هومن جوکار مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛با اشاره به آمار دقیق یوز پلنگهای ایران اظهار داشت: آمار دقیقی از این گونه در دست نیست، اما به طور تخمینی حدود 50 قلاده یوزپلنگ در ایران باقی مانده و این به معنای پهناوری فضای داخلی ایران است.
وی ادامه داد: این تعداد کم یوزپلنگ در ایران به این معنا است که این گونه در معرض انقراض است و ما برای تداوم نسل این حیوان نیازمند توجه و امکانات ویژهای هستیم.
جوکار درباره خطراتی که یوزپلنگها را تهدید میکند، گفت: در حال حاضر جادهها و وجود گلههای دامی به همراه سگهای نگهبانی که کنترل آنها بسیار مشکل است، مهمترین خطری است که این گونه ها را تهدید میکند، چرا که اغلب این گلهها برای چرا در مراتع از مسیرهای رفت و آمد یوزپلنگها عبور میکنند و ممکن است یوزپلنگها و تولههایشان برای یافتن غذا در اطراف این گله ها پرسه زنند و در نهایت از سوی دامداران و سگهای آن ها مورد حمله قرار گیرند.
وی افزود: دامدارن کشور باید برای کنترل سگهای گله همکاری کنند و ما راهکارهای مناسبی را به آنها ارائه دهیم تا از خسارتهای ناشی از حمله یوزپلنگها به دامهایشان جلوگیری کنیم.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با بیان اینکه در طی 14 سال گذشته 19 قلاده یوزپلنگ تلف شدند، گفت: جادهها یکی از عوامل اصلی کاهش جمعیت یوزپلنگها هستند و اینکه نمیتوان تمام جادهها را ایمن سازی کرد امری طبیعی است، اما باید برای مقابله با این معضل نقاط حادثه خیز و مسیرهای رفت و آمد یوزپلنگها را شناسایی و ایمن سازی کنیم.
جوکار با بیان اینکه از میان 10 منطقه حفاظت شدهای که یوزپلنگها در آن جا زندگی میکنند،باید 6 میلیون هکتار حفاظت شود، تصریح کرد: در این راستا تلاش میکنیم تا در این مناطق مواردی که امنیت این گونه ها را به خطر میاندازد را کنترل کنیم، در نتیجه سعی میشود تا در این مناطق از چرای بی رویه دام ها و تخریب زیست محیطی از سوی معادن جلوگیری به عمل آید.
وی با اشاره به اینکه یوزپلنگ ایرانی نماد حیات وحش کشور است، گفت: امروزه یوزپلنگ ایرانی به یک نماد از حیات وحش کشور در عرصههای ملی و بین المللی تبدیل شده است که باید برای حفظ آن کوشید.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در رابطه با یوزهای ایرانی گفت: در واقع یوزپلنگ ایرانی همان یوزپلنگ آسیایی است، چراکه در دهه 70 میلادی هیچ یوزپلنگی در خارج از ایران دیده نشده است و ما تنها کسانی هستیم که میتوانیم این گونه را حفظ کنیم.
وی با بیان اینکه طی 3 ماه گذشته 19 قلاده یوزپلنگ در ایران شناسایی شده است، گفت: این به معنای آن نیست که جمعیت یوز فقط به این تعداد ختم میشود، چراکه از سال 95 تا 96 تعداد یوزهای شناسایی شده به 26 قلاده رسیده است و بنابراین تعداد یوزپلنگها میتواند تغییر کند و چرا که بر اساس گزارش های حاصل از دوربینهای مخصوص میتوان گفت که تقریبا 50 یوزپلنگ در کشور باقی مانده است.
جوکار با اشاره به کمپین ها و تشکل های مردمی تصریح کرد: هم اکنون رویکرد جدیدی که در کشور شکل گرفته بخشی از مطالبه گری مردمی است و در حفاظت از یوزپلنگ نقش موثری دارد.
وی ادامه داد:تا به حال ما اعتراض داشتیم که چرا دولت در این زمینه ضعیف عمل میکند تشکل های مردمی و حمایت هنرمندان از منابع حیات وحش و محیط زیست وظایف مارا سنگین تر میکند که ما به عنوان یک بخش دولتی باید بیشتر به این مسایل توجه کنیم.
مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ آسیایی در رابطه با خطرات حذف یوز در ایران اظهار کرد:طی چندسال گذشته 19 قلاده یوزپلنگ را در جادهها از دست داده ایم که این میزان رقم بزرگی است، اما این تعداد تمام تلفات یوز ما نیست، یعنی خارج از محیط هایی که اصلا حضور نداریم، یوزپلنگهایی هستند که توسط افراد ناآگاه، شکارچیان غیر مجاز و یا بر اثر تخریبهای انجام شده از سوی معادن و غیره نابود و یا بیمار می شوند که ما اطلاعی از آن ها نداریم و یا کسی نیست که این موارد را به ما گزارش کند.
جوکار با تاکید بر تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی گفت: با استفاده از روش تکثیر در اسارت یوزپلنگ ایرانی میتوانیم در جهت افزایش تعداد و حفظ این گونه در معرض انقراض اقدام کنیم.
انتهای پیام/