استان فارس با داشتن اقلیمی متنوع، مکان مناسبی برای کاشت و برداشت انواع محصولات مختلف کشاورزی همچون دانه روغنی کلزا، ذرت علوفه ای، کدوی آجیلی، انار و به است.
تولید ذرت علوفهای در بیضا
صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا از برداشت ذرت علوفهای از سطح ۴ هزار هکتار مزارع این شهرستان خبر داد.
صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با اشاره به برداشت ذرت علوفهای از سطح ۴ هزار هکتار مزارع این شهرستان، اظهار کرد: پیشبینی میشود بیش از ۲۸۰ هزار تن علوفه تولید شود.
او با اشاره به اینکه برداشت این محصول تا نیمه آذرماه ادامه دارد، افزود: تعداد ۲۵ دستگاه چاپر کار برداشت مکانیزه ذرت علوفهای را در این شهرستان انجام میدهند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا گفت: مزارع ذرت علوفهای تماما به روش نوار تیپ آبیاری شدند و محصول تولید شده عمدتا از ارقام ۷۰۴ و ۷۰۳ است.
مویدی تصریح کرد: ذرت علوفهای تولید شده علاوه بر تامین نیاز یک هزار و ۸۰۰ واحد گاوداری و دامداری صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی بیضا به شهرستانهای همجوار و استان اصفهان نیز ارسال میشود.
این مقام مسئول بیان کرد: این محصول بیشتر به صورت سیلویی مورد استفاده قرار میگیرد و آموزشهای لازم در زمینه نحوه سیلاژ و نگهداری توسط کارشناسان جهاد کشاورزی به بهرهبرداران داده شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا اضافه کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی، توسعه کشت محصولات علوفهای کم آب بر در کنار کشت ذرت علوفهای در دستور کار این مدیریت قرار گیرد.
برداشت کدوی آجیلی از مزارع اقلید
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اقلید گفت: پیشبینی میشود امسال بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ تن تخمه کدو آجیلی از مزارع این شهرستان برداشت شود.
ارسلان صالحی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اقلید گفت: این شهرستان با سطحی بالغ بر ۵ هزار هکتار کشت کدوی آجیلی، تولیدکننده برتر این محصول در استان فارس است.
او با اشاره به اینکه متوسط تولید این محصول در شهرستان اقلید ۹۰۰ کیلوگرم در هکتار است، تصریح کرد: پیشبینی میشود امسال بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ تن تخمه کدو آجیلی از سطح ۵ هزار هکتار مزارع این شهرستان برداشت شود.
صالحی افزود: بیش از ۲۵ دستگاه اقدام به برداشت این محصول در شهرستان میکند.
این مقام مسئول، کم آب بر بودن، کوتاه بودن دوره رشد، امکان قراردادن در الگوی کشت شهرستان، امکان استفاده از شیوههای نوین آبیاری، قیمت مناسب، عملکرد تولیدی مطلوب، مصرف پسماند به عنوان خوراک دام، ویژگی انبارداری محصول و امکان برداشت مکانیزه از مزایای کشت این محصول است.
صالحی با اشاره به قانون حفاظت از خاک بر لزوم جمع آوری بقایای پلاستیکی بعد از برداشت محصولات جالیزی از جمله کدو آجیلی تاکید کرد و از کشاورزان خواست: بعد از برداشت محصول نسبت به جمع آوری بقایای پلاستیک از اراضی کشاورزی اقدام کنند.
کشت دانه روغنی کلزا در فسا
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فسا از کشت دانه روغنی کلزا در مزارع این شهرستان خبر داد و گفت: کاشت کلزا در این شهرستان تا اواخر آبان ماه ادامه خواهد داشت.
سعید شیروانی دوست سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فسا با اشاره به کشت دانه روغنی کلزا در مزارع این شهرستان، اظهار کرد: کاشت کلزا در این شهرستان تا اواخر آبان ماه ادامه خواهد داشت.
او تصریح کرد: پیشبینی میشود بیش از ۳۰۰ هکتار از اراضی شهرستان فسا به کاشت این محصول راهبردی اختصاص یابد.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فسا بیان کرد: ارقام کشت شده شامل هایولا ۵۰ و تراپر است که ۱۰۰ درصد به صورت مکانیزه و توسط ۴۰ دستگاه ریزدانه کار انجام میشود.
سعید شیروانی دوست افزود: کلزا یک محصول راهبردی است که در تناوب کشت گندم میتواند نقش مهمی در حاصلخیزی خاک و افزایش تولید ایفا کند.
او ادامه داد: یکی دیگر از مزیتهای کشت کلزا در تناوب گندم، کنترل علفهای هرز مانند چچم و لولیوم در مزارع است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فسا افزود: کشت کلزا علاوه بر تامین دانه روغنی مورد نیاز، برای صنعت زنبورداری مفید، میزان ماده آلی خاک را افزایش داده و علوفه ارزشمندی برای تغذیه دام نیز فراهم میآورد.
