زن و مرد باید یکدیگر را در رشد، تکامل معنوی و رفتن به سوی حق یاری کنند که از سقوط و تباهی نجات پیدا کنند.

حجت الاسلام بهاری کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پیرامون وظایف زن و مرد نسبت به یکدیگر گفت: پروردگار علاوه بر اینکه زن و مرد  را دعوت به محبت می‌کند؛ وظایف آنها را نسبت به یکدیگر مشخص می‌کند. خداوند در دو سوره نساء و تحریم، در دو آیه این مساله را به وضوح بیان می‌کند. در آیه 44 نساء می‌فرماید: « الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ وَاللَّاتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلًا إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا» یعنی مردان باید قوام زندگی را تدبیر کنند و خداوند کارگزار زندگی را مرد معرفی کرده و به زن خطاب می‌کند که قوام زندگی با مرد است. 
 
زیرا خدا مردان را به جهت توان جسمی، تحمل مشکلات، قدرت روحی و فکری نسبت به زنان برتری داده و بخاطر اینکه مردان از اموالشان برای زندگی زنان حقی واجب را پرداخت می‌کنند. خداوند این مسئولیت  تدبیر و مدیریت زندگی را به مرد می‌سپارد. البته منظور از زنان، زنانی است که شایسته و درستکار هستند و با رعایت قوانین حق مطیع شوهر هستند. نکته‌ای که در این آیه وجود دارد این است که وظیفه زن در مقابل شوهر این است که اولا حقوق معنوی شوهر را در درون خانه حفظ کند. دوما اسرار زندگی را حفظ کند. پروردگار این مسئولیت را به بانوان سپرده که حقوق معنوی مرد را و اسرار زندگی و حتی اموال آنها را حفاظت کنند. 
 
این کارشناس مذهبی افزود: یکی از اساسی ترین شروط زندگی مشترک برای زن و مرد وظیفه مداری و احساس مسئولیت همسران نسبت به وظایف ذاتی خود است.  این آیه به خوبی وظایف را ترسیم می کنند. مردان به جهت قدرت فکری تدبیر زندگی را به عهده می گیرند و زنان به علت قدرت روحی امور منزل را برعهده می گیرند. در جلد پنجم اصول کافی از امام کاظم (ع) نقل شده که فرمود: جهاد زن خوب شوهر داری کردن اوست. یعنی زن باید مجموعه امور تربیتی و اموری که به او سپرده شده است را با تدبیر عاطفی و علاقه ذاتی مادرانه که در او وجود دارد، اداره کند و انجام بدهد. در سوره مبارکه تحریم آیه 6  خداوند مسئولیت برای هدایت خانواده را در اصل به زن و شوهر سپرده است. 
 
حجت الاسلام بهاری ادامه داد:  از پیغمبر در اوثق الوسائل جلد چهاردهم حدیث شماره 4 این روایت نقل شده است که حق زن بر شوهر این است که او را از جهت امور نفقه معیشتی یعنی خورد و خوراک تامین کند، پوشاکش را تامین کند و نماز و روزه و زکات را اگر به عهده زن است به او یاد بدهد. زن نیز باید در این کارها با او مخالفت  نکند و امر او را بپذیرد. 
 
وی در ارتباط با مهمترین ویژگی اخلاقی اعضای خانواده ابراز کرد: بی گمان مهمترین ویژگی اخلاقی خانواده متعالی در سبک زندگی اسلامی این است که در همراهی اعضای خانواده برای رسیدن به زندگی مطلوب الهی جستجو کنند. از منظر قرآن هر یک از اعضای خانواده ، به ویژه مردان باید یکدیگر را در رشد، تکامل معنوی و رفتن به سوی حق یاری کنند که از سقوط و تباهی نجات پیدا کنند. باید همسران توجه ویژه ای به هدایت همسر و فرزندان خود انجام بدهند و آورده اند که حتی پیش از تولد اولاد ازخداوند طلب هدایت و پاکی آنها را بکنند.
 
حجت الاسلام بهاری تصریح کرد: آیه 187 سوره بقره خداوند لقب زیبایی به زن و مرد می دهد  «هن لباس لکم و انتم لباس لهن» . یعنی هر دوی شما وظیفه دارید عیب های یکدیگر را بپوشانید. این بزرگترین وظیفه زن و شوهر نسبت به یکدیگر است. حتی گفته اند که بعضی اسرار  را به عزیزترین کسان فرزند پدر و مادر نگویید و با صبر و تحمل مشکلات را تحمل کنید. لذا عروس و داماد امروز جامعه ما بهترین کاری که می تواند انجام بدهد این است که  اولا دایره تحمل را بالا ببرد و در دیدن عیبهای ظاهری صبور باشند و موظف هستند عیوب همدیگر را بپوشانند، همانگونه که امام علی(ع) می فرماید: شکیبایی پوشاننده عیب های شماست. خداوند منان برای زنان و مردان که به وظایف خود در زندگی عمل کنند، اعتبار ویژه ای قائل است و درهای رحمت را به روی چنین خانواده ای باز می کند.
 
انتهای پیام/
 
 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۰۱:۵۲ ۲۰ اسفند ۱۳۹۵
التماس دعا دارم از شما عزیزان واقعا عالی بودنند یا علی
آخرین اخبار