در این ایام زوجین بیشتر وقت خود را با یکدیگر سپری می کنند. صرف چند وعده ناهار یا شام در هفته، خرید کردن، سینما رفتن، سفرهای کوتاه و از این دست گشت و گذارها می تواند زمینه آشنایی زوجین را فراهم آورد.
محمد تکلو، کارشناس ارشد روانشناسی در این باره میگوید: رابطه ای که با شکست مواجه میشود یعنی جنس رابطه خوب نبوده است یا به بیان دیگر دو نفر با هم سازگاری نداشته و مناسب یکدیگر نیستند. در اصل می توان گفت آن ها در دوران نامزدی نتوانسته اند به خوبی یکدیگر را بشناسند.
تکلو تصریح کرد: در دوران نامزدی دو طرف باید در درجه اول نسبت به خود و سپس طرف مقابلشان شناخت و آگاهی کافی پیدا کنند.
آن ها می توانند با شرکت در کلاس و کارگاه های آموزشی و یا از طریق مطالعه کردن در زمینه مهارت های ارتباطی، شناخت های لازم را پیدا کنند.
در این صورت اگر رابطه شان به مشکل برخورد، می توانند مشکل را مدیریت کنند. یکی دیگر از فوائد یادگیری مهارت های ارتباطی این است که اگر رابطه زوجین به جدایی منجر شد، طرفین می توانند خود و احساساتشان را کنترل کنند.
*چرا نامزدی مان بهم خورد؟
گاهی با خود فکر می کنیم و می گوییم همه چیز خوب پیش می رفت. من او را دوست داشتم و او هم احساسش نسبت به من مثبت بود. به نقاط مشترکمان فکر می کنیم و به اینکه چقدر یکدیگر را درک می کردیم و اصطلاحا تفاهم داشتیم.
اگر اینگونه بود پس چرا رابطه مان به جدایی ختم شد؟! به طور حتم مشکل اساسی وجود دارد. مشکلی که از پرداختن به آن رنج می بریم و همین پرهیز سبب می شود احساسِ بدِ ناشی از شکست عاطفی دوچندان شود.
تکلو در این باره می گوید: حال اگر رابطه ما در دوران آشنایی، نامزدی یا حتی بعد از ازدواج تبدیل به جدایی شد باید واقع بینانه و عاقلانه رابطه را مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار دهیم.
فردی که دچار شکست عاطفی شده است باید این سوال ها را از خودش بپرسد: رابطه ما از کجا و چرا شروع شد؟ چرا ادامه پیدا کرد؟ و چرا تمام شد؟ در واقع باید بسنجیم فرآیند رابطه در وهله اول چه ورودی داشته است؟ عملیات پردازش چطور شکل گرفته و اینکه چه خروجی داشتیم؟
اگر خروجی فرآیند رابطه، شکست و جدایی باشد، در واقع باید عوامل شکست تحلیل شود.
با تحلیل عوامل شکست، مشکلات را به صورت تمام و کمال در مییابیم و میتوانیم به درستی با آن ها برخورد کنیم.
*جدایی را بپذیریم
وقتی یک رابطه به جدایی ختم شود طبیعتا تا مدت ها دچار شکست عاطفی خواهیم بود. به طوری که ممکن است بسیاری از فعالیت های روزمره مان مختل شود و همه فکر و ذکرمان درگیر رابطه گذشته باشد. اما باید سعی در مهار افکار منفی داشته باشیم و گذشته را از ذهنمان پاک کنیم.
محمد تکلو در رابطه با فراموشی رابطه گذشته می گوید: در اینجا جدایی اتفاق افتاده است و تنها یک چاره داریم و آن هم این است که به نوعی اثر احساس های بد و منفی رابطه گذشته کم رنگ و کم رنگ تر شود، بدین ترتیب در زمان کوتاه تری فراموشی کامل حاصل می شود.
