يحيي رحمتي اظهارداشت: معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در نامهای مراتب ثبت «آسیاب آبی (درمان) روستای دهشیر علیا» را به استاندار زنجان ابلاغ کرد و اين اثر به شماره 31613 ثبت ملي شد.
وي ادامه داد: آسیاب آبی روستای دهشیر عليا در بخش مرکزی استان زنجان دهستان بوغداکندی در 100متری شمال غرب روستای دهشیر علیا، در میان باغات و مزارع شمال غرب روستا قرار گرفته است. از سمت شرق نيز با فاصله اندکی به رودخانه دهشیر میرسد.
مديركل ميراث فرهنگي زنجان افزود: آسیاب دهشیر در اصل متعلق به پـدربزرگ مالـك بـوده کـه در زمـان قاجاریـه زنـدگی می کرده است.
وي در خصوص بناي اين آسياب گفت: ساختمان آسیاب بنای بسیار ساده روستایی با مصالح بوم آورد است که احتمالا از دوره قاجار و یا حتی قبل از آن تا به امروز به عنوان آسیاب كاركرد داشته است. آنچه که موجب اهمیت این اثر شده کارکرد آن به عنوان یك آسیاب آبی فعال است.
به گفته رحمتي مردم محلی به آسیاب دهشیر "دِرمـان" مـیگوینـد کـه در زبـان ترکی به معنی آسیاب است.
وي افزود: در گذشته به دلیل فراوانی منابع آبهای سطحی در زنجان در بسیاری از مناطق شهری و روستایی این استان آسیابهای آبی زیادی وجود داشت که هم اکنون به صورت محوطه قديمي است اما آسیاب آبی دهشیر تنها آسیاب آبی فعال در استان زنجان است که خوشبختانه مالك آن خواستار ادامه فعالیت سنتی است.
مديركل
ميراث فرهنگي زنجان تصريح كرد: از اين پس اثر مذکور تحت حفاظت و نظارت سازمان
ميراث فرهنگي كشور است و هر گونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا
تغییر هویت آن شود برابر مواد 558 لغایت 569 از کتاب پنجم قانون مجازاتهای
اسلامی، تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده، جرم محسوب میشود و مرتکب مشمول مجازاتهای
قانونی خواهد شد و مرمت و بازسازی اثر صرفاً با تأیید و نظارت این سازمان ممکن می شود.
انتهای پیام/م