گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان - این روزها وقتی به بازارهای شوش سری بزنیم می بینیم که دیگر خبری از اون هیاهو و خرید جهیزیه نیست و در چند سال گذشته مادر و دخترانی را که با خوشحالی به همراه دخترانشان از این مغازه به آن مغازه می رفتند را با تعداد بیشتری می دیدیم اما این روزها آنقدر آمار ازدواج پایین آمده که وقتی به گوشه و کنارمان نگاهی می اندازیم می بینیم که تقریبا همه جوانان اطرافمان مجرد هستند و تعداد کمی از آن ها ازدواج کرده اند.
وقتی برای تهیه یک گزارش سری به بازارهایی زدم که دختران و پسران برای تهیه ملزومات زندگی به همراه خانواده های خود به بازار آمده بودند با چند نفری از آنها صحبت کردم و نظر چند نفر از آنها را در مورد ازدواج جویا شدیم.
برای مصاحبه با یکی از این دختران داخل مغازه ای شدم که سن و سال کم آن دختر جوان نظر مرا به خود جلب کرد و نزدیک او شدم و نظرش را راجع به ازدواج پرسیدم و گفت: به نظر من ازدواجی خوب است که در مرحله اول انتخاب درست داشته باشیم و خودمان بدانیم از ازدواج چه می خواهیم و بعد به یک نفر دیگر تعهد بدهیم. ما هردو برای آینده خود برنامه هایی داریم که باید برای رسیدن به آینده تلاش کنیم و ازدواج نباید مانع پیشرفت ما شود.
علی؛ پسر 37 ساله ای است که در بازار بلور فروشان فروشنده است. او می گوید: وقتی به ازدواج فکر کنم نمی دانم چرا یاد خریدارو فروشنده می افتم و فکر می کنم که دختران امروزی همان مجسمه های پشت ویترین هستند و نمی شود به آنها نزدیک شد و دخترانی هم هستند که فقط به فکر معامله بین طرفین هستند که اگر این معامله را قبول کنی باید تاوان سنگینی را در آینده پس بدهی، البته ناگفته نماند که دختران خوب هم هنوزهستند ولی این روزها شرایط زندگی بسیار سخت است و جوانان تصمیمی برای آینده خود ندارند.
سحر دختر جوانی است که از سرو وضعش مشخص بود روزهای متمادی در مراکز خرید به دنبال انواع مانتو و کیف و کفش است تا ظاهری مطابق با مد روز داشته باشد؛ به همراه مادرش در بازارشوش در حال قدم زدن بودند نزدیکشان رفتم و از او سوال کردم برای خرید جهیزیه به اینجا آمده اید؟! دختر جوان با تندی نگاهم کرد و گفت: چرا باید همه دختران ازدواج کنند و دلیل ازدواج کردن را من نمی فهمم من خودم برای خودم هم شغل دارم و هم درآمد و احتیاجی به کسی ندارم و در کنار خانواده ام زندگی می کنم و خوش می گذرانم.
او ادامه داد: اگر ازدواج کنم باید مسئولیت زندگی را به عهده بگیرم و هیچ وقتی برای خودم ندارم و پس از آن هم باید بچه دار شوم و بچه داری را هم به کارهای خانه اضافه کنم.
مادر سحر با غضب به دخترش نگاه کرد و گفت: زمان قدیم که من ازدواج کردم بحث این حرف ها نبود، پدرو مادرم یک روز مرا صدا کردند و گفتند دختر جان وقت ازدواجت رسیده باید به خانه شوهر بروی و یک نفر، تو را از ما خواستگاری کرده و شرایط ازدواج برای این پسر فراهم است و از نظر ما خانواده خوبی هم دارد و من هم به اعتماد پدرم «علی» را انتخاب کردم و بعد از گذشت 35 سال زندگی بسیار خوشحالم که به حرف پدر خدا بیامرزم گوش کردم ولی جوان های حالا اصلا حرف بزرگترهایشان را قبول ندارند.
شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت
بعد از این همه بحث و گفت وگو متوجه شدم دلیل اصلی ازدواج نکردن جوانان شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت است و نمی خواهند قبول کنند که اگر انتخاب درست در زندگی داشته باشند، می توانند در آینده موفق تر از زمان مجردی خود باشند.
نمی توانم بگویم دلیل اصلی ازدواج نکردن جوانان چیست!
شاید مهمترین دلیل این باشد که از زیر بار رفتن مسئولیت زندگی فرار میکنند و حتی جوانانی هم که ازدواج می کنند در مقابل یکدیگر باز شانه خالی می کنند و معنی مسئولیت پذیری و تشکیل خانواده هنوز برای آن ها جا نیفتاده است.