ساخت جاده بین مزارع در بیضا
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا از عملیات ساخت ۲.۵ کیلومتر جاده بین مزارع در این شهرستان خبر داد.
صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با اشاره به عملیات ساخت ۲.۵ کیلومتر جاده بین مزارع در این شهرستان، بیان کرد: ساخت این طرح بیستم تیرماه امسال آغاز شد و در حال حاضر عملیات مخلوط ریزی و کوبندگی به پایان رسیده است.
او تصریح کرد: این طرح با اعتباری بالغ بر ۷ میلیارد ریال از محل مشارکتهای مردمی با نظارت جهاد کشاورزی و تامین قیر رایگان برای آسفالت این جاده توسط قرارگاه محرومیت زدایی بسیج سازندگی شهرستان بیضا در حال اجراست.
مویدی اضافه کرد: آسفالت مورد نیاز این جاده به میزان ۱۷ هزار مترمربع جهت اجرا بر روی باند جاده مذکور تامین شد.
این مقام مسئول بیان کرد: ساخت جاده بین مزارع روستای تنگ تور، رفت و آمد ۳۰۰ نفر از بهرهبرداران این روستا و روستاهای همجوار را به اراضی کشاورزی تسهیل کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا گفت: با این اقدام عمرانی علاوه بر کاهش هزینههای تولید، سهولت جابه جایی نهادهها و محصولات کشاورزی تولید شده، دسترسی به ۲۵۰ هکتار از اراضی زراعی و باغی منطقه تسریع شد. همچنین از استهلاک ادوات و ماشین آلات کشاورزی کاسته خواهد شد.
برداشت ذرت علوفهای در کازرون
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کازرون از برداشت ذرت علوفهای از سطح هزار و ۳۰۰ هکتار از مزارع این شهرستان خبر داد.
فرهمند آقایی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کازرون گفت: سطح زیر کشت ذرت در شهرستان ۳ هزار هکتار است که عمده آن به کشت ذرت علوفهای اختصاص یافته است.
او اضافه کرد: تا کنون از سطح هزار و ۳۰۰ هکتار ذرت علوفهای با متوسط عملکرد ۶۰ تن در هکتار ۷۸ هزارتن علوفه برداشت شده است و پیش بینی میشود تا پایان برداشت بیش از ۱۸۰ هزار تن علوفه مرغوب به صورت مکانیزه برداشت شود.
فرهمند آقایی همچنین با تشریح عملیات اجرای ۲ طرح تحقیقاتی ذرت در این شهرستان، گفت: در سال زراعی جاری ۲ طرح مقایسه ارقام ذرت و روش آبیاری غرقابی و تیپ بر عملکرد ذرت در بخش مرکزی و منطقه فامور انجام شده است.
این مقام مسؤل بیان کرد: کشاورزان ذرت کار برای صرفه جویی در مصرف آب، مزارع خود را به آبیاری تیپ تجهیز میکنند که در افزایش عملکرد هم تاثیر خواهد داشت.
آقایی اضافه کرد: ارقام مهم ذرت کشت شده در کازرون شامل ۷۰۴، ۷۰۳، ۶۷۸، سیمون، دراخما، والبوم، گلادیوس و امریکن ژنتیکس است.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کازرون گفت: برداشت ذرت علوفهای در این شهرستان تا اوایل آذر ماه ادامه دارد.
صادرات انار کازرون به دیگر کشورها
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کازرون از برداشت انار از هزار و ۸۰۰ هکتار از باغهای این شهرستان خبر داد.
آقایی سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کازرون اظهار کرد: برداشت انار از هزار و ۸۰۰ هکتار از باغهای این شهرستان آغاز شده است و تا پایان آبان ماه ادامه دارد.
او با بیان اینکه میانگین تولید انار در باغهای شهرستان کازرون ۴۰ تن در هکتار است افزود: پیش بینی شده است امسال حدود ۷۰ هزار تن از این محصول برداشت و به بازار مصرف عرضه شود.
فرهمند آقایی تصریح کرد: شهرستان کازرون دومین قطب تولید انار در استان فارس است و محصول انار این شهرستان علاوه بر سایر نقاط استان فارس به استانهای همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود.
آقایی گفت: عمدهترین ارقام انار تولیدی در شهرستان کازرون شامل رباب، بریت، اتابکی و میخوش است که رقم رباب مرغوبترین آنها به شمار میآید.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کازرون بیان کرد: از ارقام جدید که در سالهای اخیر کشت شده است میتوان به رقم واندرفول اشاره کرد که یک رقم تجاری و مناسب صادرات است.
او گفت: با توجه به نبود صنایع فرآوری کافی در محصول انار این شهرستان، از سرمایه گذاران برای راه اندازی صنایع تبدیلی حمایت میشود.
