به گزارش
خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، تخلفات احتمالی انتخاباتی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفرمنتظری دادستان کل کشور در برنامه نگاه یک مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری برنامه پیرامون جلسات کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات گفت: کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات به موجب قانون وظیفه و مسؤلیت نظارت بر تبلیغات انتخابات را دارد که ترکیبی از نیروهای دولتی، قضایی و مجلس است.
زمینه استفاده عادلانه و منصفانه برای همه کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در قانون پیش بینی شده استوی با اشاره به اینکه لازم بود چارچوب هایی را برای نحوه تبلیغات و استفاده از امکانات دولتی تعیین می کردیم افزود: انتخابات ریاست جمهوری سراسری است و قانونگذار به دنبال این بود که با هزینه کمتر استفاده بهتری برای معرفی کاندیدای پست ریاست جمهوری داشته باشیم، قانون بسیار جامع و کامل است لذا زمینه استفاده عادلانه و منصفانه برای همه کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در قانون پیش بینی شده است.
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات چارچوب ها را در استفاده از فضای صدا و سیما و هم برای استفاده از سایر رسانه های نوشتاری، گفتاری و فضای مجازی تعیین می کند ادامه داد: تا به حال دو سه بار جلسه برگزار کردیم، در جلسه قبل چارچوب های استفاده از صدا و سیما را در امر تبلیغات بررسی شد و امروز هم بخش عمده ای از کمیسیون پیرامون استفاده از فضای رسانه های مکتوب مطرح شد.
روزنامه های مکتوب دولتی و یا روزنامه هایی که از بودجه عمومی
استفاده می کنند باید به طور برابر در اختیار نامزدهای ریاست جمهوری قرار گیرد
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان اینکه روزنامه های مکتوب دولتی و یا روزنامه هایی که از بودجه عمومی استفاده می کنند باید به طور برابر در اختیار نامزدها ی ریاست جمهوری قرار بگیرد افزود: اخیرا توانستیم ضوابط مربوط به استفاده از فضای مکتوب و مجازی را مشخص کنیم.
وی با بیان اینکه، تمام روزنامه ها از لحاظ تیتر، تصویر و میزان مطالب باید برای همه کاندیداها برابر باشد ادامه داد: اسامی روزنامه های دولتی را وزارت ارشاد اسلامی اعلام خواهد کرد.
اخبار برخی از کاندیداها باید در حد خبر پخش شود و جنبه تبلیغ نباید داشته باشد
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با اشاره به اینکه ممکن است برخی از بودجه عمومی استفاده کنند اما دولتی نباشد و این حکم در رابطه با آنها جاری است اظهار داشت: اخبار مربوط به برخی از کاندیداها باید در حد خبر پخش شود و جنبه تبلیغ نباید داشته باشد.
وی با اشاره به ماده68 قانون انتخابات افزود: آنچه از نظر قانونی برای روزنامه ها ممنوع است این است که روزنامه ها به صراحت قانون حق ندارند له یا علیه کاندیدایی مطلب پخش کند.
نباید اخلاق کریمانه انتخابات را خدای نکرده به اخلاق تند آلوده کرد
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه نباید اخلاق کریمانه انتخابات را خدای نکرده به اخلاق تند آلوده کرد گفت: نحوه نشر و تبلیغ خبر در روزنامه ها باید به گونه ای باشد که تبلیغ تلقی نشود و از سوی دیگر در صدا و سیما باید خبر تبلیغ شود.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری تصریح کرد: انجام هرگونه فعالیت انتخاباتی از تاریخ اعلام رسمی اسامی نامزدها له یا علیه نامزدهای ریاست جمهوری از میز خطابه جمعه و یا هر وسیله دیگری که جنبه رسمی و دولتی دارد و فعالیت کارمندان در ساعات اداری و همچنین استفاده از وسایل و سایر امکانات وزارتخانه ها و ادارات ، شرکت های دولتی و موسسات وابسته تابع دولت و نهادها و موسساتی که از بودجه عمومی به هر مقدار استفاده می کنند و همچنين در اختیار گذاشتن وسائل و امکانات مذبور ممنوع بوده و مجرم شناخته می شود.
