مطهره مهدوی کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: اعتماد به نفس به میزان علاقه، اطمینان و غروری که نسبت به خود دارید را می گویند، اما همیشه افراد زیادی وجود داشته اند که به دلایل بسیاری زندگی را دو بعدی می بینند و به همین دلیل پیدا کردن توانایی های خودشان برایشان مشکل شده و زندگی برایشان بی معنی شده است.
وی افزود: هر چند ممکن است افرادی باشند که در هیچ زمینه ای اعتماد به نفس ندارند اما معمولاً کمبود اعتماد به نفس افراد در جنبه های بخصوص هر فرد است.
وی با بیان اینکه این افراد از لحاظ ظاهر اعتماد به نفس ندارند، زندگی اجتماعی برایشان بسیار دشوار خواهد شد. گفت: این افراد تصور خواهند کرد که در مجامع عمومی کسی به آنها توجه نخواهد کرد و مجبور خواهند شد که از اول تا آخر مجلس در گوشه ای تنها بنشینند.
کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه گفت: در زندگی زناشویی هم ممکن است کمبود اعتماد به نفس مشکلات زیادی ایجاد کند، ممکن است فرد همچنان در رابطه ای که خود می داند بسیار برای وی مسموم و ناسالم است باقی بماند در حالی که آگهی کامل دارد که اصلاً از این رابطه خوشحال نیست، این به این دلیل است که فرد تصور می کند که قادر نیست این وضعیت را بهبود بخشد.
مطهره مهدوی افزود: این مسئله می تواند در زندگی کاری افراد هم تاثیر منفی بگذارد، کمبود اعتماد به نفس منجر به فقدان انگیزه و علاقه در فرد برای پیشرفت خواهد شد اما اگر این مسئله را در مقیاس کلی تر بررسی کنیم، فرد فاقد اعتماد به نفس ممکن است از انجام همه کارها سر باز زند و بی هدف باشد فقط به این دلیل که تصور می کند که توانایی انجام کاری را ندارد، اما الان دیگر زمانش رسیده است که این رویه را تغییر داده و این را باور کنید که شما قادر به انجام هر کاری که می خواهید هستید.
وی گفت: خیلی مشکل است اعتماد به نفس یا خودباوری را تعریف کرد، اعتماد به نفس خیلی بیشتر از احساس خود درمود خودداشتن است، اگر به کارهایتان افتخار کنید یا وقتی در آینه نگاه می کنید از خودتان خوشتان بیاید ، اون هم اعتماد به نفس نیست. خودباوری یا اعتماد به نفس به این ربط دارد که ما چطور در مورد خودمان و ارزشی که داریم قضاوت می کنیم.
وی افزود:ما همیشه متمایلیم که خودمان را دست کم بگیریم، فکر می کنیم اونطوری که به نظر می آئیم درجه اعتماد به نفس ما را مشخص می کند، درحالیکه حقیقت امر چیزی دیگر است.
کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه گفت : این اعتماد به نفس و خودباوری مااست توانایی دیدن خود به عنوان موجودی ارزشمند –که عکس العمل ما را وقتی درآینه نگاه می کنیم مشخص می کند.
مهدوی افزود:اعتماد به نفس پایین ممکن است درشرایط مختلف ایجاد شود. در محیط های اجتماعی ممکن است با افرادی سر و کار داشته باشید که شما را تحقیر می کنند. وضعیت ظاهریتان نیز تا حد زیادی در این زمینه موثر است.
به گفته وی محیطی که در آن به دنیا آمده و پرورش یافته اید نیز بسیار روی اعتماد به نفس شما تاثیر دارد، بچه ای که هیچ وقت احساس نکرده است که فردی بخصوص است و از طرف والدین حمایت نمی شده است، با این تفکر رشد خواهد کرد که هیچ کس او را دوست نداشته و برای او ارزشی قائل نیست.
وی گفت : محیط کار شما نیز روی اعتماد به نفستان تاثیر دارد. اگر کارهایتان مورد تشویق قرار نگیرد و توجهی به آنها نشود و همکارانتان وجودتان را نادیده بگیرند، اعتماد به نفستان کاهش پیدا خواهد کرد.
کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه به عدم اعتماد به نفس و افسردگی اشاره کرد و گفت: فقدان حس خودباوری الزاما منجر به افسردگی نمی شود، اما تحقیقات نشان داده اند که این دوتا اغلب باهم هستند ، درواقع WHO سازمان بهداشت جهانی در توصیف افسردگی از عدم اعتماد به نفس صحبت می کند.
