به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان شیراز؛ هنر خاتمسازی یکی از مهمترین هنرهای دستی ایران است که ارزش هنری فوقالعاده زیادی دارد.
سابقه خاتمسازی در ایران از زمان های خیلی قدیم بوده است و به طورکلی ابتدا باید دید خاتم چیست و خاتمساز یا خاتمکار چه کسی است، از این رو فرصت را غنیمت دانستیم که گفت و گویی با یکی از پیشکسوتان هنر خاتم کاری داشته باشیم.
سین: خودتان را برای مخاطبان ما معرفی کنید؟
جیم: غلام فلاح پور هنرمند هستم 20 تیر 1355 در شیراز به دنیا آمدم.
سین: از چه سالی و چند سال است که کار خاتم انجام می دهید؟
جیم: از سال 65در محضر استاد حسین بلاد نژاد این حرفه را آموختم و 30سال است که در رشته خاتم کاری فعالیت میکنم.
سین:در چه رشته ای تحصیل کرده اید؟
جیم: درطول یک سال و نیم در کلاس های آزاد در زمینه گیاه شناسی شرکت کردم و علاقه به این رشته مقدمه ای شد که برای اولین بار در کشور رنگ قرمز را به خاتم وارد کنم، که البته قبل از آن پیشکسوتان و بزرگان هنر خاتم رنگ سبز را برای رنگ کردن استخوان شتر به شیوه سنتی وارد کار خاتم کرده بودند و در حال حاضر برای روی کارآوردن رنگ استخوان شتر به رنگ زرد و بنفش هستم.
سین: آقای فلاح پور چگونه به این هنر علاقه مند شدید؟
جیم: از همان ابتدا و از کودکی به واسطه یکی از دوستانم که به کلاس های خاتم می رفت به این هنر آشنا و علاقه مند شدم.
سین: وضعیت خاتم در شیراز چگونه است؟
جیم: از نظر کیفیت بهترین خاتم ها در شیراز تولید می شود و بالاترین جایگاه را دارد ولی از نظر کمیت و فروش نمی توان با اصفهان رقابت کرد چراکه استان اصفهان در صنعت خاتم تولید انبوه دارد اما در استان فارس این هنر درحال منسوخ شدن است.
سین: چگونه می توان مانع منسوخ شدن این هنر در شیراز شد؟
جیم: باید محیطی مهیا شود تا پیشکسوتان، ستارگان و استادان هنر انجام گرفتن عمل صفر تا صد این هنر را آموزش دهند و مانع از یاد رفتن آن شوند.
سین: قدمت خاتم شیراز چند سال است؟
جیم: با توجه به مستندات قدمت این هنر در شیراز به یک هزار و 100 سال پیش می رسد که به عنوان مثال خاتم کاری مسجد عتیق اثر استاد محمد جمعه به یک هزار سال می رسد.
سین: به جز شیراز چه استان هایی در کار خاتم معروف اند؟
جیم: شیراز در این زمینه بالاترین جایگاه را دارد و پس از آن استان های اصفهان و تهران قرار دارند.
سین: آیا کشورهای دیگر هم خاتم کاری دارند؟
ج: بله در کشورهایی مثل سوریه، ترکیه، هندوستان و چین هنر خاتم وجود دارد که البته نوع خاتم هر کشور فرق متفاوت است.
سین: آیا خاتم کاری در شیراز باعث جذب توریست و درآمد زایی شده است؟
جیم: بله، ما امروز مهمان هایی از کشور چین داشتیم که برای اولین بار می دیدند که یک عده بالای 60 سال مشغول به کارند و این برایشان خیلی جالب بود.
سین: چه خواسته ای از مسئولین دارید؟
جیم: در این هنر برنج، مس، آلومینیوم، استخوان شتر، آج فیل و چوب های طبیعی به باریکی تار مو سابیده می شود که بدون شک همه ما هنرمندان این آثار را در منزل نگهداری می کنیم، کمترین خواسته ما از مسئولین این است که مکانی به منظور نمایش این آثار و هنر در نظر بگیرند تا هم از منسوخ شدن این هنر جلوگیری شود و هم آثار ما که با عشق روی آن ها کار کرده ایم به فروش برسد.
سین: چند فرزند دارید و آیا فرزندانتان هم به این هنر گرایش پیدا کرده اند؟
جیم: پسری 20ساله و دو دختر 18 ساله و 13 ساله دارم که همگی به این هنر علاقه مندند و جالب است بدانید که پسر و عروسم هم به این حرفه مشغول اند البته نا گفته نماند که همسرم همیشه با تمام وجود مشوّق من در کارم بوده است.
سین: یک جمله در مورد هنر خاتم بگویید؟
جیم: خاتم، ختم همه هنرهاست و جالب است که زیباترین آثار خلق شده در قبور ائمه اطهار کار می شود.
انتهای پیام/س