مهریه،نامش با مهر و محبت عجین شده،اما در طول سال های اخیربه عاملی برای پیچیده تر شدن ازدواج و ایجاد موانعی جدی در حصول ازدواج آسان تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،مهریه از نمونه مواردی به شمار می ورد که به عنوان عاملی برای حب،محبت و دوستی میان زوجین جوان از دیرباز رایج و مرسوم بوده است.
پروردگار حق تعالی در سوره نساء،آیه چهار می فرماید:
وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَرِيئًا
و مهر زنان را به عنوان هديه اى از روى طيب خاطر به ايشان بدهيد و اگر به ميل خودشان چيزى از آن را به شما واگذاشتند آن را حلال و گوارا بخوريد.
منصور تفرشی،دانش آموخته رشته معارف اسلامی در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به آیه فوق،اظهار داشت:به واقع مهریه به عنوان عاملی برای صداقت و یکرنگی هر چه بیشتر میان زوجین محسوب می شود و باید به میزانی مقرر شود که در مقام عمل مرد قادر به پرداخت دِین خویش باشد.
وی افزود:با این اوصاف،آنچه که در میان برخی از زوجین واقع می شود،دال بر رقابت های کاذب و غیر سازنده ای است که در قالب مهریه های سنگین آنچنانی،ظهور و بروز پیدا می کند و گویی از این مولفه عمدتا برای تحت فشار قرار دادن مرد و به تعبیری چماقی در زندگی مورد استفاده قرار می گیرد.
تفرشی گفت:به بیان دیگر،استفاده ابزاری از مهریه،شَان و منزلت آن را تضعیف و تحت الشعاع قرار داده که ایراد این پدیده را نه در نفس مهریه،بلکه باید در برداشت ها،تلقی ها و ذهنیت های ناصحیح و نادرست برخی از جوانان امروزی جستجو کرد.
کیومرث شرافتی،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در تشریح پدیده مهریه های نجومی اظهار داشت:متاسفانه دمیدن بر این آتش سوزان،نه تنها استحکام و انسجام بنیان خانواده را تقویت نخواهد کرد،بلکه ثمره ای جز از بین رفتن صداقت،یکرنگی،مهر،محبت و عاطفه در میان زوجین در پی نخواهد داشت و نکته تاسف آور در این واقعیت تلخ است که برخی از خانواده ها و اولیاء و والدین جوانان،بر آتش این فرهنگ و رویه غلط و نادرست می دمند.
وی افزود:با تاملی بر کیفیت ازدواج های سنتی گذشته به روشنی در می یابیم که در روزگاران نه چندان دور پیشین علیرغم سادگی و بی پیرایگی ازدواج ها،دوام و قوام آن به مراتب مستحکم تر از زندگی های مشترک دوران کنونی بود و این امر،موید این واقعیت است که مهریه های سنگین،هیچ ضمانتی برای جلوگیری از فروپاشی نظام خانواده به شمار نمی رود و بالعکس می تواند بصورت بالقوه به عاملی برای اضمحلال تدریجی روابط عاطفی و دوستانه میان زوجین تبدیل شود.
*از کوته بینی و ساده اندیشی تا تزلزل در بنیان خانواده
صدیقه نوبهار،روانشناس و کارشناس علوم رفتاری،در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در تشریح و واکاوی شایع شدن برخی از پدیده ها و رفتارهای نوظهور،همچون مهریه های سنگین و نجومی عنوان کرد:متاسفانه با گذشت زمان و بررسی سیر تاریخی شکل گیری زندگی مشترک و پیوند زوجین در ادوار گذشته با آنچه که امروز شاهد آن هستیم به این واقعیت تلخ پی می بریم که گویی برخی خانواده ها ،علیرغم طی طریق و پشت سر گذاشتن فراز و نشیب های فرهنگی و اجتماعی،در برخی از امور نه تنها به پختگی هر چه بیشتر نائل نشده اند،بلکه راه و مسیری را برگزیده اندکه اغلب موید کوته بینی و ساده اندیشی هایی است که از اصل و اساس،ثمره ای جز تضعیف پایه های زندگی مشترک در پی نخواهد داشت.
وی افزود:اگرچه طرح این موضوع،تلخ،گزنده و ناخوشایند به نظر می رسد،اما نمی توان با نادیده گرفتن واقعیت های اجتماعی،بر چنین ناهنجاری هایی غلبه کرد.