این روانشناس افزود: به مورد دیگری که سبب التیام بخشیدن به احساسات منفی بعد از جدایی است اشاره می کنیم؛ فرد شکست خورده باید کاملا واقع بینانه عمل کند. خوبی ها و بدی های رابطه اش را بنویسد. به طبع رابطه ای که با شکست مواجه شده وزنه بدیهایش سنگین تر است و در اینجا خود شخص درمییابد که اشتباه کرده است.
وی گفت: رسیدن به چنین نتیجه ای بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که فرد با خود می گوید: درست است من در حالت روحی نامناسبی قرار دارم اما با این حجم از بدی هایی که یافتم، ممکن بود اگر رابطه مان ادامه داشت و منجر به ازدواج می شد و یا حتی حاصل ازدواج فرزندی می شد، اتفاق ها و آسیب های جدی و شدیدتری بر جا می گذاشت.
تکلو بیان کرد: فردی که از شکست عاطفی رنج می برد، وقتی در این حد موشکافانه موضوع را بررسی میکند مطمئنا به نتیجه درستی می رسد و احساس بدی که دارد قابل پذیرش تر می شود.
*شکست عاطفی بعد از شش ماه!
این روانشناس یک راه حل دیگر برای کسانی که بعد از شش ماه هنوز نتوانستند با جدایی کنار بیایند و اصطلاحا هنوز درگیر سوگواری بعد از رابطه اند ارایه داد و آن هم مراجعه به روانشناس و پزشک معالج است.
وی اشاره کرد: فرد شکست خورده خلأ های روانی دارد، این خلأ ها و چاله های روانی در زمان رابطه به واسطه فرد مقابل تامین شده است و اکنون که جدایی صورت گرفته جای خالی آن خلأ ها احساس می شود.
در واقع فرد درگیر رابطه ای شده که طرف مقابل چاله های روانی نظیر؛ احساس امنیت، اعتماد به نفس، حرمت نفس و یا هر خلأ دیگری که وی داشته پر کرده است.
چنین فردی اگر برای تامین خلأ های روانی خود فکری نکند بعد از بیرون آمدن از این رابطه احتمال اینکه وارد یک رابطه اشتباه دیگر شود بالاست.
مگر اینکه او از خلأهای روانی خود آگاهی پیدا کند و آن ها را پر کند، آن وقت به نوعی می تواند از شکل گیری رابطه های اشتباه بعدی جلوگیری کند.
این روانشناس ادامه داد: برخی افراد هستند که مدام درگیر رابطه های پوچ و اشتباه می شوند، در حالی که اطلاع ندارند دامی که در آن افتاده اند ریشه در خودشان دارد و به همان چاله و خلأ های روانی شان بر میگردد.
اما برای جلوگیری از این مسئله چه باید کرد: اگر شکست عاطفی و احساسی سنگین باشد، فرد باید ذهن خود را مشغول نگه دارد. مادامی که ذهن خالی است خیلی سریع به سراغ رابطه گذشته باز می گردد.
سرگرم شدن به فعالیت های هنری و تفریحی که مطابق علایق و سلایق فرد است یکی از راه های درمان شکست عاطفی است. فرد باید خود را درگیر ورزش، موسیقی و علاقه مندی هایش کند. سپری کردن اوقات با دوستان پر انرژی و خنده رو نیز می تواند کمک حال باشد تا اینکه کم کم رابطه گذشته از ذهنش خارج شود و بتواند ذهن خود را عادت دهد تا سراغ آن موضوع نرود.
وی اشاره داشت: فرآیند فراموشی تقریبا 6 ماه زمان می برد، طی این مدت فرد باید خود را مشغول فعالیت های متفاوتی کند که کمتر ذهنش درگیر مسائل قبل شود.
تکلو در پایان گفت: بالا بردن شناخت و آگاهی فرد نسبت به خودش از طریق مطالعه کتاب های مهارت های ارتباطی و کتاب های مربوط به ازدواج می تواند عامل کاهش شکل گیری رابطه های غلط باشد و همچنین به او کمک می کند برای ازدواج انتخاب مناسبی داشته باشند و حتی اگر انتخابش اشتباه بود بتواند مقابله درستی با آن داشته باشد.
گزارش از افتتاحی
انتهای پیام/