به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ؛در تابستان سال ۹۳، افراد ناشناس دو توله پلنگ نر و ماده داخل کارتن مقابل درب اداره محیط زیست شهرستان کردکوی استان گلستان رها کردند و با ارسال پیامکی وجود این دو توله پلنگ را به سامانه ارتباط مردمی این اداره اطلاع دادند و به همین دلیل کسی نمیدانست چه کسی و از کجا این دو قلاده پلنگ را به آنجا منتقل کرده است.
سازمان محیط زیست به مدت ۲ سال از این دو توله پلنگ مراقبت کرد وبا انتخاب نام های هیرکان و ورکان برای آنها شناسنامه موقتی صادر کرد. این دو توله پلنگ در زمان پیدا شدن حداکثر ۲ ماهه بودند. آنها بدون مادر اما با حساسیتها و مراقبتهای بسیار بزرگ شدند و در نهایت تصمیم گرفته شد که مقدمات رهاسازی آن دو در طبیعت فراهم شود.
نام توله پلنگ ماده هیرکان و نام توله نر ورکان انتخاب و شناسنامه موقتی نیز برای آنها صادر گردید.
در ابتدای شهریور سال ۹۵ با تصمیم سازمان محیط زیست گلستان هیرکان ماده پلنگ را که دارای شرایط بهتری نسبت به ورکان پلنگ نر ایرانی بود در پارک ملی گلستان و زیستگاه طبیعی پلنگ ایرانی آزاد شد.
این در حالی بود که پیش تر متخصصان محیط زیست مخالفت خود رامبنی بر اشتباه بودن رهاسازی این حیوان اعلام کرده بودند.به اعتقاد آنها این پلنگ ها هنوز آماده رها سازی در طبیعت و منطقه ای را که دیگر پلنگ های بالغ زندگی می کردند را نداشتند.
پس از رهاسازی هیرکان ماده پلنگ ایرانی در ۲ شهریور ۹۵ درپارک ملی گلستان ، زیست گاه طبیعی پلنگ ایرانی، که با حضور معصومه ابتکار انجام شد، اسماعیل مهاجر مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان روز چهارشنبه (۱۰خردادماه سال جاری) خبر مرگ این پلنگ را تایید کرد و گفت: هم اکنون هیرکان کشته شده است. علت مرگ این حیوان از دو حالت خارج نیست؛ یا بعد از رهاسازی توسط شکارچیان انسانی کشته شده یا در جنگ بر سر قلمرو با حیوانات دیگرجان خود را از دست داده است.
وی در جریان نشست خبری با اشاره به رهاسازی هیرکان اظهار کرد: رهاسازی در کل کشور برای اولین بار اتفاق افتاد و تجربه اول محیط زیست کشورمان بود.
مهاجر در مورد نحوه نگهداری هیرکان و ورکان گفت: همان زمان در خصوص نگهداری آنها با متخصصان داخلی و خارجی مشورت شد و پرفسور آدرین و دکتر لنی هارد از طرف سازمانهای بینالمللی معرفی شدند و در مورد نحوه نگهداری و تغذیه به کارشناسان محیط زیست ما آموزش دادند. این آموزشها به گونهای بود که این پلنگها تا حد امکان به صورت وحشی نگهداری شوند و از تماس انسانی جلوگیری شود.
مهاجر ارائه جزئیات مرگ هیرکان را به زمان حضور متخصصان خارجی موکول کرد و گفت: در روزهای آینده با حضور متخصصان خارجی و داخلی در مورد جزئیات کشته شدن هیرکان اطلاع رسانی دقیق خواهد شد.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در مورد مرگ هیرکان هنوز نمیتوانیم نظر قطعی اعلام کنیم اگر پنهان کاری صورت گرفته باشد، تخلف است و پیگیری میشود.
وی تاکید میکند: ابعاد این موضوع باید به طور کامل، روشن شود. به همین علت بخشهای مختلف سازمان حفاظت محیط زیست به ویژه بازرسی و حراست به این موضوع پرداختهاند و در حال بررسی آن هستند. باید زمان بدهیم تا بخش بازرسی بتواند گزارش کاملی ارائه دهد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: اگر محرز شود که پنهان کاری صورت گرفته و تخلف شده، حتما برخورد می شود، زیرا دروغ گویی کار بدی است. بررسیهای سازمان حفاظت محیط زیست برای شناسایی مقصر است.
دسترسی آزاد به اطلاعات و صداقت برای ما اصل است و همه ما تعجب کردیم که چنین مسئلهای مطرح شده، بنابراین آن را با جدیت پیگیری میکنیم و هیچ قصدی برای پنهان کاری نداریم و اطلاعرسانی نیز در این زمینه صورت خواهد گرفت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در زمان رهاسازی هیرکان در شهریور ۹۵ اظهارداشت؛ در این سازمان اصل بر این است که این گونه ها به طبیعت بازگردنند ولو اینکه درصد زنده ماندن آنها کم باشد معتقد است: آنچه اهمیت دارد؛ آنست که رهاسازی پلنگ یک آزمون در حوزه حیات وحش بوده که روی هیرکان انجام شده و اگر ۳۵ روز هم زنده مانده باشد به لحاظ تحقیقاتی کار ارزشمندی است البته اگر این عدد درست باشد.