وی با اشاره به اینکه نقد را نباید تبلیغ له یا علیه داشته باشیم ادامه داد: لحن نقد مشخص است اگر سازنده باشد و بر اساس استدلال باشد ممنوعیت قانونی ندارد ولی اگر تبلیغ علیه یک کاندیدا باشد ممنوع است و جلوی آن گرفته خواهد شد و این جرم تلقی می شود.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری با بیان اینکه همه در یک کشتی هستیم و باید در سرنوشت کشور سهیم باشیم اظهار داشت: خطوط قرمز اسلام و خطوط قرمز نظام باید رعایت شود.
وی ادامه داد: فضا باید باز و گفتگو سالم باشد و مطالب باید به گونه ای باشد که خطوط قرمز و حریم اشخاص رعایت شود، انتقاد به برنامه یک کاندیدا باید با الفاظ کریمانه و خوب باشد.
هیچ روزنامه ای نمی تواند به طور خاص یک کاندیدای معین را تبلیغ کند
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه هیچ روزنامه ای نمی تواند به طور خاص از یک کاندیدای معین تبلیغ کند ادامه داد : روزنامه ها حق ندارند له یا علیه یک کاندید مطلب پخش کنند.
وی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون پخش زنده مناظره گفت: ما خاطره خوبی از برخی از مناظراتی که به صورت زنده پخش شود نداشتیم، واقعا برخی از مطالبی که مطرح شد و برخورد هایی که در آنجا به وجود آمد سبب ایجاد نوعی التهاب شد و نگرانی بر این بود که خدایی ناکرده در زنده بودن مناظره و پخش زنده یک وقت اتفاقی بیفتد که اخلاق انتخاباتی مخدوش شود یا اینکه احیانا مطالبي پخش شود که مغایر جایگاه و شأن جمهوری اسلامی ایران باشد و یا مغایر مسائل امنیتی باشد .
وی افزود: قرار شده بود با اکثریت آرا مناظره به صورت ضبط شده پخش شود ، ضبط شدن مناظره ممکن بود آثار منفی داشته باشد ، یکی در جذب مخاطب تاثیر منفی داشت و آنگونه که باید و شاید جذب مخاطب نمی کرد .
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه اعضای کمیسیون رای دادند مناظرات ضبطی با قیودی انجام شود ادامه داد: بسیاری از مسئولین، مردم، مقامات به شدت به دنبال پخش زنده مناظره بودند و امروز در کمیسیون مجددا بحث شد و به دو سه دلیل توانستیم رای اعضا را به سمت پخش زنده هدایت کنیم.
وی با اشاره به اینکه کاندیداها هم متقاضی پخش زنده بودند افزود: نگرانی ها و دغدغه ها پیرامون پخش زنده مناظره ها همچنان هست اما برای آن راهکارهایی پیش بینی شده است که در اجرا مسائل لازم را برای کانديداها مطرح می کنیم.
به خواسته مردم پیرامون پخش زنده مناظره پاسخ مثبت دادیم
وی عنوان کرد: امیدواریم مناظره جاذب و جالب برای عموم مردم باشد، ما به خواسته مردم پیرامون پخش زنده مناظرات پاسخ مثبت دادیم تا مناظرات به صورت زنده پخش شود لذا از طرفداران کاندیداها و جریانات سیاسی انتظار داریم اخلاق انتخابات را رعایت کنند.
فردا بخشنامه خطوط تعیین شده در کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات به روزنامه ها ابلاغ می شود
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه از همه روزنامه ها درخواست می کنیم که خطوط تعیین شده در کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات را رعایت کنند گفت: هر روز صبح روزنامه ها را رصد می کنیم و اگر تخلف کنند برایشان پرونده تشکیل می دهیم، فردا بخشنامه خطوط تعیین شده در خصوص تبلیغات انتخابات به روزنامه ها ابلاغ می شود .
