به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام، شهر ایلام این روزها حال هوای خاصی به خودش گرفته محرم شروع شده و مردم خودشان را برای برگزاری مراسم های شب های محرم آماده می کنند. در ضلع شمالی شهر کوه هایی وجود دارد که هر سال تعدادی از هیات ها اقدام به نصب پرچم های بزرگی به رنگ های سیاه، سرخ و سبز بر روی آنها می کنند، پرچم هایی که رسیدن محرم را به همه اعلام می کنند.
در این بین مغازه هایی نیز در سطح شهر لباس های مشکی و وسایلی مانند طبل و سایر ابزارهایی که به صورت نمادین در محرم مورد استفاده هیات ها قرار می گیرد را برای فروش گذاشته اند.
مردم ایلام هم همانند سایر شهرها و استان های سراسر کشور از اول محرم با پوشیدن لباس سیاه و آماده کردن مساجد، تکایا و حسینیه ها به استقبال این ماه می روند.
گفته می شود از روز هفتم عزاداری در ایلام به شکل گسترده تری جلو می رود و مردم از این روز حمام رفتن، اصلاح سر و صورت و حتى شانه کردن را مکروه میدانند، از این شب رفت و آمد هیات های عزاداری در خیابان ها آغاز می شود.
از دیگر سنت های عزاداری در ایلام، خواندن « چایینه» توسط زنان ایلام است که با سوز خاصی این چایینه ها خوانده می شود.
این چایینه ها روز هفتم برای حضرت قاسم (ع)، روز هشتم برای حضرت علی اکبر(ع) ، روز نهم برای حضرت عباس (ع )، روز دهم برای امام حسین (ع) و چایینه روز اربعین حسینی خوانده می شود.
سجاد روفی که مسئولیت یکی از هیات های مذهبی را بر عهده دارد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان می گوید: با همکاری بچه های محله مکان خاصی را برای برگزاری مراسم عزاداری آماده کرده ایم و همه در این برنامه به صورت خودجوش حاضر شدند.
این جوان ایلامی با اشاره به اینکه هر سال با همکاری مردم و همسایه ها اقدام به برپایی مراسم عزاداری و سینه زنی در محله خود می کنند گفت: برپایی این مراسم ها باعث می شود تا مردم تعامل بیشتری با هم داشته باشند و نوجوانان اشتیاق بیشتری برای آشنایی با مفاهیم دینی و مذهبی از خودشان نشان می دهند.
جمعی از مداحان جوان شهر هم به دیدار پیر غلامان حسینی می روند تا در زمینه متن و موضوع مداحی ها از آنها کمک بگیرند. کرمخانی که چند سالی هست در مسجد صاحب الزمان شهر ایلام افتخار مداحی را در ایام محرم داشته است می گوید یکی از مهمترین موضوعاتی که مداحان باید به آن توجه کنند اشعاری است که استفاده می شود جایگاه و شان امام حسین (ع) و یارانش و هدف قیام عاشورا به صورت هنرمندانه ای بیان بتواند بیان کند .
یکی دیگر از سنت هایی که در ایلام مردم به جا می آورند مالیدن گل صبح روز عاشورا بر روی شانه و سرشانه خود است که در ظهر عاشورا عزاداری به پایان می رسد.
در شام غریبان نیز مردم ایلام مردم در حسینیه ها و مساجد جمع شده و به عزاداری می پردازند و در نهایت مردم از پخت غذا در خانه های خود خودداری می کنند.
هریسه نیز نوعی خوردنی همانند حلیم است که پخت آن در بین مردم ایلام مرسوم است ، این غذا شب عاشورا با بار گذاشتن در اجاق هایی بزرگ بار گذاشته می شود و در روز عاشورا بین مردم پخش می شود.
در شب عاشورا مردم ایلام همانند شب عاشورا این شب را با بیدار ماندن و دادن نذری های مختلف در کوچه و خیابان ها عزاداری می کنند.
مردم این استان بر این باورند که هر کس در شب عاشورا به پخت حلیم امام حسین علیهالسلام کمک کند، حاجتش برآورده خواهد شد. در این شب زنان نیز در مجالس زنانه شرکت کرده و خود را پریشان زده میکنند.
در شهر ایلام از دیگر نذوراتی که ماه محرم در ایلام به غیر از هریسه می پزند، حلیم است. یکی از زنان ایلامی که هرساله نذری حلیم می دهند می گوید: در خانواده ما به صورت سنتی پخت حلیم جایگاه خاصی داشته و ما هرسال اقدام به پخت حلیم می کنیم .
این شهروند ایلامی افزود: تعدادی از همسایه ها هم در روزهایی که اقدام به پخت حلیم می کنیم به ما کمک می کنند و اینکار باعث می شود که آنها هم در ثواب این نذری بهره مند شوند.
وی گفت: امسال قصد داریم نذری حلیم رو به مهران ببریم تا در بین زواری که قصد دارند به کربلای معلا سفر کنن توزیع کنیم.
آن چیزی که این روزهای در شهر ایلام وجود دارد آمادگی مردم برای برپایی مراسم های ماه محرم است، برنامه ای که جایگاه خاصی در بین مردم استان ایلام دارد و هر سال با حضور گسترده مردم برگزار می شود.
انتهای پیام/اس