مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور گفت: حدود یک میلیون سایت محوطه و بنای تاریخی در سطح کشور وجود دارد .

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، محمدرضا پوینده در مراسم افتتاح خانه تاریخی صادقی اردبیل اظهار داشت: مراحل اجرای مزایده، مرمت و بهره‌برداری از خانه تاریخی صادقی اردبیل در طول یک سال گذشته شروع شده است که خانه صادقی نخستین بنای تاریخی استان اردبیل است که از طریق صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور به بخش خصوصی واگذار شده و در کنار این مجموعه نیز خانه تاریخی خادم‌باشی نیز عقد قرارداد شده و به سرمایه‌گذار خانه صادقی اردبیل واگذار خواهد شد.

وجود یک میلون سایت محوطه و بنای تاریخی در کشور

وی با اشاره به این‌که آمار دقیقی از تعداد بناهای تاریخی کشور ارائه نشده است، افزود: طبق مطالعات و پیش‌بینی‌های کارشناسان حدود یک میلیون سایت محوطه و بنای تاریخی در سطح کشور وجود دارد که از این تعداد تا به امروز فقط 32 هزار بنای تاریخی یعنی تنها سه درصد در فهرست آثار ملی قرار گرفته و 97 درصد این بناهای تاریخی هنوز به آثار ملی تبدیل نشده است.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور گفت: از میزان تعداد بناهای تاریخی شناخته شده حدود یک هزار بنای تاریخی از طرف ادارات کل میراث فرهنگی استانها تملک شده و از این تعداد نیز 10 درصد در حال حاضر به بخش خصوصی برای مرمت و احیا واگذار شده است.

پوینده تصریح کرد: از زمان تشکیل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور تا به امروز یعنی از سال 85 حدود 80 بنا در سطح کشور به بخش خصوصی واگذار شده که از سال 85 تا 92 فقط 10 بنای تاریخی به بخش خصوصی واگذار شده بود که با سیاستهای دولت یازدهم در راستای تسریع روند واگذاری در 3.5 سال گذشته 70 بنای تاریخی به بخش خصوصی واگذار شده است.

وی بیان کرد: در حدود 18 ماه گذشته تمایل سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای مرمت و احیای بناهای تاریخی شتاب خوبی داشته و تمایل سرمایه‌گذاران و بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در بناهای تاریخی و فرهنگی کشور ارتقا پیدا کرده که امیدواریم بعد از این نیز شاهد افزایش حضور سرمایه‌گذاران در این راستا باشیم.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور افزود: فرآیند سرمایه‌گذاری در یک بنای تاریخی به این شکل است که یک بنای تاریخی و فرهنگی توسط اداره کل میراث فرهنگی استان تملک می‌شود و این بنا توسط کارشناسان دادگستری قیمت‌گذاری و هزینه‌های مرمت آن برآورد می‌ شود که طبق اعلام مزایده و درج آگهی در نشریات و ارائه پاکت توسط سرمایه‌گذاران این فرآیند به انجام می‌رسد.

وجود یک میلون سایت محوطه و بنای تاریخی در کشور

رایزنی با سرمایه‌گذاران خارجی برای مرمت و احیای بناهای تاریخی کشور

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی از رایزنی با سرمایه‌گذاران خارجی برای مرمت و احیای بناهای تاریخی کشور خبر داد.

محمدرضا پوینده افزود: خوشبختانه بعد از برجام هیئت‌های خارجی و اقتصادی زیادی به ایران سفر کردند که مذاکراتی برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی در حوزه احیا و مرمت بناهای تاریخی کشور داشته‌ایم که تلاش می‌کنیم این موضوع تحقق یابد، چرا که گردشگران خارجی که وارد کشور می‌شوند علاقه ویژه‌ای برای بازدید از اماکن تاریخی دارند.

وی گفت: در حال حاضر 13 بنای تاریخی که به مصوبه دولت رسیده در استان اردبیل آماده واگذاری به بخش خصوصی قرار دارد که برای سرمایه‌گذاری، مرمت و احیای دو خانه تاریخی صادقی و خادم‌باشی اردبیل نیز یک میلیارد و 750 میلیون تومان سرمایه‌گذاری و هزینه‌کرد اعتبار پیش‌بینی شده است.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور تصریح کرد: در یک سال گذشته 80 میلیارد تومان جذب سرمایه برای مرمت و بازسازی بناهای تاریخی در سطح کشور توسط صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور انجام شده است که در حال حاضر یک هزار بنای تاریخی در کشور داریم که آماده واگذاری به بخش خصوصی هستند و تمام تلاش خود را برای تسهیل روند این بناهای تاریخی انجام می‌دهیم.

پوینده بیان کرد: خوشبختانه استان اردبیل در حوزه زیرساختهای گردشگری و نیز قابلیتهای گردشگری به نوعی به مقصد گردشگری مسافران در چند سال اخیر تبدیل شده و استان اردبیل ظرفیت این را دارد که با همت دستگاه‌های اجرایی به یکی از قطبهای گردشگری به ویژه در حوزه اماکن تاریخی تبدیل شود.