دسترسی آزاد به اطلاعات و صداقت برای ما اصل است و همه ما تعجب کردیم که چنین مسئلهای مطرح شده، بنابراین آن را با جدیت پیگیری میکنیم و هیچ قصدی برای پنهان کاری نداریم و اطلاعرسانی نیز در این زمینه صورت خواهد گرفت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در زمان رهاسازی هیرکان در شهریور ۹۵ اظهارداشت؛ در این سازمان اصل بر این است که این گونه ها به طبیعت بازگردنند ولو اینکه درصد زنده ماندن آنها کم باشد معتقد است: آنچه اهمیت دارد؛ آنست که رهاسازی پلنگ یک آزمون در حوزه حیات وحش بوده که روی هیرکان انجام شده و اگر ۳۵ روز هم زنده مانده باشد به لحاظ تحقیقاتی کار ارزشمندی است البته اگر این عدد درست باشد.
سیدمجتبی حسینی، معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در جمع خبرنگاران در تکذیب خبر مرگ هیرکان، توله پلنگ مادهای که علیرغم مخالفتهای متخصصان و فعالان حیات وحش، در ۲ شهریور ۹۵ ، به دستور معصومه ابتکار در پارک ملی گلستان رهاسازی شده بود، محیطبانان منطقه خبر از کشف لاشه این ماده پلنگ دو ساله،۳۵روز پس از رهاسازی دادند.
پس از تایید مرگ هیرکان به سرعت اخباری مبنی بر مرگ این حیوان پس از ۳۵ روز از رهاسازی دست به دست شد که نتیجه آن افشاگری محیط بانان را به دنبال داشت. هیرکان ۳۵ روز بعد از رها سازی از بین رفته بود.
گردنبند ردیاب این پلنگ، پس از کشف لاشه، از حیوان جدا شده و به دستور یک مقام مسئول توسط محیطبانان در منطقه جابهجا میشود تا مسیر حرکت ثبت شده، مستندی کاذب برای زنده بودن هیرکان به دست مسئولان بدهد.
شواهد نشان میدهداین پلنگ دوساله ۳۵ روز پس از رهاسازی از بین رفته است اما مسئولان محیط زیست با درآوردن ردیاب از گردن هیرکان و جابه جا کردن آن در منطقه مرگش را کتمان ولاشه اش را به مدت سه ماه درفریزر دفتر پارک ملی گلستان نگهداری کردند .
محیطبانان با اظهار بیاطلاعی از علت دقیق مرگ این ماده پلنگ، خبر از دریده شده بودن لاشه در زمان کشف داده و میگویند: اجازه کالبدگشایی داده نشده و لاشه به مدت سه ماه در فریزر دفتر پارک ملی گلستان نگهداری و سپس به دستور مجتبی حسینی در منطقه دفن شد.
محیطبانان، علت اصلی پنهان کردن خبر مرگ هیرکان را تلاش مسئولان محیط زیست استان برای رهاسازی ورکان، برادر هیرکان عنوان کرده و بر این باورند خبر کشف لاشه هیرکان، رهاسازی ورکان را که مسئولان برای آن برنامهریزی میکنند با مشکل جدی مواجه خواهد ساخت.
اسماعیل مهاجرمدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با وضعیت نگهداری ورکان (پلنگ نر) اظهار داشت : ورکان(پلنگ نر) از مرداد 93 تاکنون دراداره کل حفاظت محیط زیست نگهداری می شود و درسلامت کامل به سر می برد.
وی با بیان اینکه هدف اداره کل حفاظت محیط زیست استان نگهداری این حیوان درشرایط طبیعی بود تا بتوانیم آن را به طبیعت بازگردانیم، ادامه داد: تاکنون تلاش کرده ایم که با رعایت رژیم غذایی پلنگ و رعایت تمام موارد رفتاری محیط امن وسالمی رابه دور از دید انسان فراهم کنیم.
وی گفت:برنامه ما از همان ابتدا در جلسات کارشناسی هم که بیان شده بود رهاسازی طی دومرحله بود که متاسفانه به دلیل کمبود اعتبارات موفق به این کار نشدیم، اما به دلیل شرایط خاص هیرکان (پلنگ ماده)را طی فرآیندی درطبیعت آزاد کردیم.
وی با بیان اینکه برای ورکان با توجه به جنسیت گونه و رفتار شناسی باید با اطمینان بیشتری تصمیم گیری شود، افزود: جلسه ای پیرامون وضعیت پلنگ های گلستان با حضور رئیس سازمان محیط زیست،معاون محیط طبیعی سازمان ،مدیرکل بازرسی و مدیر شکار و صید سازمان برگزار شد اما تصمیم نهایی باید درکمیته ای تحت عنوان کمیته رهاسازی حیات وحش باحضور کارشناسان سازمان و استان راجع به چگونگی رهاسازی پلنگ درطبیعت برگزار شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان با اشاره به زمان تصمیم گیری نهایی در رابطه با رها سازی ورکان گفت: سازمان محیط محیط زیست مسئولیت زمان رها سازی پلنگ نر را تعیین وبه عهده دارد.
مهاجر با اشاره به مجازات برخورد با متخلفین مرگ هیرکان گفت:اداره کل بازرسی سازمان در خصوص این مورد تصمیم گیری خواهد کرد.
پلنگ، گونه حمایت شده است و در استان گلستان بیش از ۲۵۰ قلاده پلنگ وجود دارد که تعداد ۳۵ قلاده در پارک ملی گلستان زندگی می کنند.
گزارش از معصومه پرورش
انتهای پیام/پ