مهدوی افزود: نداشتن اعتماد به نفس شما را تبدیل به بدترین دشمن خودتان می کند، این فکرها که اگر من خوشکلتر بودم ، اگر ورزشکار خوبی بودم، اگر بامزه و محبوب بودم ، اگر آنقدر قوی بودم که بتوانم آن را تعمیر کنم ، همه چیزهای دیگر را از بین می برد، حتی وقتی از ما تعریف می کنند اون صداهایی که درون مغزمان هست اون تعریف و تمجیدرو نادیده می گیره و اونو کم اهمیت جلوه میدهد.
وی با بیان اینکه بیماری افسردگی اغلب یک چیز درونی است و گاهی اوقات این بیماری به دلایل مختلف نادیده گرفته می شود. گفت : از جمله اینکه منشاء هورمونی دارد یا قسمتی از فرایند رشد است. سازمان بهداشت جهانی WHO متوجه این موضوع شده که کمتر از ۲۵% افرادی که افسردگی دارند توجه و مراقبت لازم را دریافت می کنند.
وی افزود: واقعاً مهم است که به عدم اعتماد به نفس و حس خود کم بینی توجه شود ، مخصوصاً در بین جوانان که خودکشی یکی از ۳ عامل مهم در مرگ آنان است.
کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه گفت: عدم اعتماد به نفس و خودکم بینی میتواند بر روند کار تاثیر بگذارد و ما را در زندگی تبدیل به شریکی بی میل و علاقه و پدری بیفایده بنماید.
مهدوی افزود: عدم اعتماد به نفس بر همه جنبه های زندگی یک شخص تاثیر میگذارد و باعث نابودی می شود.
وی گفت: وقتی شما دیگر از خودتان خوشتان نمی آید، دنیا تبدیل به مکان ترسناکی می شود.
چه کسانی در معرض ابتلا به آن هستند؟
کارشناس ارشد روانشناسی فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه گفت: عوامل بسیاری ممکن است به از دست دادن اعتماد به نفس بیانجامد، می توان گفت که همه در معرض خطر ابتلا به آن هستند اما بعضی شرایط نسبتاً جدی تری دارند.
مهدوی افزود: همه انسانها ممکن است در یک جنبه از زندگی خود احساس کمبود اعتماد به نفس داشته باشند، اما همیشه راه هایی برای مقابله با این مشکلات وجود دارد.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، در اینجا راه هایی را به شما معرفی می کنیم که با انجام آنها بتوانید ارزش خود را در نظر خودتان بالاتر ببرید و اعتماد به نفستان را افزایش دهید.
اگر می خواهید اعتماد به نفستان را دوباره به دست آورید، در اینجا شش راه به شما معرفی می کنیم:
۱)خود را با دیگران مقایسه نکنیدهمیشه به یاد داشته باشید که انسانها با هم متفاوت اند. دلیلی ندارد که همه ما توانایی های یکسانی داشته باشیم و کارهای مشابهی انجام دهیم. اگر سعی کنید که خود را با هر کسی که سر راهتان قرار می گیرد مقایسه کنید، خیلی زود از خودتان خسته و دلسرد خواهید شد و دیگر قدرت انجام کاری را نخواهید داشت.
۲)خود را دست کم نگیریدسعی کنید که ارزش خود را به عنوان یک انسان کشف کنید. دلیل نمی شود که اگر کسی از شما خوشش نیامد و شما را فرد جالبی تصور نکرد، تصور همه مردم این باشد. اگر کسی از شما خوشش نیامد اصلاً ناراحت نشوید، مشکل خودش است نه شما. چون افراد زیادی هستند که شما را دوست می دارند و برایتان ارزش قائل اند.
۳)فهرستی از کارهایی که انجام داده اید و در آنها موفق بوده اید تهیه کنید .
سعی کنید روی کارهایی که در آن موفق بوده اید متمرکز شوید،اما اگر چنین چیزی در سابقه کاریتان پیدا نکردید اصلاً ناراحت نباشید، شاید پشت این همه ناتوانی لبخندی نهفته باشد و قدرتی باشد که بتواند باعث خنده دیگران شود و یا حتی شاید توانایی در شما وجود داشته باشد که هنوز کشفش نکرده اید ، سعی کنید لیستی از کارهای انجام شده تان تهیه کنید. مهم نیست که کوتاه یا بلند باشد، با اینکه حتی ممکن است نتوانید فکرش را بکنید اما همین کارها می تواند اعتماد شما را دوباره به خودتان جلب کند.