وی تصریح کرد: صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی و فرهنگی کشور در راستای واگذاری اماکن تاریخی طبق مصوبه دولت به بخش خصوصی فعالیتهای خود را ساماندهی کرده که در حال حاضر در طول چند سال گذشته 80 بنای تاریخی به بخش خصوصی واگذار شده که بعد از سال 92 تا به امروز شاهد واگذاری 70 بنای تاریخی در سطح کشور به بخش خصوصی بودیم.

وجود یک میلون سایت محوطه و بنای تاریخی در کشور

بخش خصوصی به امر مرمت آثار باستانی استان اردبیل ورود پیدا کند

امام جمعه اردبیل گفت: بناهای تاریخی و آثار فرهنگی و باستانی استان اردبیل همان شناسنامه تاریخچه زیبنده این شهر هستند که صیانت از آنها نیاز به ورود بخش خصوصی به امر مرمت و بازسازی این بناها دارد.

آیت‌الله سید حسن عاملی در بازدید از بنای تاریخی خانه صادقی اظهار داشت: آثار تاریخی و میراث فرهنگی هر شهر یادگاران ارزشمند گذشتگان و حاصل قدرت روحی و تفکرات اجداد هر جامعه با هر قومیتی است که در واقع وظیفه صیانت و حفاظت از این ابنیه تاریخی ارزشمند بر عهده ما نسل‌های امروزی محول شده که باید همگان در حفظ این گنجینه‌های کهن کوشا باشیم.

وی با اشاره به اینکه ابنیه تاریخی و آثار ملی و فرهنگی در شهر اردبیل فقط صرفا یک بنا با خشت، آجر و مشتی ملات نیست، افزود: به هنگام نگریستن به این بناها نباید صرفا از قاب یک بنای معمولی به آن‌ها نگاه کرد بلکه باید با تغییر و تطبیق زاویه دید قدرت هزاران هزار اجداد خفته در آن و شایستگی‌های پیشینیان خود را به تماشا بنشینیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان تصریح کرد: بناهای تاریخی و میراث فرهنگی شهر اردبیل به قدمت طول عمر این شهر از ارزش و جایگاهی والا برخوردار بوده و باید در حفظ این بناها با به‌کارگیری راهکارهای اساسی و کارآمد در راستای حفظ و صیانت از این ابنیه و آثار که در واقع همان غرور مقدس و هویت ماست کوشا باشیم.

عاملی تاسف خود از تخریب شدنبرخی آثار باستانی استان اردبیل را ابراز داشته و افزود: این امر برای ما تاسف‌بار است که شهری با چنین تاریخچه دور و درازی هم‌اکنون در حفظ و صیانت از آثار باستانی خود دچار مشکل باشد و در واقع این بناها با وضعیت کنونی شایسته نام شهر اردبیل نیستند.

وی اظهار کرد: استان اردبیل در گذشته یکی از شهرهایی بود که به دلیل موقعیت جغرافیایی مورد حمله مغول واقع شد که در یک دوره حتی شهر اردبیل زیر چکمه‌های مغولان بود اما به حمد و یاری خدا استان اردبیل توانست با تاریخچه زیبنده خود از چنگ مغولان خلاصی یافته و هم‌اکنون به اقتداری عظیم دست یابد.

امام جمعه اردبیل بیان کرد: خانه تاریخی صادقی استان اردبیل یکی از بناهای تاریخی این استان بود که در گذشته به دلیل عدم توجه مسئولان استانی در رکود مانده بود اما خوشبختانه امروز شاهد حضور سرمایه‌گذار بخش خصوصی برای بهسازی و نوسازی این بنای تاریخی در شهر اردبیل هستیم که امیدواریم حضور این سرمایه‌گذار سایر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را ترغیب و تشویق به حضور در منطقه کرده و شاهد مرمت و بازسازی این بناهای تاریخی که در واقع سند هویت استان هستند باشیم.

وی گفت: ابنیه تاریخی و آثار باستانی و فرهنگی هر یک از شهرهای کشور در واقع قاب تصویری است برای هویت یک ملت و نیاز است تا در این حوزه دولت با تصدی‌گری و تعامل با بخش خصوصی به امر مرمت اقدام کرده و در راستای حفظ و صیانت کوشا بوده و این اقدام را به درستی و شایستگی تمام انجام دهد.

نماینده ولی‌فقیه در استان افزود: همان گونه که خداوند متعال به بندگان خود در توجه به امر بازسازی و سیر در مسیر تاریخ را دستور داده است باید توجه داشته باشیم که استان اردبیل نیز بناهایی همچون بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، بقعه کلخوران و بقاع تاریخی مشگین‌شهر را داراست که همه این ابنیه نیاز به مرمت و بازسازی و صیانت و نگهداری دارند.

انتهای پیام/ع

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.