حجت الاسلام سید ابراهیم چوب چیان در گفتگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درخصوص مقام پدر گفت: بزرگان اسلام نسبت به مقام پدر اهمیت فوق العاده میدادند. پیغمبر اکرم (ص) فرمودند: «طاعه اللَّه طاعه الوالد و معصیه اللَّه معصیه الوالد؛ یعنی اطاعت پدر اطاعت خداست و نافرمانى پدر نافرمانى خداست.»
در روایت داریم که پیامبر اکرم (ص) و امیرالمومنین (ع) پدران امت هستند. همچنین در قرآن کریم آمده است: وَ جاهِدُوا فِی اللَّهِ حَقَّ جِهادِهِ هُوَ اجْتَباکُمْ وَ ما جَعَلَ عَلَیْکُمْ فِی الدِّینِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبیکُمْ إِبْراهیمَ هُوَ سَمَّاکُمُ الْمُسْلِمینَ مِنْ قَبْلُ وَ فی هذا؛ یعنی در راه خدا جهاد کنید و حق آنرا ادا کنید. خدا شما را برگزیده است؛ و پروردگار در دین اسلام کار پر مشقتی را بر عهده شما قرار نداد. این همان دین پدرتان ابراهیم است. او است که شما را پیش از این و در این قرآن مسلمان نامید.» بنابراین ما فرزندان پدرمان ابراهیم هستیم. ابراهیم به عنوان یک شخص موحد پدر ماست. از این رو مقام پدر مقام بسیار بزرگی است. شاعر گفته است: جهان کودکی را کند ارجمند، ز. پستی رساند به جای بلند؛ که نیک احترام پدر داشته، پدر را ز. جان دوستتر داشته.
این کارشناس مذهبی درخصوص احترام به چدر از سوی عالمان دینی ابراز داشت: یکی از یاران امام (ره) روزی به همراه پدرشان به جماران به دیدار امام رفتند. وی که یکی از مسئولان کشوری بود وارد اتاق امام شد و در محضر امام نشست. بعد از ورود او پدر نیز وارد شد و کنار امام نشستند. امام نگاهی به مسئول کردند و فرمودند: چرا پیش از پدرتان وارد اتاق شدید؟ و این مطلب را گوشزد کردند که فرزند جلوتر از پدر حق راه رفتن ندارد و باید احترام پدر را نگاه دارد.
دعای پدر در حق فرزند آنقدر گیراست که پیغمبر (ص) فرمودند: دعای پدر در حق فرزند مثل دعای پیامبری است به حق امت خویش. در روایات آمده است که پدر در حکم ریشه آدمی است. مرحوم شیخ احمد کافی دانشمند و خطیب معروف میفرمود:: پدرم یک کاسب بود پدرم عالم نبود بلکه پدربزرگم عالم بود. اما پدرم انسان متدینی بود به همین خاطر از برکت دعا و رزق حلال پدر به این مقامی که دارم رسیدم.
وی ادامه داد: مرحوم ملا محمدتقی مجلسی پدر بزرگوار علامه محمد باقر مجلسی میفرماید: یک شب تا نیمه شب بعد از تهجد و نماز شب حالت خوشی برای من ایجاد شد و فهمیدم هر دعایی کنم مستجاب میشود. همان لحظه صدای گریه فرزندم محمدباقر از گهواره بلند شد. دستانم را بلند کردم و دعا کردم که پروردگارا به حق محمد و آل محمد این کودکم را مروج دینت و ناشر احکام پیامبر بزرگت قرار بده و به او توفیقاتی بی پایان بده. علامه مجلسی محمد باقر میفرماید هر چه دارم از دعای پدر دارم. مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی که بزرگ فرهنگبان میراث اهل بیت علیها السلام است نیز از برکت دعای پدربه اینجا رسیدند. پدر وی این دعا را برای فرزندش کرد: که پسرم خداوند عزتت را بالا ببرد و تو را از خادمین اهل بیت قرار بدهد. در روایتی پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «إِیَّاکُمْ وَ دَعْوَةَ الْوَالِدِ فَإِنَّهَا أَحَدُّ مِنَ السَّیْفِ؛ بپرهیزید از نفرین پدر که آن از شمشیر برندهتر است».
حجت الاسلام چوب چیان تصریح کرد: اگر کسی در عالم رفعت پیدا کرده در سایه ذلیل شدن در پیشگاه پدر و مادر بوده است. در خاطراتی از ایام حیات والد مقام معظم رهبری مرحوم آیت اله سید جواد خامنهای نقل شده است که ایشان در زمان ریاست جمهوری فرزندشان وقتی میخواستند از مشهد به تهران بیایند آقا محافظشان را میفرستند و تاکید میکنند که به پدر بفرمایید که من برای آمدن به فرودگاه عذر دارم و مجبور به زحمت برای مردم میشود. من در منزل منتظرشان هستم. تا زمانی که پدر به منزل ایشان برسند، مقام معظم رهبری در خانه مشغول قدم زدن و منتظر پدرشان بودند. به محض اینکه پدر را دیدند دستشان را بوسیدند و از اینکه نتوانستند به خدمتشان برسند عذرخواهی فراوان کردند. همچنین در ایام جوانی که حضرت آقا طلبه بودند برای پدر ایشان یک بیماری چشمی پیش میآید و پدر بینایی شان را از دست میدهند. آقا میفرمایند که من از قم به مشهد رفتم و عصاکش پدر شدم. میبینیم که یک طلبه جوان چطور تکیه گاه پدر شدند و الان برای همه عالم تکیه گاه هستند.
این درس محبت ارادت و خاکساری در پیشگاه پدر و مادر به انسان عزت دو دنیا میدهد. حسن عاقبت، عاقبت به خیری و عزت در دنیا ثمره محبت خالصانه به پدر و مادر است.
انتهای پیام/