۴)سر خود را بیشتر گرم کنید سعی کنید تفریحاتی برای خود درست کنید که به آنها علاقه دارید. ممکن است به کتاب خواندن علاقه مند باشید، یا به باشگاه بروید یا هر کار دیگری...هر چه زمان بیشتری به انجام کارهای مورد علاقه تان اختصاص دهید، کمتر وقت برای سرزنش خود و متاسف شدن برای خودتان خواهید گذاشت. اما مسئله مهم تر این است که این کار باعث می شود که شما احساس مفید بودن کنید و این به شما هدف می دهد.
۵)با افراد مثبت نشست و برخاست کنید:
گاهی اوقات بودن در جمع افرادی که از خودتان هم دلسردتر و افسرده تر هستند، بیشتر به ضررتان خواهد بود، حتی اگر تنها باشید بیشتر به نفعتان خواهد بود تا با آنها، به جای چنین افرادی سعی کنید با افرادی مراوده کنید که می توانند شما را شاد کنند. اگر دور و اطرافتان را از دوستان نزدیک و خانواده پر کنید که شما را قبول دارند، می تواند سبب شود که شما هم خودتان را قبول داشته باشید.
۶)در جلسات روانشناسی شرکت کنید :
امروزه درمان های زیادی برای این مشکل پیشنهاد می شود، مجمع های بسیاری هم برای این منظور تشکیل می شود. به این افراد توصیه می شود که در این جلسات روانشناسی شرکت کنند چون بسیار موثر بوده است،کتاب ها و نوارهای زیادی هم در این زمینه ارائه می شود.
با خودتان صادق باشید
من چیزی در مورد شما نمی دانم، اما می دانم که امروز در این دنیا کینه و نفرت به اندازه کافی وجود دارد و در این موقعیت بدترین کار این است که شروع کنیم که از خودمان هم متنفر شویم. شما فقط یکبار به دنیا می آیید، و همین یکبار هم زندگی خیلی کوتاهی خواهید داشت، پس نگذارید که دیگران مانع شادی شما شوند.
سعی کنید که توانایی های خود را بشناسید و ببینید که در چه زمینه هایی فردی ویژه هستید. افرادی که نمی توانند توانایی های شما را ببینند ارزش این را ندارند که دور و برتان باشند.
آرامش ذهنی
هر که هستید و هر کجا زندگی میکنید، آرامش را به زندگی خویش دعوت کنید و آن را در ذهن خود جایگزین سازید.اگر کلام و رفتار شما قرین آرامش باشد، بدون شک این ویژگی به دنیای اطراف شما نیز سرایت خواهد کرد. بخاطر داشته باشید برای رسیدن به این وضعیت، لازم است برخی قابلیتهای ویژه را در خود پرورش دهید و شرایط خاصی را در زندگی خویش ایجاد نمائید.
روشهای رشد و تقویت اعتماد به نفس
بر توانائیهای خود تکیه کنید. برای هر کاری که انجام میدهید ارزش قائل شوید و تمرکز و توجه خود را معطوف کارهایی که میتوانید انجام بدهید بنمائید.
به خاطر تلاشهایی که دارید، خودتان را تشویق کنید. بیش از فکر کردن راجع به نتیجه کارهایتان روی توانائیهای خود تمرکز نمائید چرا که این امر به شما کمک میکند تا بتوانید با محدودیتهای اجتنابناپذیر زندگی خود کنار بیابید.ریسک کنید.
با وقایع جدید به عنوان تجربهای نو روبرو شوید و از برد و باخت نهراسید. در صورتی که اینگونه عمل کنید امکانات جدیدی برای شما فراهم میشود و میتوانید حس خویشتنپذیری را در خود تقویت نمائید. جلوی پیشرفت شخصی خود را نگیرید،با خودتان صحبت کنید. صحبت کردن با خود، بیشتر در زمینه مقابله با فرضیات مضر مطرح میگردد.
میتوانید خودتان اینگونه فرضها را تشخیص دهید، آنگاه به خودتان بگوئید: "این افکار را رها کن و فرضیات منطقیتری را جایگزین آن کن" برای مثال وقتیکامل انجام دهی فقط باید سعی و تلاش کنی که آن را خوب انجام دهی" این افکار به شما اجازه میدهد که خودتان را قبول داشته باشید و برای پیشرفت تلاش کنید.
خودتان را ارزیابی کنید. یاد بگیرید که این ارزیابی را مستقلاً انجام دهید. به خاطر جلوگیی از احساس ناراحتی در خود، روی نقطه نظرات دیگران تأکید ننمائید.
تمرکز اصلی شما باید روی احساسات خودتان در مورد رفتار، کار و سایر جنبههای زندگیتان باشد. این کارها باعث قویتر شدن احساس مثبت در مورد خودتان شده و از اینکه اختیارتان را بدست دیگران دهید جلوگیری به عمل میآورد.
انتهای پیام/آ