به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد؛ «شهید دریاقلی سورانی» فرزند محمدقلی متولد سال 1325 اهل روستای یان چشمه استان چهارمحال و بختیاری است که با هوشمندی و ایثار خود، نقشه دشمن بعثی در حمله و اشغال شهر آبادان در سال 1359 را با شکست مواجه کرد.
شهید دریاقلی سورانی اوراق فروشی بود که تا ششم ابتدایی درس خوانده بود و به همراه فرزند خردسال خود (رضا) در کنار انبوهی از اتومبیلهای فرسوده در حاشیه آبادان زندگی میکرد.
او در آبان سال ۱۳۵۹ و در جریان حمله متجاوزانه رژیم بعثی عراق به ایران و پس از اشغال خرمشهر، در منطقه کوی ذوالفقاری در 20 کیلومتری شهر آبادان به صورت اتفاقی متوجه تحرکات شبانه سربازان عراقی و عبور آنها از رودخانه بهمن شیر برای حمله غافل گیر کننده و اشغال این شهر شد، لذا فرزند خردسالش را تنها گذاشت و به سرعت با دوچرخه اش در یک مسیر طولانی رکاب زد و خود را به آبادان رساند و با فریادهایش، مردم و مدافعان شهر را از ماجرای نفوذ و توطئه دشمن آگاه ساخت.
مردم نیز با شنیدن فریادهای التماس گونه او از خانهها بیرون آمدند و با هر چه از چوب، چاقو، بیل و کلنگ در دست داشتند برای مقابله با دشمن به سمت منطقه ذوالفقاری حرکت کردند.
در این هنگام شهید سورانی که دوچرخهاش هم پنچر شد و قادر به حرکت نبود، با پای پیاده، به سمت مقر سپاه پاسداران در آبادان دویده و نیروهای خودی را از حمله عراقی ها آگاه می سازد.
نیروهای بعثی پس از اشغال آبادان قصد حمله و تصرف شیراز را داشتند که با رشادتها و با اطلاعرسانی به موقع شهید دریاقلی سورانی و مقاومت مردم آبادان، از دستیابی به این هدف ناکام مانده و مجبور به عقب نشینی شدند. البته در صورت سقوط آبادان، ارتش عراق توان یورش به اهواز را هم پیدا میکرد.
این قهرمان ملی هم در کشاکش این ماجرا و پس از ساعت ها مقاومت، بر اثر ترکش خمپاره مجروح و در تاریخ 28 آبان ماه 1359 در سن 24 سالگی در راه انتقال به بیمارستان و بر اثر شدت خونریزی، در قطار به شهادت رسید و پیکر پاکش در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.
فیلم «شب واقعه» هم در سال 1387 به کارگردانی شهرام اسدی با الهام از زندگی شهید دریاقلی سورانی ساخته شد که حمید فرخ نژاد در این فیلم نقش این قهرمان فداکار را بازی کرد. این فیلم در بیست و هشتمین جشنواره فیلم فجر برای اولین بار اکران شد و رکورددار نامزدی جوایز این جشنواره در سال ۱۳۸۸ بود که چهار سیمرغ بلورین جشنواره را هم کسب کرد.
داستان زندگی، رشادت و فداکاری این قهرمان ملی از سال 1391 و با عنوان «دریاقلی» در درس چهاردهم کتاب فارسی پایه ششم ابتدایی آمده است که شاید قبل از آن کمتر کسی، نامش را شنیده بود و یا شرح ایثارش را می دانست.
*******
شعر زیر سروده دکتر محمدرضا تركی برای شهيد درياقلی سورانی است:
آن سوی نخل ها، پُر سرباز دشمن است
این شهر ِ در محاصره، شهر تو و من است
دشمن نفوذ کرده و این شهر بی پناه
اینک به زیر چکمهّ ناپاک دشمن است
دریاقلی! رکاب بزن، یا علی بگو
چشم انتظار همت تو، دین و میهن است
ای مرد اهل درد، بنازم به غیرتت
این خانهها هنوز پر از کودک و زن است
فردا ـ اگر درنگ کنی ـ کوچههای شهر
میدان جنگ تن به تن و تانک با تن است
از راه اگر بمانی و روشن شود هوا
تکلیف شهر خاطرههای تو روشن است!
دریاقلی! رکاب بزن، گرچه سهم تو
از این دیار، ترکش و یک مشت آهن است
دریاقلی! به وسعت دریاست نام تو
تاریخ در تلفظ نام تو الکن است
هی مرد ِ مرد از نفس افتادهای مگر ؟!
همپای مرگ، کار تو امشب دویدن است
چون موج ها، به دامن ساحل نمی خزی
دریایی و طریقت دریا، تپیدن است.
******
روستای یانچشمه مرکز بخش شیدا در شهرستان بن از توابع چهارمحال و بختیاری، در فاصله حدود 40 کیلومتری شهرکرد مرکز استان است.
انتهای پیام/ش