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان اینکه اگر روزنامه ها خطوط تعیین شده را رعایت نکنند مجرم شناخته می شوند افزود:
کاندیدا ها در استان ها می توانند از امکانات دولتی استفاده کنند که این امر براساس برنامه ریزی انجام می شود.
وی در رابطه با بحث تخلفات فضای مجازی اظهار داشت: تخلفاتی در سراسر کشور وجود داشته که دادستان ها مکلف هستند بخشی که مربوط به خود حوزه ها است در آنجا رسیدگی شود و تخلفاتی که مربوط به مرکز است و باید در تهران رسیدگی شود ، به تهران ارجاع دهند.
دادستان کل کشور افزود: از مدت ثبت نام به این طرف تعدادی شکایت و گزارش داشتیم که در برخی استان ها ، مرتکب برخی تخلفات و جرایمی شدند که در قانون احصا شده است.
حجت الاسلام منتظری تصریح کرد: در بحث پیشگیری مقدمات فراهم شده و در بحث رسیدگی نیز دادسرای تهران شعب ویژه و همچنین دادگاه ویژه ای تشکیل داده و تاکید بنده به دادستان تهران نیز بوده که کار این شعب به گونه ای باشد که وقتی گزارشی به آن ها ارجاع شد، آن ها بلافاصله در همان روز و یا روز بعد طرف را دعوت و رسیدگی قضایی را شروع کنند.
وی در خصوص فعالیت های انتخاباتی برخی کاندیدها پیش از موعد مقرر نیز اظهار داشت: از زمانی که کشور رنگ و بوی انتخاباتی گرفت و حتی قبل از آن، که معلوم بود برخی کاندیدها قرار است وارد میدان رقابت انتخاباتی شوند فضا را رصد می کردیم.
دادستان کل کشور یادآور شد: در همین رابطه ، یک شب، یک تکه فیلمی از یکی از کاندیدا در تجمعی برای بنده مخابره شده که کاملا مشخص بود این تجمع انتخاباتی است و بلافاصله بنده نیز به آن آقا پیام دادم که این کار، کار خلاف قانون است و بعد هم بخشنامه ای به رسانه ها فرستادیم که طی آن به کاندیداها تذکر دادیم که به هیچ وجه قبل از اینکه قانون اجازه دهد به عرصه انتخابات وارد نشوند که غالبا نیز رعایت کردند.
وی بیان کرد: ممکن است به لحاظ هماهنگی هایی که در برخی از مسائل انتخاباتی ایجاد می شود، افرادی وابسته به هر جناحی در برنامه ای دعوت شوند ، بنده تاکید کردم که ممکن است حریم ها از سوی افراد رعایت نشود ، گفتم به دادستان آنجا که شما به صورت خصوصی و حضوری صحبت داشته باشید .
وی با اشاره به اینکه یک روز یک جریانی و یک روز دیگر جریانی دیگر خود را به مردم عرضه می کند افزود: مردم به صورت شکوهمند و پر شور در انتخابات حضور پیدا خواهند کرد.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با بیان اینکه کسانی که می خواهند به شهرستان بروند و برنامه داشته باشند برنامه هایشان آزاد است گفت: با ضوابط و مقررات تعیین شده باید عمل شود.
هر آنچه حرمت شرعی دارد خط قرمز است
وی با اشاره به اینکه قانون اساسی برای هر جریانی حریم تعیین کرده است ادامه داد: خطوط قرمز اسلام و قانون اساسی فراوان است و مجریان می دانند خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران چیست.
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه خطوط قرمز سیاسی کشور باید رعایت شود گفت: اهانت و جسارت چون حرمت شرعی دارد خط قرمز است.