نوبهار عنوان کرد:آنچه که بنیان زندگی زوجین جوان را در گذشته،دوم و قوام می بخشید،نه مهریه های سنگین، جشن و سرور تشریفاتی و هزینه کردهای آنچنانی،بلکه عزم جدی برای انعقاد متعهدانه یک قرار داد اخلاقی،شرعی، اجتماعی و عاطفیِ مسئولانه تحت عنوان پیوند و ازدواج بوده است.
وی افزود:تلخ وتاسف آور است که امروزه برخی از افراد،گروه ها و خانواده ها،تلاش می کنند ضعف های درونی و رفتاری خویش را با تعیین مهریه های سنگین پوشش دهند و به نوعی گمان می کند با افزوده شدن تعداد سکه ها، قادر خواهند بود نارسایی های رفتاری احتمالی خویش یا طرف مقابل را مرتفع سازند.
روانشناس و کارشناس علوم رفتاری گفت:به واقع،اگر به جای چُرتکه انداختن و ضرب و تقسیم های مرسوم فعلی برای تعیین میزان مهریه،به وجه اشتراکات،تفاهمات،همسانی ها و میزان مغایرات ها و تفاوت های روحی،روانی و رفتاری و فرهنگی توجه شود،گام های سازنده تری برای تضمین بقای زندگی مشترک زوجین برداشته خواهد شد.
نوبهار گفت:امید آن می رود،خانواده ها و زوجین اینچنینی،بیشتر از آنچه که در صدد برگزاری جشن ها و تشریفات آنچنانی باشند،به شناخت کافی از طرفین و حصول بررسی های روانشناختی به واسطه مراجعه به مراکز مشاوره بیندیشند که قطعا در سایه چنین رویه و تفکری،از بروز بسیاری شکاف ها،انشقاق ها و گسست های خانوادگی پیش گیری خواهد شد.
*چشم و هم چشمی هایی که ازدواج آسان را دشوار می سازد
کاظم سروری،آسیب شناس و پژوهشگر حوزه اجتماعی در گفت و گو با
خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،عنوان کرد:بخش قابل توجهی از تعیین مهریه های سنگین برای زوجین،ناشی از چشم و هم چشمی های مخرب و رقابت های کاذب و ناسالمی می شود که در میان برخی از طبقات اجتماعی و خانواده ها شایع شده است.
وی افزود:متاسفانه برخی گمان می کنند،تعیین مهریه های اندک،به مثابه نادیه گرفتن شخصیت،منزلت و جایگاه فرزندانشان خواهد بود و هر آنچه بر میزان ارزش ریالی چنین مهریه هایی افزوده شود،جایگاه فرزندانشان ارتقا خواهد یافت،اما واقعیت این است که چنین طرز تفکری نه تنها یارای فرزندانشان در مواقع سخت و حساس زندگی نخواهد بود،بلکه بصورت بالقوه این تصمیمات وتوافقات،مستعد بروز و تشدید اختلافات میان زوجین خواهد شد.
سروری عنوان کرد:طبیعتا در شرایطی که جوانی قادر به پرداخت مهریه های سنگین نباشد،استمرار زندگی را صرفا بر حسب مصلحت اندیشی بر می گزیند و در چنین شرایطی،صداقت،مهر،عاطفه و به تعبیری عوامانه و عامیانه، روراستی برای او معنایی نخواهد داشت و چنین فردی صرفا به حفظ شرایط موجود برای شانه خالی کردن از پرداخت مهریه های نجومی می اندیشد.
پژوهشگر و آسیب شناس مسائل اجتماعی گفت:خوشبختانه در طول سال های اخیر با بزابینی در برخی از قوانین مرتبط با مهریه،اصلاحاتی در قالب اقتضائات و شرایط فعلی حاکم بر جامعه لحاظ شد،اما همچنان در مواردی شاهد هستیم مشکل برخی زوجین و یا خانواده های آن ها در حصول ازدواج،به میزان مهریه گره خورده است.
وی در خاتمه یادآور شد:بدون تردید،این کیفیت از زندگی نه تنها سازنده و متعالی نخواهد بود،بلکه به بستری برای دروغ،مسئولیت گریزی و بعضا خیانت و تنوع طلبی تبدیل می شود که به مثابه سمی مهلک برای زندگی،تدریجا به اضمحلال پایه های آن منتهی می شود
انتهای پیام/