پس از گذشت سال‌ها که گفته می‌شد اقتصاد ایران متکی به نفت است، اکنون شاهد آن هستیم که به مرور زمان جایگاه نفت به "گاز" که در ابتدا بی خاصیت و مزاحم به نظر می‌رسید، داده می‌شود و اقتصاد ایران در سال‌های نه چنداد دور متکی به گاز که نه، مبتنی به گاز می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  در حال حاضر ۷۰ درصد انرژی کشور را گاز تشکیل می‌دهد و پوشش گازرسانی به نقاط شهری کشور ۹۰ درصد است و هم اکنون ۶۲ درصد از روستاهای کشور زیر پوشش شبکه گاز قرار دارند.
 
در حال حاضر ۷۰ درصد سبد انرژی را گاز تشکیل می‌دهد. احداث خط لوله و ایجاد امکان صادرات گاز به کشور عراق، ادامه خط لوله هفتم سراسری جهت گازرسانی به چابهار و صادرات به پاکستان، گازرسانی به ۱.۲ میلیون مشترک جدید روستایی و شهرهای کوچک و مرزی و کاهش نیم واحد درصد هدر رفت گاز طبیعی از گاز فراورش شده از پروژه‌های اقتصاد مقاومتی شرکت ملی گاز است.
 
آخرین وضعیت صادرات گاز به عراق و بصره
 
قرارداد صادرات گاز ایران به عراق در سال ۱۳۹۰ امضا شد، قراردادی که  با گذشت پنج سال از امضای آن، همچنان روی کاغذ مانده است، اما طبق گفته های اخیر مسئولین قرار است به زودی شاهد نخستین قدم اجری آن باشیم. طبق آخرین اخبار در فاز نخست اجرای این پروژه خط لوله چارمله به نفت‌شهر انجام شد. فاز دوم گازرسانی به عراق در دهه فجر افتتاح شد و فاز سوم خردادماه آینده اتفاق می‌افتد و عراق می‌تواند ۲۵ میلیون مترمکعب از ایران گاز وارد کند.  
 
به طور کلی به نظر می‌رسد ایران پنج ماه است که برای صادرات گاز به عراق آمادگی دارد اما از آنجایی که قرار نیست گاز به صورت رایگان به عراق صادر شود، این موضوع بعد از باز کردن   LCتوسط عراق محقق می‌شود.
 
اوایل سال آینده نیز نیروگاه بصره از ایران گاز وارد می‌کند سپس گازرسانی از اهواز به خرمشهر می‌رود و به خط ششم وصل می‌شود تا میزان گازی که بصره از ایران وارد می‌کند تا سه سال آینده به ۲۵ میلیون مترمکعب برسد و در کل عراق ۵۰ میلیون مترمکعب از ایران گاز وارد خواهد کرد.
 
ماجرای قطع گاز ترکمنستان و ایستادگی ایران

 
یکی از موضوعاتی که شرکت ملی گاز ایران را در زمستان امسال با چالش مواجه کرد بدعهدی همسایگان ترکمن‌ها در صادرات گاز به ایران بود. موضوعی که در کنار زمستان زودرس شرایط سختی را در کشور ایجاد کرد اما باعث قطع گاز خانگی نشد و فقط برخی از نیروگاه‌ها در برخی روزها ناچار به استفاده از سوخت دوم شدند.
 
ترکمنستان امسال نیز همانند سال‌های گذشته همزمان با فرا رسیدن موسم سرما ضمن بالا بردن قیمت گاز خود ایران را تهدید کرد اگر قیمت جدید را نپذیرد شیر گاز خود را روی ایرام می‌بندد. این موضوع باعث اعزام تیمی از ایران به ترکمنستان شد و با اینکه دو تیم مذاکره درمورد این موضوع به توافق رسیدند، همسایگان شمالی بد عهدی کردند و واردات گاز خود به ایران را قطع کردند.
 
طبق آخرین اخبار، ایران درحال آماده سازی مدارک و مستندات است که موضوع قطع گاز ترکمنستان را به داوری بین‌المللی ارائه کند.
 
گازرسانی به زاهدان

 
از دیگر اقدامات شرکت ملی گاز در سالی که گذشت تحقق وعده گازرسانی به زاهدان بود.اوایل ماه جاری مرحله اول طرح گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان با گازرسانی به شهر زاهدان تکمیل شد و بیش از ۳۰۰ هزار خانوار این استان را تحت پوشش شبکه گاز قرار داد. همچنین کار برای اجرای فازهای دوم و سوم یعنی اتصال مناطق شمالی استان به خصوص زابل و مناطق جنوبی استان به خصوص چابهار آغاز خواهد شد.
 
چند شهر و روستا گاز دار هستند؟

 
به طور کلی گازرسانی به ۲۴ شهر، ۲۷۲۲ روستا و ۷۲۲ هزار مشترک جدید تا پایان آذرماه انجام شد و به ۴۸ شهر و ۵۶۰۸ روستا و یک میلیون و ۹۰۰ واحد جدید گازرسانی خواهد شد.پوشش گازرسانی به نقاط شهری کشور ۹۰ درصد است و هم اکنون ۶۲ درصد از روستاهای کشور زیر پوشش شبکه گاز قرار دارند.
 
در فرآیند گازرسانی حدود ۱۳.۶ میلیارد دلار صرفه‌جویی سالیانه شده زیرا گازوئیل و مازوت نیروگاه‌ها به گاز تبدیل شده‌اند. همچنین از محل صرفه‌جویی اجرای طرح‌های گازرسانی سالیانه ۲۴۸۰ میلیون دلار صرفه‌جویی می‌شود و درآمد حاصل از صادرات گاز به عراق سالیانه ۲۰۰۰ میلیون دلار است.
 
اولویت‌های شرکت ملی گاز در سال جدید

 
با توجه به اینکه گفته می‌شود ایران دومین دارنده گاز در جهان است، پیشنهاد کارشناسان انرژی به شرکت ملی گاز این است که برای سال جدید بازارهای جدیدی برای صادرات گاز پیدا کند تا از این طریق گاز ایران وارد بازارهای جهانی شود.البته در این راستا مذاکراتی با کشورهای مختلف از جمله عمان، پاکستان و... انجام شده است که آغاز این پروژه‌ها چشم انتظار نتیجه مذاکرات است.
 
منبع:ایسنا
انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.