کاندیداها می توانند از فضای فیزیکی برخی از دستگاه استفاده کنند
وی گفت: کاندیداها می توانند از فضای فیزیکی برخی از دستگاه های دولتی استفاده کنند البته با ضوابط و مقررات دستگاه ها این امر انجام می شود.
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با اشاره به اینکه امکانات دولتی، صدا و سیما، مطبوعات، سایت ها، خبرگزاری ها هستند که می تواند برای تبلیغ مورد استفاده قرار بگیرد افزود: از همه روزنامه درخواست می کنیم خطوط قرمز را رعایت کنند.
دادستان کل کشور با اشاره به وظایف ستاد پیشگیری از جرائم انتخاباتی افزود: در قانون انتخابات ریاست جمهوری پیش بینی شده اگر کسی مرتکب جرم شود قوه قضائیه مکلف است شعب خاصی را برای رسیدگی به جرائم انتخاباتی اختصاص دهد و به جرائم به صورت فوری رسیدگی کند، در راستای اجرای قانون ستاد در مرکز کشور و استان ها تشکیل می شود این ستاد از اسفند ماه کار خود را آغاز کرده است.
حجت الاسلام منتظری با بیان اینکه از زمان اعلام اسامی کاندیداهای احراز صلاحیت شده از وزارت کشور، تبلیغات آزاد است گفت: البته تبلیغات در صدا و سیما و مطبوعات که از بودجه عمومی استفاده می کنند باید به طور برابر در اختیار نامزدهای انتخابات ریاست قرار گیرد و فردا نیز مراسم قرعه کشی برنامه های تبلیغاتی نامزدهای انتخابات جمهور در رادیو و تلویزیون برگزار خواهد شد.
وی تاکید کرد: انتطار داریم که کاندیداهای ریاست جمهوری از همه طرفداران خود بخواهد که آن ها نیز وارد عرصه آن چه که قانون منع کرده نشوند؛ در برخورد با متخلفین مصلحت اندیشی نخواهیم کرد منتها در فضای مناسب و شایسته نظام جمهوری اسلامی باید حرکت کنیم.
دادستان کل کشور با بیان اینکه به هیچ وجه مایل نیستیم که شرایط به گونه ای باشد که دستگاه قضایی به عرصه انتخابات ورود کند گفت: بخشی از این خواسته به خود کاندیداها بر می گردد و بخشی نیز مربوط به طرفدارن، برنامه ریزان و توده مردم است که همه باید دست به دست هم دهند تا تخلف و جرمی واقع نشود، در این رابطه نیز یکی از کارهایی که ستاد های انتخاباتی کاندیدا ها می توانند انجام دهند این است که قانون انتخابات ریاست جمهوری خصوصا بخش تخلفات و تبلیغات را به اعضای ستاد آموزش دهند.
حجت الاسلام منتظری خاطر نشان کرد: اگر ستادی مرتکب کاری شود که در قانون جرم است و ما مجبور شویم مسئول ستاد را تحت تعقیب قرار دهیم و یا ستاد را تعطیل کنیم نباید گله ای از این بابت وجود داشته باشد.
طی این هفته و یا هفته آینده از نرم افزارهایی استفاده می کنیم که رصد بر فضای مجازی را تقویت کند
وی در رابطه با بحث فضای مجازی نیز بیان داشت: اولین کاری که در این زمینه انجام دادیم این بود که رصد فضای مجازی را جدی تر گرفتیم و این فضا را ۲۴ ساعته رصد می کنیم و در این هفته و یا هفته آینده از فن آوری ها و نرم افزارهایی استفاده خواهیم کرد که رصد را تقویت و میزان آن را افزایش دهد.
دادستان کل کشور همچنین با اشاره به اینکه کانال ها و شبکه های اجتماعی که مجموعه آن ها را فضای مجازی می دانیم ، به دو سه دسته تقسیم می شوند اطهار داشت: بخشی از این کانال ها در ایران و شناخته شده و دارای مجوز هستند که برخورد با این کانال ها بسیار راحت است ، اما بعضی از شبکه ها و کانال های درون کشور نیز فاقد شناسنامه هستند که چون نمی شود به سراغ آن ها رفت اگر مرتکب جرم و تخلفی شوند به موجب قانون با آن ها برخورد خواهد شد و آن ها را فیلتر می کنیم.
