یک کارشناس ارشد مشاوره خانواده از علل پیدایش رفتارهای وسواسی-اجباری از جمله جویدن جداره دهان و عوارض ناشی از آن خبر داد.

شکوفه اویار حسینی کارشناس ارشد مشاوره خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیان کرد: جویدن جداره دهان یکی از عادات غلطی است که در نتیجه استرس و اضطراب بروز پیدا می‌کند. این رفتار در حیطه روانپزشکی جز رفتارهای وسواسی-اجباری طبقه بندی می‌شود.

وی اظهار داشت: در اثر جویدن جداره دهان دندان‌ها با پوسته لب تماس برقرار می‌کنند که این امر باعث خراشیدگی دهان و زخم شده و با کندن لایه روی زخم این ضایعات عمیق‌تر می‌شوند؛ بنابراین افرادی که به طور مستمر پوسته لب خود را می‌جوند در معرض ابتلا به زخم‌های دهانی غیر قابل درمان و در موارد شدید و نادر سرطان دهان قرار می‌گیرند.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده در خصوص میزان شیوع رفتارهای وسواسی-اجباری عنوان کرد: میزان شیوع این رفتار‌ها پس از سن ۳۵ سالگی نادر است و این عادت‌ها در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر در پسران مشاهده می‌شود و در دوران نوجوانی و جوانی تا ۳۵ سالگی در دختران از شیوع بالایی برخوردار است.

اویارحسینی در خصوص روش‌های ترک عادت جویدن جداره دهان افزود: اشخاصی که دچار این عادت هستند باید در مرحله نخست به دندانپزشک مراجعه کرده و در صورت نیاز از یک محافظ که جسمی نیمه سخت است به منظور جلوگیری از سایش دندان‌ها به هم استفاده کنند. همچنین این محافظ مانع از برخورد تیزی دندان‌ها با جداره داخلی دهان نیز می‌شود.

وی عنوان کرد: به دلیل اینکه جویدن جداره دهان در زیر مجموعه رفتارهای وسواسی- اجباری قرار می‌گیرد، بنابراین فرد با وجود اینکه می‌داند این یک رفتار ناکارآمد است، ولی به خاطر اجبار و فشاری درونی اقدام به انجام آن می‌کند.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده توصیه کرد: اشخاصی که پوست لب خود را می‌جوند باید برای ترک این عادت به روانشناسانی که رویکرد درمانی آن‌ها رفتار درمانگر بوده مراجعه کنند.

اویارحسینی با اشاره به اهمیت مصاحبه انگیزشی در ترک عادت جویدن جداره دهان تصریح کرد: هدف از انجام مصاحبه این است که فرد به لزوم ترک این عادت پی برده و بداند که انجام این رفتار چه صدماتی را به روابط فردی و اجتماعی وی وارد کرده است.

وی اظهار داشت: مشاور جنبه مثبت ترک عادت را به مراجعه کننده تذکر داده و به فرد می‌گوید که اگر این رفتار را انجام نمی‌داد به چه موفقیت هایی دست پیدا می‌کرد در نتیجه این امر در شخص ایجاد انگیزه می‌کند.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده افزود: در مرحله بعد و به کمک خود شخص با رویکرد ثبتی- نگارشی موقعیت‌های زمانی و مکانی که در آن زمان‌ها فرد جویدن جداره دهان را انجام می‌دهد شناسایی شده و از طریق جداول علت یابی دلایل پیدایش و تداوم این عادت مشخص می‌شود.

اویارحسینی با بیان اینکه در زمان انجام عادت برای مثال ناخن جویدن یا جویدن جداره دهان انجام رفتار جایگزین ضروری است، عنوان کرد: هنگامی که وسوسه انجام این کار به ذهن فرد خطور می‌کند باید به مدت حداقل ۲ دقیقه رفتار جایگزین را به همراه تنفس دیافراگمی انجام دهد؛ بنابراین با پیروی از این شیوه به احتمال بالای ۸۰ درصد دیگر آن عادت را در آن موقعیت انجام نمی‌دهد.

وی تاکید کرد: اشخاصی که عادت به جویدن جداره دهان دارند به صورت ژنتیکی، تربیتی یا محیطی مستعد اضطراب هستند بنابراین انجام روزانه ریلکسیشن (تن‌آرامی) به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه دراین گروه از افراد ضروری است.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده تصریح کرد: انجام فعالیت‌های شاد و لذت بخش که در آن سطح هورمون سروتونین (شادی) و هورمون آدرنالین (هیجان) فرد افزایش پیدا می‌کند نیز سبب کاهش اضطراب و استرس شده که نقش موثری در ترک عادت جویدن جداره دهان و لب دارد. همچنین احتمال بروز این عادت در خانواده هایی که سابقه خانوادگی و فامیلی وسواس فکری و عملی در آن‌ها وجود دارد، بیشتر است.