ازدواج سفید در ایران روز به روز در حال افزایش است، همچنین در 9 ماه آخر سال 2015 تعداد کسانی که ازدواج کردند 3.4 درصد کاهش پیدا کرد و از سویی طلاق هم در ایران نسبت به سال قبل آن 4.2 درصد رشد پیدا کرده است.
«فاطمه ذوالقدر» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو هیئت رئیسه کمسیون فرهنگی ، دلیل ازدواج نکردن جوانان را مشکلات اقتصادی در جامعه دانست و گفت: متاسفانه بدلیل مشکلات اقتصادی بیکاری وعدم اشتغال وهمینطور بالا بودن سطح توقع بعضی از خانواده ها وبه تبع آن دامن زدن این توقعات در جامعه شاهد آمار پایین ازدواج هستیم.
به گفته ذوالقدر، در نخستین مرحله باید زمینه اشتغال را برای جوانان فراهم کنیم وچاره ای اساسی برای معضل بیکاری اندیشید و دوما از طریق فرهنگ سازی و با کمک رسانه ها از جمله مطبوعات، سینما، صدا وسیما وهمچنین با بهره گیری از قدرت وتوان تاثیرگذارفضای مجازی نسبت به ترویج زندگی ساده وازدواج های بدون تشریفات خانواده ها وجوانان راتشویق وترغیب کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از بهترین و با دوامترین نوع ازدواج ها در شرایط کنونی ازدواج های دانشجویی است چرا که زوجین هر دو در هنگام تحصیل همدیگر را بهتر درک کرده ودر جهت دست یافتن به آینده بهتر در کنار درس و تحصیل دانش تلاش خواهند کرد و طبیعی است ازاینگونه ازدواج ها توقع تشریفات در بین جوانان و خانواده هایشان نیست.
آمار طلاق نگران کننده است
او با اشاره به آمار طلاق در سه ماه گذشته گفت: 39 هزار و ۹۸۱ واقعه طلاق طی سه ماه امسال به ثبت رسیده است که نسبت بـه مـدت مشـابه سـال قبـل ۱۷.۵ درصـد افـزایش داشته است.
عضو هیئت رئیسه کمسیون فرهنگی خاطر نشان کرد: بیشترین طلاق ثبت شده مردان در گروه سنی ۲۵-۲۹ ساله با ۹ هزار و ۸۵۵ واقعه بوده است و بیشترین طلاق ثبت شده زنان در گروه سنی ۲۵-۲۹ ساله با ۹ هزار و ۳۹۴ واقعه بوده است.
ذوالقدر بیشترین آمار طلاق را در سه ماهه اول سال اعلام کرد و گفت: در سه ماهه اول سال جاری بیشترین ترکیب طلاق ثبت شده، مربوط به ترکیب سنی مردان ۳۰-۳۴ سال است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: طبق آمارهای موجود در سه ماهه اول، ۱۹۰ هزار و ۷۲۱ واقعه ازدواج به ثبت رسیده است که نسبت به مـدت مشـابه سـال قبـل ۹.۷ درصـد افـزایش داشته است.
به گفته ذوالقدر، در سه ماهه اول سال ۱۳۹۴ بیشترین ازدواج ثبت شده، پسران در گروه سنی ۲۵-۲۹ ساله به تعداد ۷۱ هزار و ۴۶۱ نفر بوده است.همچنین بیشترین ازدواج ثبت شده دختران در گروه سنی ۲۰-۲۴ ساله با رقم ۵۹۳۷۶ نفر بوده است.
دلیلی برای ازدواج نکردن جوانان نمی توانیم بگوییم، اشتغال، مسکن و مخارج زندگی شاید مهمترین دلایل ازدواج نکردن جوانان باشد که جوانان را می ترساند که مسئولیت زندگی را بپذیرند و جوانان با این شرایط از قبول مسئولیت زندگی فرار میکنند و حتی جوانانی هم که ازدواج می کنند در مقابل یکدیگر از زیر بار مسئولیت ها فرار می کنند و نمی توانند معنی مسئولیت پذیری و معنی کلمه تشکیل خانواده را درک کنند.
معنی خوب بودن در ازدواج به معنی این است که هر دو طرف در زندگی در رابطه باهم پایبند باشند و به یکدیگر تعهد داشته باشند و این تعهد فقط مختص پسرها و دخترها نیست و بزرگترین مشکلی که جامعه ما را به چالش بین زن و مرد می کشاند بیتعهد بودن دخترها و پسرها به یکدیگر است. شاید با خود بگوییم برخی از مردهای ایرانی بی اخلاق باشند ولی آیا همه زن های ایرانی هم آنطور که ما می گوییم با اخلاق هستند!
منبع: دیده بان ایران
انتهای پیام/