وی تصریح کرد: کانال ها و شبکه های اجتماعی به صورت مرتب از طریق نهادهای امنیتی ، وزارت ارتباطات و وزارت ارشاد رصد می شوند و کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه نیز هرهفته یا دو هفته یک بار در این رابطه تشکیل جلسه می دهد.
حجت الاسلام منتظری تاکید کرد: آن چه که برای ما مسلم است این است که دشمن از طریق شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به شدت برای حمله به انتخابات برنامه ریزی کرده و به انحاء مختلف قصد دارد انتخابات را زیر سوال ببرد و آن را مخدوش نشان دهد.
دادستان کل کشور تصریح کرد : همان طور که گفته شد کانال ها و شبکه هایی که درون کشور باشند و امکان فیلتر آن ها باشد را فیلتر می کنیم اما مشکل ما به شبکه ها و کانال هایی بر می گردد که سرور آن ها خارج از کشور است و تابع ضوابط و مقررات نظام جمهوری اسلامی نیست که یکی از بزرگترین آن ها تلگرام است و در حال فراهم آوردن بسترهایی است که بتواند از آن استفاده کند که امیدواریم با رصد کردن این کانال، میزان سو ء استفاده آن را به حداقل برسانیم.
وی در خصوص بحث دستگیری برخی از مدیران کانال های تلگرامی نیز عنوان کرد: از آن جا که این پرونده در حال رسیدگی است و تحقیقات در رابطه با آن تکمیل نشده از بیان جزئیات آن معذورم اما اجمالا عرض می کنم که آن ها در راستای مسائل انتخاباتی حرکت می کردند و از آن جا که اطلاعاتی به دستگاه قضایی رسید که این ها یک سری اقدامات مجرمانه مرتکب شده اند ، دستگاه قضایی نیز به موضوع ورود کرد و تعدادی از آن ها را دستگیر کرد که بخشی از آن ها آزاد شدند .
دادستان کل کشور خاطر نشان کرد: دلایل و مدارک قوی ای به دست آمده که آن ها با اهداف خاصی فعالیت می کردند.
حجت الاسلام منتظری در رابطه با فیلتر شدن تماس صوتی کانال تگرام اظهار داشت: مایل نیستیم در استفاده از یک سری امکانات محدودیت ایجاد کنیم اما آن چه که برای ما در سراسر کشور حائز اهمیت است امنیت کشور است ضمن آن که برای ما محرز شده شبکه های خارجی و آن هایی که ریشه در برخی کشورهای دارند که دشمنی آن ها با نظام جمهوری اسلامی محرز است از این فضاها حداکثر استفاده را خواهد کرد تا به ما ضربه بزنند.
وی با تاکید بر اینکه تمام دستگاه های اطلاعاتی ، امنیتی و انتظامی کشور قابلیت تماس صوتی تلگرام را خلاف امنیت کشور دانسته اند، گفت: بر این اساس موضوع در شورای عالی فضای مجازی مطرح شد اما در جلسه مربوطه به دلایلی تصمیم گرفته نشد که این فضا بسته شود ضمن آن که موضوع در دبیر خانه شورای عالی امنیت ملی نیز طرح شد و در آن جا نیز اتفاق نظر این بود که این سیستم سیستم ناامنی برای کشور است لذا تصمیم بر این شد تا زمانی که نکات امنیتی از لحاظ فنی تدارک دیده نشود تا به امنیت کشور و سلامت انتخابات لطمه وارد نشود این فضا بسته بماند.
دادستان کل کشور تصریح کرد: تصمیم قضایی ما باید مبتنی بر نظر کارشناسان باشد بنابراین در جلساتی که با مسئولین امنیتی کشور داشتیم همگی به اتفاق آرا نظر داشتند که استفاده از تماس صوتی تلگرام مغایر با امنیت کشور است.
