین مسئله، آغازگر جنگ خانمانسوزی شد که هزاران شهروند بوسنیایی و کروات را در منطقهای که صربها آن را منحصراً برای خود در نظر گرفته بودند، قربانی کرد. این جنگ پس از جنگ جهانی دوم، خونینترین جنگ اروپا نام گرفت.
بسیاری از مفسران و کارشناسان سیاسی معتقدند هدف دولت منطقه صربنشین بوسنی از سرپیچی از حکم دادگاه قانون اساسی بوسنی و برگزاری این همهپرسی، تضعیف دولت مرکزی در سارایوو و زمینهسازی برای برگزاری همهپرسی جدایی از بوسنی است.
در حالیکه حدود 1.2 میلیون نفر در منطقه صربنشین بوسنی واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند، مقامات محلی، میزان مشارکت در همهپرسی روز گذشته را 56 درصد اعلام کردند.
انتهای پیام/