اویارحسینی بیان کرد: فرزندانی که در دوره کودکی یا نوجوانی نیازهای جسمیشان به موقع و به اندازه برطرف نشده نیز بیشتر امکان دارد که دچار عادت جویدن جداره دهان شوند.

وی افزود: انسان پنج نیاز هیجانی دارد که نیاز به دوست داشته شدن غیر شرطی (نیاز به محبت)، احساس امنیت، داشتن حس توانمندی، استقلال و کفایت، نیاز به تفریح و احتیاج به ناکامی به هنگام از جمله این نیاز‌ها محسوب می‌شوند که نیاز به ناکامی به موقع باید از سن سه سالگی به کودکان آموزش داده شود. سبک فرزندپروری سهل گیر یا سخت‌گیر به این نیازهای پنج گانه انسان آسیب می‌زند.

اویارحسینی یادآور شد: در صورتی‌که کودکی به عادت جویدن جداره دهان دچار است والدین باید از سرزنش و تحقیر کردن وی اجتناب کرده، زیرا منع کردن کودک از انجام این رفتار این حس را در وی ایجاد می‌کند که انسانی دوست داشتنی نیست. همچنین سبب تقویت احساس گناه در کودک نیز می‌شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
Afghanistan
Unknown
۰۰:۳۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
سلام من دوران مدرسه دوستم این کار رو چند روز انجام داد و من از اون به بعد تاحالا این کارو میکنم جداره داخل دهنم همه شو تیکه تیکه میکنم خیلی سعی کردم ولی نشد ترک کنم و اینکه بنظرم چون اون دوره مدرسه من خیلی دوره تلخی برام بود اینجوری شدم از اون دوره خیلی چیزا رو ازدست دادم مثل اعتماد به نفسم کلا عوض شدم هرکاری میکنم که این تغیرات رو حذف کنم نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۸ ۰۳ بهمن ۱۴۰۰
سلام منم همیشه پوست داخل دهنم رو میکنم چکارکنم که این عادت و ترک کنم
Iran (Islamic Republic of)
ایلی
۱۵:۵۳ ۲۸ دی ۱۴۰۰
من از ده سالگی تا الان که پنجاه سالم هست پوست دهانم رو میکنم الان باید چکار کنم ترکش نمیتونم کنم
Turkiye
سجاد
۰۳:۴۴ ۰۳ دی ۱۴۰۰
سلام بچه ها من میتونم کمکتون کنم ایدی تلگرامم اس بزرگ چهارصدوبیست صفر بیستو شیش هفت..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۴ خرداد ۱۴۰۰
سلام من از وقتی یادمه این مشکل و دارم لبهامو دیواره های لبهاموم میخورم نمیدونم چه جوری ترکش کنم کمکم کنید خودم از اینکار رنج میبرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۴ ۱۲ فروردين ۱۴۰۰
سلام منم خیلی وقته ک ناخن خوردنو گذاشتم کنار حالا دیگ کناره یه لبم را میجوم هر کار میکنم ک این کارو نکنم نمیشه خیلی رنج آوره واقعا
Iran (Islamic Republic of)
افسرده
۱۹:۴۰ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
من پوست لب و دور انگشتانم را می خورم تا حدی که زخم می شود و خون می آید. خیلی اذیت می شوم. از دوران مدرسه شروع شد و تا الآن که ۲۵ سالم شده هنوز هم ادامه داره. وقتی زیاد فکر می کنم یا زیاد توی ذهنم غرق میشم، به طور غیر ارادی اتفاق می افتد.
خوردن پوست جداره دندان یادم هست به خاطر استفاده از مسواک بی کیفیت در بچگی چند بار تجربه کردم اما خوشبختانه این اختلال رو ندارم.
قبلا ناخن هایم را با دندان هایم می چیدم (الآن خیر). فکر کنم از وقتی شروع شد که مسئول بهداشت مدرسه، ما را ملزم به کوتاه کردن ناخن هایمان کرد و هر هفته سر صف آنها را چک می کرد.
وقتی موسیقی آرام گوش میدم و توی فکر فرو نمی رم موقتا خوب میشه.
نمره ی خوب آوردن هم برام خیلی استرس آور بود. کلاس های درس هم همینطور. چقدر فارغ التحصیلی خوبه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۹ ۰۷ بهمن ۱۳۹۹
منم همین مشکلو دارم یهو به خودم میام میبینم همرو جویدم
Iran (Islamic Republic of)
پرنیان
۲۲:۴۱ ۰۴ بهمن ۱۳۹۹
سلام من از ۲ سالگی پوش لبم را می کندم و اصلا نمی تونم این عادت را ترک کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۳ ۱۷ آبان ۱۴۰۰
منم اینطوریم از وقتی که یادمه میجوییدم تا الان که نزدیک 20 سالگیمه://