پول کثیف مصادیق مختلفی دارد
وی در بخش دیگری از این برنامه در رابطه با پول های کثیف در انتخابات ( هزینه های تبلیغات انتخاباتی) اظهار داشت: پول کثیف پولی است که به ناحق و ناروا کسب شده باشد و می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد.
حجت الاسلام منتظری با بیان اینکه هزینه تبلیغات انتخاباتی اجتناب ناپذیر است گفت: یک زمان فرد از اموال خود در تبلیغات انتخاباتی اش استفاده می کند اما غالبا وضع اینگونه نیست چون هزینه انتخابات از عهده کاندیداها خارج است و کاندیداهای ما مثل ترامپ نیستند که ثروت و سرمایه داشته باشند.
وی افزود: بخشی از تامین هزینه های انتخاباتی نیز در قانون پیش بینی شده به صورتی که کاندیداها بتوانند از امکانات دولتی همچون صدا و سیما استفاده کنند که انصافا نیز صدا و سیما در تامین این برنامه ها تا آن جا که برایش مقدور بوده دریغ نکرده است.
حجت الاسلام منتظری در عنوان کرد: بخش عمده هزینه هایی که در انتخابات می شود برای آن است که کاندیداها خود را به مردم معرفی کنند که بهترین وسیله برای این کار صدا و سیما ، روزنامه ها و شبکه هایی است که دولت همه را در اختیار آن ها گذاشته بنابراین به اعتقاد بنده دیگر معنی ندارد که کاندیداها هزینه های گزاف کنند.
دادستان کل کشور ادامه داد: همچنین برخی از جریانات سیاسی برای اینکه جریانش عهده دار حاکمیت کشور شود هزینه های تبلیغاتی نامزد مورد نظر خود را می پردازد که به گونه ای امروز سرمایه گذاری می کنند تا فردا بتواند از آن بهره برداری کند.
دادستان کل کشور با بیان اینکه پول کثیف پولی است که از دست اندازی به بیت المال حاصل می شود تاکید کرد: چنانچه مشخص شود پولی که هزینه انتخابات شده ناروا است، دستگاه قضا برخورد خواهد کرد اما باید این موضوع برای ما اثبات شود.
وی تصریح کرد: دستگاه قضایی سالم و عادل دستگاهی است که براساس استدلال، دلیل و مدرک کار می کند و دستگاه قضایی نمی تواند صرف اینکه پولی در جایی هزینه شده فردی را مجرم بداند.
حجت الاسلام منتظری با اشاره به سیاست های کلی انتخابات ابلاغی مقام معظم رهبری نیز اظهار داشت: این سیاست ها هنوز تبدیل به قانون نشده و از لحاظ اجرایی نیز نمی تواند مستند واقع شوند و امیدواریم در آینده نزدیک ،مجلس بخشی از سیاست ها را که احتیاج به قانون دارد، تبدیل به مصوبه قانونی کند از جمله این مسایل بحث هزینه های انتخاباتی است که اگر قانون در این زمینه شفاف شود این مشکل نیز برطرف خواهد شد.
وی در پایان در رابطه با چگونگی رسیدگی به مفاسد اقتصادی نیز عنوان کرد: از منظر پرونده، زمانی که گزارشاتی در رابطه با مفاسد اقتصادی ارجاع می شود جهت رسیدگی به دادسرا های مربوطه می رود ؛به طور مثال بخشی از مفاسد ، مفاسد اقتصادی در شبکه بانکی است و یا مفاسد اقتصادی است که در سازمان بازرسی کل کشور مورد رسیدگی قرار می گیرد.
دادستان کل کشور گفت: پرونده ها بر حسب مورد به دادسراها و دادگاه های مربوطه ارجاع می شود و آن ها به این پرونده ها رسیدگی خواهند کرد.