از این محصول تولیدی علاوه بر محصول تازه خوری در تهیه رب انار، آب انار لواشک و دیگر فرآوردهها استفاده میشود.
تولید ۲۴۰ تن شیره انگور در استهبان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان از تولید ۲۴۰ تن شیره انگور در این شهرستان خبر داد.
مهدی اعیان منش مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان اظهار کرد: در امسال از هزار و ۸۶۰ هکتار تاکستان دیم شهرستان استهبان میزان هزار و ۵۰۰ تن انگور برداشت شد.
این مقام مسئول افزود: تهیه شیره انگور یکی از صنایع کهن متاثر از تولیدات کشاورزی در شهرستان استهبان است و در اصطلاح محلی به مکان و عملیات شیره گیری از انگور، کُرُش میگویند.
اعیان منش ادامه داد: تامین اعتبار برای ایجاد یا مرمت جادههای دسترسی به باغهای انگور دیم شهرستان استهبان که عمدتا در ارتفاعات و دور از جادههای آسفالت قرار دارند، ضروری است و توجه بیشتر به ایجاد صنایع فرآوری میتواند نقش مهمی در افزایش ارزش افزوده این محصول ارزشمند و ارگانیک داشته باشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان بیان کرد: انگور تولید شده از باغهای دیم این شهرستان، بسیار با کیفیت و مرغوب است.
افزایش میوه به در بیضا
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا از افزایش ۱۵ درصدی میوه به در این شهرستان خبر داد.
صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با اشاره به عملیات برداشت ۳۴۶ تن میوه به از سطح باغهای این شهرستان، اظهار کرد: تولید این میوه نسبت به پارسال ۱۵ درصد افزایش دارد.
او بیان کرد: برداشت این محصول از سطح ۳۰ هکتار از باغهای بیضا تا اوایل آذرماه ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا افزود: علاوه بر باغهای تجاری «به»، این میوه پاییزی به صورت تک درخت یا حاشیه کاری مزارع و باغهای شهرستان بیضا کاشت شده است.
مویدی با اشاره به اینکه «به» میوهای خوش طعم و عطر از خانواده سیب است، ادامه داد: عمده ارقام درختان «به» کشت شده شامل شیشهای و محلی است.
این مقام مسئول بیان کرد: این میوه اگرچه به صورت خام هم خوردنی است، اما اغلب، به شکل برگه خشک شده «به»، چای «به» و به صورت مربا و کمپوت مصرف میشود.
او اضافه کرد: با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی، استفاده از روشهای نوین آبیاری و تجربه بالای باغداران محصول تولیدی از کیفیت، مرغوبیت و بازار پسندی بالایی برخوردار است.
برنجکوبی شلتوک در بیضا
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا گفت: سالانه ۲۵ هزار تن شلتوک در این شهرستان تبدیل به برنج سفید میشود.
صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با بیان اینکه با فعالیت ۶ واحد صنایع تبدیلی در زمینه برنجکوبی در این شهرستان سالانه ۲۵ هزار تن شلتوک تبدیل به برنج سفید میشود، اظهار کرد: برداشت شلتوک از سطح ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار از شالیزارهای بیضا تا اواخر آبان ماه ادامه دارد.
او افزود: از این مقدار شلتوک، ۲۱ هزار تن تولید شهرستان بیضا و ۴ هزار تن شلتوک از شهرهای مجاور به واحدهای برنجکوبی موصوف ارسال میشود.
مویدی تصریح کرد: سالانه بیش از ۱۵ هزار تن برنج سفید شده توسط کارخانههای برنجکوبی بیضا بدست میآید.
او بیان کرد: هزینه برنجکوبی هر کیلو شلتوک در امسال ۵۰۰ تومان تعیین شده است.
این مقام مسئول با اشاره به به محدودیت و ممنوعیت کشت برنج در برخی مناطق که مشکل تامین آب وجود دارد، افزود: امسال نسبت به پارسال سطح زیر کشت این محصول ۲۰۰ هکتار کاهش داشت.
او اضافه کرد: رقم محصول برنج بیضا لنجانی است که با توجه به شرایط آب و هوایی و حاصلخیزی خاک از عطر و کیفیت مطلوبی برخوردار است.
مویدی ادامه داد: در چند سال اخیر ترویج کشت نشایی به جای کشت دستی بذر مدنظر این مدیریت قرار گرفته است که مزیتهایی همچون کاهش مصرف آب، کاهش مصرف بذر، سم و کودهای شیمیایی و همچنین افزایش عملکرد در واحد سطح دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا تصریح کرد: ۹۵ درصد عملیات برداشت محصول برنج در این منطقه مکانیزه است و توسط ۵۵ دستگاه کمباین برنج در حال انجام است.