Iran (Islamic Republic of)
مریم حیدری
۰۸:۱۷ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
خیلی رنج میبرم
Iran (Islamic Republic of)
ریحانه
۰۱:۱۲ ۱۶ آذر ۱۳۹۹
من۱۵ سالمه؟ چند سال هست که این مشکلو دارم و اواخر خبلی زیاد شده تقریبا در تمام مواقع دارم این کارو میکنم و برخی اوقات وجهه خوبی ندارد .
میخواستم بدونم اولین اقداماتی که باید برای ترکشان خودم میتونم انجام بدم چیست؟
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۰۰:۱۸ ۰۲ آذر ۱۳۹۹
سلام منم همین مشکلودارم خیلی سخته که این عادتو ترکش کنی خیلی سخته اینم نا گفته نمونه که خیلی ازاین موضوع ناراحتم که این عادت زشت رو نمیتونم ترک کنم
Afghanistan
ناشناس
۱۰:۳۶ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
سلام
Iran (Islamic Republic of)
بی بی سکینه حسینی
۰۶:۳۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
منم فرزندم لبشامیجودچکارکنم؟؟
Iran (Islamic Republic of)
حفصه دولت
۱۰:۰۰ ۲۰ تير ۱۳۹۹
من ازخشکی لب رنج میبرم لبموجویدم حالاچکارکنم
Germany
ناشناس
۰۲:۰۲ ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
من از بچگی پوست لبم رو میکندم ،یه مدت ترک کردم ولی باز شروع شد،تابستونا با لبم کاری ندارم،موقع مدرسه اینطوری میشم،همین الانشم لبم میسوزه،وای خدا این عادت خیلی بده.از امشب واقعا تصمیم میگیرم اینکارو نکنم
Iran (Islamic Republic of)
.....
۱۰:۳۷ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
وای خدایا منم همین مشکلو دارم روزوشب تمام پوسته های داخل دهانم رامیجوم
Iran (Islamic Republic of)
پروانه
۱۳:۴۴ ۲۰ دی ۱۳۹۸
دوستان عزیز سلام،با چند جلسه هیپنوتراپی و در بعضی موارد حتی با یک جلسه هیپنوتراپی به طور کلی ترک میکنید و راحت میشید.فقط باید به یک هیپنوتراپیست خیلی خوب مراجعه کنید.چون این عادت از ناخودآگاهتون نشأت میگیره و علم هیپنوتراپی هم درست روی ناخودآگاهاتون کار میکنه و عوامل مربوط به انجام این کار رو تو ذهنتون برای همیشه از بین میبره.آرامش داشته باشید،هر دردی و هر عادتی درمان کامل داره.درمان قطعی این عادت هم هیپنوتراپی هست.
Iran (Islamic Republic of)
طیبه
۲۱:۵۷ ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
منم این عادت را دارم و به شدت رنج میبرم
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۲۳:۴۶ ۲۶ دی ۱۳۹۸
این عادت رفتاری میتواند علایم مشکلات دیگری باشد که شما تجربه می کنید اما چون زبان بیانی ضعیفی دارید به این شکل ابراز می شود.این مشکلات و عادت های رفتاری نیاز به درمان دارند
United States of America
ناشناس
۲۳:۵۷ ۱۳ اسفند ۱۳۹۷
من خیلی ساله داخل دهنمو می خورم تمام داخل دهنم زخمه چهل سالمه اما ترک نمیشه سخته نمیدونم چه کنم دخترم هم داره پوست لبشو میکنه
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۱:۱۶ ۲۳ بهمن ۱۳۹۶
منم‌ همین مشکل رو دارم
Iran (Islamic Republic of)
.
۲۲:۳۴ ۲۴ آذر ۱۳۹۶
من هم این مشکل رو دارم و بخاطر تنش و فشار عصبی که بهم وارد میشه باعث میشه لبم رو بجوم، خودم به شدت از این کار بدم میاد میخوام ترکش کنم ولی نمیشه ،خسته شدم ،یه راهی بهم بدین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۳ ۰۴ مهر ۱۳۹۶
من عادت جویدن لب و دهان رو دارم الان تقریبا بیش از ده ساله...گاهی اوقات اونقدر میجوم که لب یا دهانم خونریزی میکنه و با درد و سوزش همراهه...تو این مواقع از اینکه دیده میشم خجالت میکشم اما بازم حسی مجبورم میکنه ادامه بدم...بعد از این مدت اطراف لبم تیره شده و لبهام متورم و بد فرم شده و اطراف لبم متورم شده....اینارو گفتم حتی اگه یه نفرم با حرفام دست از این کار برداره خوشحال میشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۵ ۱۷ آبان ۱۴۰۰
این تیرگی و تورم و بدفرمی رو نمیشه درست کرد؟؟