به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ یکی از قدیمیترین هنرهای سنتی و صنایع دستی کار با چوب است که استفاده از این هنر در ساختمانهای تاریخی و اماکن مذهبی رایج بوده است.
چوپانی، کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان، درباره این بناهای قدیمی گفت: ۲۰ تا ۳۰ درصد اجزای تشکیل دهنده این بناها و ساختمانها قدیمی قسمتهای درب و پنجره و سقفهای آنها از چوپ تشکیل شده است.
وی افزود: برای تزئینات این ساختمانها از هنر گره چینی استفاده است که این هنر یک نوع هنر کار با چوب است.گرهچينی چوب از هنرهای ظريفی است که از اوايل دوره اسلامی در ايران رايج بوده است.
گره چینی به هنری ایجاد شده با قطعات برش خورده چوب و شیشههای رنگی در اشکال هندسی گفته میشود، که به طور هماهنگ در یک کادر مشخص و تکرار شونده در کنار هم قرار گرفته باشند.
آقای حسین سلیمی یکی از هنرمندان قدیمی این عرصه است که در بروجرد زندگی میکند.
سلیمی در مورد چگونگی روی آوردن به هنر گره چینی گفت: از کودکی به هنر گره چینی علاقه زیادی داشتم و همیشه با علاقه کار می کنم و از کارم لذت می برم.
وی افزود: از پنج سالگی در کنار دایی خود شروع به یادگیری هنر گره چینی کردم و این هنر را به طور کامل از دایی ام آموختم.
آقای سلیمی در مورد چگونگی کار و نقشه هنر گره چینی گفت: طرحها و نقشههای ابتدایی هنر گره چینی تماما قدیمی هستند.
سلیمی در ادامه گفت: در این کار از طرح جدید و ابداعی از خودمان استفاده نمیکنیم، همان طرحهای قدیمی را میکشیم که هر کدام اسم خاص خود را دارند.
وی افزود: ابتدا طرحها را بر روی کاغذ رسم میکنیم، سپس به نسبت ابعاد مورد نظر این طرحها را با استفاده از هنر گره چینی بر روی چوب کار میکنیم.
سلیمی در مورد چگونگی اتصال قطعات ساخته شده در هنر گره چینی گفت: در هنر گره چینی برای اتصال قطعات از هیچ میخ و چسبی استفاده نمیکنیم، فقط با زبونه و ضربه این قطعات که سوهان کشیده شده اند را درون هم قرار میدهیم.
زعیم، کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان، درباره این طرحها گفت: در هنر گره چینی نقوش به صورت اشکال هندسی هستند که به صورت ریتم وار و متحد الشکل در کنار هم قرار میگیرن تا نقشه اصلی را تشکیل دهند.
آقای میرزایی از دیگر هنرمندان فعال عرصهی هنر گره چینی در شهرستان بروجرد است که از فروش ساختههای این هنر گلایهمند است.
میرزایی گفت: امروزه به دلیل کم درآمد بودن هنر گره چینی، نسل جوان علاقهای به یادگیری و ساخت درب و پنجرههای چوبی ندارند.
وی در ادامه گفت: چند سال پیش افراد زیادی در بازار بروجرد در زمینهی هنر گره چینی فعالیت داشتن، اما در حال حاضر تنها تعداد اندکی از این هنرمندان باقی مانده اند.
میرزایی افزود: اگر این هنر حمایت نشود کم کم رو به فراموشی خواهد رفت.
چوپانی کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در این باره گفت: با فراگیر شدن استفاده از درب و پنجرههای آهنی و آلومینیومی که در ساختمانهای جدید استفاده میشود، کم کم صنایع چوب و درب و پنجرههایی که با هنر گره چینی ساخته میشوند، به فراموشی سپرده شده است.
برای جلوگیری از به فراموشی سپرده شدن هنر هزارساله گره چینی، مسئولین باید حمایتهای بیشتری از این هنرمندان داشته باشند تا بتوانند در زمینهی هنر گره چینی فعالیت خود را ادامه دهند.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام / د